Yakubu hráčem Blackburnu

01/09/2011 0 Od Riči

Žádný Leicester City, ale nakonec Blackburn. Yakubu, poté co ztratil zájem pokračovat v Evertonu, přestupuje rok před koncem smlouvy k Rovers.

28letý útočník stál Blackburn Rovers přibližně jeden a půl milionu liber. Když to porovnáme se sumou, za níž do Evertonu přišel, dostaneme desetkrát menší hodnotu, avšak je třeba v potaz brát holý fakt – Yakubu na Goodisonu už budoucnost neměl a jeho současný odchod je lepší, než kdyby rok bral desetitisíce liber a hrál za rezervu, aby pak po sezoně odešel jako volný hráč zdarma.

Yak se stal nejúspěšnějším střelcem Evertonu od roku 1992, kdy dal Peter Beardsley 20 branek za sezonu. Yakubu jich dokázal dát 21. Svou profi kariéru začal v izraelském Maccabi Haifa. Tam dvakrát vyhrál tamní ligu a překonal střelecký rekord klubu. Poté přišlo celkem povedené hostování v Hapoel Kfar Saba, dalším izraelském klubu. Roku 2000 šel Yak zkusit poprvé štěstí do Anglie, i když v Portsmouthu jen hostoval. Ale po první sezoně u Pompey se Yak na Fratton Park stěhoval natrvalo a svůj gólový účet na jihu Anglie uzavřel na čísle 26. Dalším anglickým angažmá bylo v roce 2005 Middlesbrough. Ani tam Yakubu střelecky nezaostával, i když 15 branek za dvě sezony, není nic čím by se mohl špičkový útočník chlubit.

I přesto se o mohutného Afričana v létě 2007 začal zajímat Everton, kterému se nakonec podařilo přestup dokončit za rekordní částku v historii klubu – 11.25 milionu liber. První branky se dočkal hned ve svém prvním zápase a to proti Boltonu. Pak už se gólová mašina jménem Yakubu s menšími přestávkami nezastavila do konce sezony. Za zmínku stojí, že Yak vstřelil v sezoně 2007/08 dva hattricky. Jeden do sítě Fulhamu a druhý norskému SK Brann, ve třetím kole poháru UEFA.

V první půli sezony 2008/09 jej trápil nedostatek formy, vždyť do konce listopadu vsítil jen čtyři branky. Gólovou statistiku již nestačil vylepšit, neboť právě na podzim si vážně poranil achilovku, která jej vyřadila z veškerého dění v sezoně. Vrátil se až v září 2009, zpočátku nehrál vůbec dobře, ač dostával dostatek šancí. Ke konci sezóny 2009/10 ale pár gólů zaznamenal a dokázal, že snad branky střílet umí.

V dalším ročník však spojení Yakubu a Premier League k sobě moc nepasovalo. Nigerijec se stále nedokázal vrátit do své dřívější formy a za Everton skóroval jedinkrát, leč na druhou stranu častěji seděl na lavici. Na jaře sice pookřál na hostování v Leicesteru, na Goodison Parku mu však již pšenka nekvetla.