Moyes spoléhá na Fellainiho

14/09/2011 0 Od Riči

Marouane Fellaini platí za jednoho z nejtalentovanějších hráčů, co kdy v Evertonu hráli. Proto od něj David Moyes do budoucna hodně očekává. Ovšem i takový Apostolos Vellios disponuje slušným potencionálem.

23 let starý Belgičan v posledním ligovém klání z Aston Villou podal velmi dobrý výkon. Přehled ve hře, odebírání míčů, dominance v hlavičkových soubojích, síla na míči v tom všem Fellaini nemá problémy, což při remízovém střetnutí s Villans dokázal.

Syn marockých rodičů vstupuje v Evertonu do své čtvrté sezóny, přičemž v předchozích třech si vždy udržoval vysoký standart, který však poslední dva roky pokaždé přibrzdilo vážné zranění. Fellainiho schopnosti se tak nemohly rozvinout naplno. V letošní sezóně se všichni na Goodison Parku modlí, aby se Fellimu zdravotní problémy vyhnuly. Mimochodem 15m liber, jež za něj Everton v roce 2008 zaplatil Standardu Liége, činí klubový rekord.

„Říkám jen to, co si celou dobu myslím – Fellaini je opravdu velmi dobrý hráč. Je mu teprve 23 let, sami si dovedete představit, jak bude hrát ve dvaceti šesti nebo sedmi.

Očekáváme od něj velké věci. Fyzicky vyspěl a zlepšil se i v disciplíně. Stále má však tendence opouštět svou pozici. To ale na druhou stranu občas vyvolá u soupeře chaos, protože i přes svou výšku umí pracovat s balonem. Čekají ho plodné roky,“ nechal se slyšet David Moyes.

Apostolos Vellios může být dalším výborným nákup, kterého objevili scouti Toffees. Devatenáctiletý vytáhlý řecký útočník přišel v zimě za čtvrt milionu liber z Iraklisu Thessaloniki. Už na jaře v rezervě potvrzoval pověst střelce a párkrát si zahrál krátce i za A-tým, kde také rozhodně nezklamal. V sobotním duelu s Aston Villou přišel na hřiště v 85. minutě a do konce zápasu se dostal do dvou slibných šancí. Vellios je tak spolu s ofenzivními Magayem Gueyem (21 let) a Rossem Barkleym (17 let) dalším velmi talentovaným hráčem v kádru Evertonu.

Skotský manažer na to téma prozradil: „Snažím se vybudovat nový tým z toho, co mám k dispozici bez nutnosti přivádět mnoho posil. Musíme se v tabulce dostat na místa nám určená, zároveň však pokukujeme, kde bychom mohli najít nové Cahilly.

„Jestliže lidé neznali Velliose a poté ho viděli, určitě byli překvapeni. V sobotu hru oživil a dostal se do dvou brankových příležitostí. A pozor, to není jediný náš příslib do budoucna.

„Problém je zabudovávání cizinců do Premier League, tím trochu riskujeme. Nejlepší by bylo, kdyby mladíci odešli na hostování do Championshipu nasbírat zkušenosti, avšak vzhledem k šířce našeho kádru je potřebujeme mít neustále k dispozici. Ať už do základní sestavy nebo na lavičku náhradníků.“