Preview: Everton – Wigan Athletic

16/09/2011 0 Od Riči

Před sérií těžkých zápasů by měl Everton proti Wiganu na domácí půdě získat tři body, nic jiného než výhra bude v sobotním klání velkým zklamáním.

Ono zklamání panovalo na Goodison Parku už minulý týden. Aston Villa po celý zápas pouze bránila, Toffees předváděli pohledný ofenzivní fotbal, i tak ale střetnutí skončilo remízou 2:2. Hosté holt vytěžili z minima maximum. Ztrátu vítězství aspoň částečně odčinila předváděná hra. David Moyes zvolil své klasické rozestavení 4-5-1, přičemž na hrotu se objevil Tim Cahill. I přesto však Everton svého soupeře dlouhé minuty držel v pevném sevření.

Roli chybějícího střelce by mohla zaplnit nová posila z Argentiny. Denis Stracqualursi si v týdnu zahrál za rezervní tým a proti Wiganu pravděpodobně vyběhne na hrací plochu. Asi těžko sice hned od první minuty, ve druhé půli je ale jeho debut očekáván. Ve zmíněném zápasu B-týmu mimochodem nastoupil Royston Drenthe a holandský rychlík gólem přispěl k výhře 2:1 nad Aston Villou.

Povinnost výhry si uvědomuje i minulo-týdenní navrátilec do sestavy Seamus Coleman: „Kabina se sobotního utkání nemůže dočkat, přispěli k tomu i nové posily. Domácí zápasy musíme vyhrávat. Pokud by se nám to o víkendu podařilo, dostane se do horní poloviny tabulky, což je na začátku sezóny dobré. Minulý týden jsme trénovali velmi dobře, spoustu věcí z tréninku jsme poté zúročili v souboji s Villou. Tento týden jsme také tvrdě pracovali, takže snad se nám to v sobotu vyplatí.“

Jestliže Everton bude hrát podruhé za sebou na domácí půdě, hosté z Wiganu to mají přesně obráceně. Minulý týden si zajeli do nedalekého Manchesteru, aby je Sergio Agüero sestřelil hattrickem. Prohra 0:3 s ManCity však byla v úvodních čtyřech kolech pro svěřence Roberta Martineze první. V prvních třech vystoupeních letošní sezóny se Latics utkali se všemi nováčky, přičemž Queen’s Park Rangers dokázali porazit.

Každoroční adept na sestup by zcela jistě rád zopakoval loňskou bezbrankovou remízu, která se na Goodison Parku zrodila v prosinci minulého roku.

Historie soupeře

Wigan Athletic pochází ze stejnojmenného města, které je známé díky průmyslu a velmi rozmanité kultuře. Nejoblíbenějším sportem v městě, ležícím v hrabství Lancashire, je rugby. I proto, že je rugby ve Wiganu nejpopulárnějším sportem, tak to fotbal měl a má ve městě vždy těžké, tudíž vás historie (až na posledních patnáct let) asi moc nezaujme.

Samotný klub vznikl až v roce 1932. Zpočátku Latics hráli jen v nižších soutěžích, proto se žádné významné úspěchy nedostavovaly. Tudíž lze jako zápis do historie z této doby považovat jen vítězství 6:1 nad Carlisle United v rámci FA Cupu v roce 1935, či domácí zápas s Hereford United, na který se přišlo podívat 27 000 lidí, což je doposud nejvyšší návštěva v utkání dvou neligových týmů.

Další mezník pochází až z roku 1978, tehdy se stal konečně Wigan profesionálním klubem. I tak to ale neznamenalo žádný velký fotbalový úspěch, protože Latics se pohybovali mezi třetí a čtvrtou divizí. Zlomový byl pro Wigan rok 1995. Klub kupuje nový vlastník, David Whelan, majitel obchodního řetězce JJB Sport. A nový vlastník si chtěl splnit svůj sen – vytáhnout Wigan do Premier League. Samozřejmě sklidil se smělým cílem posměch, ten ovšem brzy vzal za své.

V roce 1997 Wigan vyhrává 4. divizi a postupuje do League One. O dva roky později se tým stěhuje na nynější stánek – DW Stadium. V roce 2001 se stává manažerem Paul Jewell a začínat čarovat. Hned první rok postupuje s Wiganem do Championshipu. Zde je opět úspěšný, první sezónu sice skončí „jen“ dva bodíky od kvalifikace do Play Off, ale rok na to už přímo postupuje do Premier League. V ní manažer Paul Jewell sází na hvězdy za zenitem a nadějné mladíky. Nakonec to stačí na velmi slušné desáté místo, ale sezóna 2005/06 už tak úspěšná není, Wigan se zachrání jen tak tak a končí na sedmnácté příčce. Po sezóně přichází rozprodej hráčů a Paul Jewell rezignuje. I tak se ale Wigan v dalším ročníku PL opět zachrání, skončí čtrnáctý. V dalších letech se na lavičce vystřídá Sam Hutchings, Steve Bruce a současný Roberto Martinez. Všem třem jmenovaných se daří Wigan udržet mezi elitou na Ostrovech.

