Preview: Everton – Liverpool

30/09/2011 0 Od Meňa

Přichází den, ve kterém se nervová soustava bude pěkně otáčet. Na řadě je největší zápas sezony – domácí Merseyside derby.

Sobotní derby má pořadovou číslici 216 a je zcela zbytečné rozepisovat se o jeho významu. První derby v sezoně začíná jak jinak, než na Goodison Parku – již po deváté v řadě.

Říká se, že derby nemají favorita a podobně tomu nejspíš bude i po sobotním obědě. Do sezony oba celky vkročily srovnatelným tempem, predikce výsledku i vývoje zápasu je tedy znatelně nelehkým úkolem. Pokud bychom ovšem pro zajímavost měli vycházet z posledních měření sil, misky vah by se převážily na stranu Toffees. Před rokem doma alespoň částečně vylepšili tristní bilanci proti Liverpoolu, která je v posledních deseti letech provází; výhra 2-0 tak přinesla zadostiučinění a pohrdat Evertonians nemohli ani remízou na Anfield Road o několik měsíců později.

Loňské derby tak budiž vzorem toho, s jakým přístupem by k němu David Moyes a jeho ovečky měly přistupovat. Everton tehdy rivalovi, byť hrajícímu bídně, nedovolil vůbec nic a díky aktivní hře udeřil ve vhodných chvílích. Vraťme se ale také k současnému dění. Poslední domácí zápas, ve kterém Everton porazil Wigan potvrdil solidní start týmu do sezony, a tak minulý víkend Blues troufale pokukovali již po pátém dobytí Eastlands za sebou. Herní plán manažera nicméně zněl jasně – nedostat gól, čemuž svoji sestavu se dvěma defenzivními záložníky a s absencí útočníka, náležitě přizpůsobil. Nevyplatilo se a Everton zaznamenal svoji druhou prohru v sezoně.

V domácím derby však máme očekávat přístup daleko pozitivnější, jak praví Phil Jagielka. „Proti City jsme několik věcí změnili, ale doufejme, že proti Liverpoolu se dokážeme vrátit k naší hře a předvést dobrý výkon. Bude to těžký zápas, nesmíme si namlouvat, že hrajeme proti Liverpoolu, kterému se nedaří. I když se hodně těšíme, nečekáme, že na nás automaticky čekají tři body. Ale uděláme všechno, co je v našich silách, abychom vyhráli. Proti City jsme hráli na remízu a na to, že by nám tam možná mohl spadnout gól,“ vysvětluje Jagielka.

Liverpool v posledním roce, to je tým velkých změn. Zatímco před loňským derby se u Anfield Road protestovalo proti kovbojům z Texasu, letos už červení mají k neklidu důvodů podstatně méně. Přes léto tak mohli Evertonians jen závistivě sledovat, jak na druhé straně Stanley Parku létají miliony vzduchem.

Že by ale masivní utrácení Red vyneslo do výšin, to říci nelze. Sezonu červení nastartovali slibně, když v prvních třech zápasech získali sedm bodů. Následovala ale porážka na hřišti Stoke City, na kterou Liverpool navázal vysokou prohrou 0-4 na White Hart Lane. Nepřesvědčivě se Dalglishův tým prezentoval i v posledním kole proti Wolverhamptou, tříbodový úkol si už ale Liverpool tentokrát splnil.

Další body by si tak červení tuze rádi odvezli i z Goodisonu, což se jim daří až příliš často. Pravidelně se o to zasluhuje obrovský miláček Evertonians, Dirk Kuyt, a tak se není čemu divit, že derby si Nizozemec vychutnává. „Jsou to skvělé zápasy. Jako fotbalista se vždycky těšíte na velká utkání. Liverpool proti Evertonu je jeden z největších zápasů sezony a když vyhrajte, obzvláště na Goodison Parku, je to nejlepší pocit.“

Historie soupeře

Vznik druhého městského klubu se jak víme nesl v podivném kontroverzním duchu. Naštvaní akcionáři Evertonu, kterým se John Houlding rozhodl navýšit nájemné Anfield Road o neuvěřitelných 150%, se raději rozhodli přehnaně velkému Houldingovu egu ustoupit, a tak později spatřil světlo světa Goodison Park. Anfield však dlouho prázdný nezůstal, hned ve stejném roce, tedy léta páně 1892 Houlding založil LFC.

Mužstvo, které tvořilo hned 13 skotských profesionálů brzy získalo první trofej – pro vítěze Lancashire League. Rokem 1901 už Liverpool slavil první titul ve First Divison, zatímco o tři roky později také první finále FA Cupu. V letech 1923 a 1924 klub získal na dlouhou dobu poslední ligový titul. Čekat musel klub déle než je tomu dnes – další pohár Liverpool získal až v roce 1947.

O pár let později se klubu ujímá legendární postava liverpoolských dějin, Bill Shankly. Ten klub dostává ze zajetí Second Divison, kam Reds spadli v roce 1954 a pomalou patnáctiletou prací v klubu vybudoval mančaft, který náháněl Evropě hrůzu. V roce 1964 Liverpool získal další prvoligový titul, a za rok už se ve vitríně na Anfiledu blýskal první získaný FA Cup. Začátkem roku 1972 navíc slaví první úspěch na evropském poli – vítězství v poháru UEFA.