Malá zajímavost na závěr. Přezdívka klubu, Latics, je vlastně jen zkomolenina slova Athletic. Jenže nějak se uchytila a již zůstala.

Zápasová fakta

Příští víkend to bude šest let, co Wigan poprvé hrál na Evertonu a hned se také radoval z výhry 1:0, jež zařídil brankou Damien Francis. Tenkrát se utkání účastnili na straně Evertonu Leon Osman, Phil Neville a Tim Cahill, Tony Hibbert seděl na lavičce. Za Wigan tehdy nastoupil Leighton Baines a ze současného hráčského kádru už jenom seděl mezi náhradníky brankař Mike Pollitt. Od té doby Wigan na Goodison Parku nevyhrál.

Toffees posledních pět klání proti svého sobotnímu sokovi neprohráli, jenomže poslední dva zápasy skončili remízou.

Everton
– doma v aktuálním ročníku Premier League ještě nevyhrál. Přitom posledních deset utkání sezóny 2010/11 získal ze 30 možných bodů 24
– minulý rok prožil mizerný start v lize, z prvních 17 kol vyhrál jen třikrát
– Tim Cahill ještě v roce 2011 neskóroval, převedeno na zápasy dostaneme číslo 13, což je jeho nejdelší čekání na gól za šest let
– kapitána Phila Nevilla čeká 200. start v Premier League za Everton, pokud nastoupí
– Leighton Baines odehrál v dresu Wiganu 72 ligových klání
– letos v PL: QPR (d) 0:1, Blackburn (v) 1:0, Aston Villa (d) 2:2, 4 body a 10. místo v tabulce

Wigan
–  jeho sérii sedmi utkání bez prohry ukončil minulý víkend bez problémů Manchester City
– spolu se Swansea ještě v aktuálním ročníku nevstřelil na hřištích soupeře branku
– Hugo Rodallega potřebuje vstřelit ještě jednu trefu, aby se s deseti góly stal nejlepším venkovním střelcem klubu v Premier League
– dvougólový Franco Di Santo před sezónou v 69 duelech anglického fotbalu skóroval pouze jednou
– letos v PL: Norwich (d) 1:1, Swansea (v) 0:0, QPR (d) 2:0, ManCity (v) 0:3, 5 bodů a 9. místo v tabulce

Předpověď Marka Lawrensona

Wigan se zdaleka nechlubí dobrou formou, poslední týden se jím příliš nepodařil. Proti Manchesteru City vyhořeli a poté je Crystal Palace vyřadil z Carling Cupu. Everton také mohl dopadnout lépe, proti Aston Villa hrál slušně, ovšem získal jen bod.

Plusem pro domácí bude Royston Drenthe. Pokud zůstane zdravý, nejen díky své rychlosti se může stát dalším z povedených přestupů Davida Moyese. Tip 2:0

Poslední vzájemné střetnutí

Wigan Athletic 1:1 Everton (3. dubna 2011): Domácí, bojující o záchranu v lize, se dostali do vedení zásluhou Charlese N´Zogbii. Současný hráč Aston Villy se prosadil střelou z velkého úhlu. Everton se hnal za vyrovnání, ale Mikel Arteta neproměnil pokutový kop. Remízový výsledek tak musel stanovit až bývalý fotbalista Wiganu Leighton Baines.

Hráčské novinky

Everton
Johny Heitinga a Louis Saha jsou zdraví, zatímco Vic Anichebe kvůli tříslům nenastoupí určitě. Royston Drenthe nejspíše bude hrát poprvé od začátku, Denis Stracqualursi asi začne na lavičce a na svůj debut bude teprve čekat.

Wigan
Start Emmersona Boyce zůstává kvůli problému s kolenem nejistý, Steven Gohouri a Antolin Alcaraz jsou mimo hru určitě. Letní posily Shaun Maloney, David Jones a Patrick van Aanholt čekají na potencionální první vystoupení za Latics.

Nominace

Everton
Howard, Hibbert, Neville, Distin, Jagielka, Baines, Barkley, Fellaini, Osman, Rodwell, Drenthe, Cahill, Stracqualursi, Mucha, Hibbert, Baxter, Bilyaletdinov, Vellios

Wigan
Al Habsi, Caldwell, Figueroa, Lopez, Watson, Diame, Moses, Gomez, Rodallega, Di Santo, Jones, Stam, Van Aanholt, McArthur, McCarthy, Thomas, Sammon, Maloney, Crusat, McManaman, Kirkland.

Kdy: 17. září od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool
Rozhodčí: Peter Walton