A přišla osmdesátá léta. Zlatá fotbalová éra v Merseyside. Liverpool během nich získal třikrát Pohár vítězů evropských zemí, tři ligové poháry, šest ligových titulů a jedno vítězství v Charity Shield. Během 80. let se tak pohár pro vítěze ligy ani jednou neopustil Liverpool, Everton se z jeho zisku mohl radoval v roce 1985 a 1987. Právě předposlední dekáda 20. století je ale paradoxně zároveň jedním z nejsmutnějších období klubu.

V roce 1985 celý fotbalový svět hluboce zasáhla tragédie na heyselském stadionu v Bruselu. Liverpoolští rowdies tehdy zavinili smrt několika fanoušků turínského Juventusu, což mělo za následek pětiletý zákaz nástupu všech anglických mužstev v evropských soutěžích. Everton na řádění liverpoolských bezmozků krutě doplatil. Jeho špičkové mužstvo mohlo Evropu pravidelně dobývat, jenže místo toho se Howardu Kendallovi rozpadlo pod rukama. O čtyři roky později naopak Evertonians dali najevo svou solidaritu. Desitky liverpoolských rodin po tragédii na Hillsborough ztratili své blízké, a tak se po sheffieldském neštěstí město zase načas spojilo.

Roku 1990 Liverpool získal poslední ligový titul. Od té doby třikrát triumfoval v FA Cupu, stejně jako v Ligovém poháru. Ušatý pohár pro vítěze Ligy Mistrů liverpoolští osahali naposledy v roce 2005.

Zápasová fakta

Sobotní duel bude již 216. soutěžním a 185. ligovým Merseyside derby. V celkové bilanci vede Liverpool s 84 výhrami, oproti 66 vítězstvím Evertonu. V 65 případech se týmy rozešly smírně. Ligová statistika čítá 70 výher Liverpoolu, 57 Evertonu. Červení se ovšem v plných bodových ziscích nevymezují pouze na svůj píseček, naopak z jedenácti posledních ligových zápasů na Goodison Parku zvítězili osmkrát.

Krom toho, že je liverpoolské derby jedním z nejčastěji hraných zápasů v anglickém fotbale se vyznačuje ještě jedním, o poznání však méně výsadním postavením. V osmnáctileté historii Premier League padlo v derby již 19 červených karet, více než ve kterýchkoliv jiných zápasech. Naposled se červenalo loni v zimě, kdy šel na Anfieldu předčasně do sprch Kyrgiakos a Steven Pienaar.

Everton

David Moyes vstoupí do společnosti takových legend jako Harry Catterick nebo Bill Shankly. Tedy alespoň v ohledu toho, že se po obou velikánech stane teprve třetím manažerem v historii, který povede svůj tým do liverpoolského derby v 10 sezonách v řadě. S Evertonem z celkových 18 vyhrál tři ligová derby, a deset jich prohrál.

Další velkou postavou derby je Tim Cahill. V Premier League už se proti Liverpoolu trefil pětkrát, což je nejvíce od časů samotného Dixieho Deana. Australan však stále pokračuje ve své nulové gólové bilanci v kalendářním roce. Pokud pak nastoupí Tony Hibbert, vyrovná rekord Duncana Fergusona, který nastoupil v 16 derby. A pokud se bek ani v nadcházejícím derby netrefí, vyrovná rekord Briana Labonea, který nedal gól v 278 zápasech za sebou.

Z posledních 14 domácích ligových zápasů Everton prohrál jen jednou – proti QPR v prvním zápase sezony. Sobotní neprohra by také znamenala třetí neproherní zápas proti Liverpoolu v řadě, což by byla nejúspěšnější “série“ během třinácti let.

Liverpool

Kenny Dalglish vstřelil Evertonu jako hráč Liverpoolu pět gólů. Coby manažer pak Toffees čelil 21krát, z čehož jedenáctkrát vyhrál, třikrát prohrál a sedmkrát remizoval. V posledních osmi ligových zápasech proti Evertonu je pak neporažen – vedl v nich Liverpool, Newcastle a Blackburn.

Venkovní forma nicméně není silnou stránkou jeho týmu – z posledních sedmi utkání venku vyhrál Liverpool jen dvakrát. Jestliže se v sobotu trefí Dirk Kuyt, půjde o jeho padesátý gól v Premier League a šestý v Merseyside derby.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                  66-65-84
  • Na Goodison Parku:  40-28-38
  • V Premier League      9-13-16

Absence

David Moyes stále neví, zda bude moci počítat s Timem Cahillem, který nedohrál minulý zápas kvůli potlučené holeni. Jediným jistým marodem tak zůstává Victor Anichebe.

Za Liverpool nenastoupí Daniel Agger, který se zotavuje ze zlomeniny žebra a tréninkové manko dohání i Glen Johnson po problémech s podkolenní šlachou.

Everton: Howard, Mucha, Hibbert, Neville, Distin, Jagielka, Baines, Barkley, Fellaini, Osman, Coleman, Gueye, Rodwell, Drenthe, Cahill, Stracqualursi, Saha, Bilyaletdinov, Vellios

Liverpool: Reina, Doni, Enrique, Carragher, Škrtěl, Flanagan, Kelly, Downing, Gerrard, Coates, Leiva, Adam, Spearing, Bellamy, Henderson, Carroll, Suarez, Kuyt

  • Kdy: 1.10. 13:45 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Martin Atkinson