Everton – Liverpool 0:2

01/10/2011 0 Od Meňa

Na Goodisonu dnes bylo k vidění divadlo. Bohužel však nikoliv to fotbalové a oku lahodící, derby si totiž do režie vzal pan rozhodčí.

To, že ke Merseyside derby červené karty neodmyslitelně patří, je věc všeobecně známá. A červenalo se také dnes, byť nad vyloučením Jacka Rodwella z prvního poločasu musí kroutit hlavou i ti nejzarputilejší Reds. Ve druhé půli Everton ještě poměrně dlouho statečně odolával, nakonec ale bohužel přišlo nevyhnutelné.

Před startem zápasu přitom mohli být Evertonians klidně optimističtí. David Moyes přichystal v daný moment nejspíše nejsilnější sestavu, ve které nechyběl navrátilec Louis Saha, který tak umožnil Timu Cahillovi vrátit se do jeho oblíbené podhrotové pozice.

První minuty zápasu přinesly relativně vysoké tempo, s ohrožením brány ale žádný z celků nikam nespěchal. Vážnější šance tak přišla až po čtvrthodince utkání. Na centr z okraje vápna si naskočil Cahill, ale svoji bohatou střeleckou bilanci v derby tentokrát nerozšířil, ačkoliv Pepeho Reinu pořádně protáhnul. O několik momentů později se mohl hrdinou stát Sylvain Distin, když si ve vápně šikovně poradil se dvěma obránci, střelu z poměrně ostrého úhlu ovšem namířil těsně nad břevno.

Další význačný okamžik na sebe dlouho čekat nenechal a šlo o zlomový bod celého zápasu. Neuplynula ani půlhodina hry, když se Jack Rodwell položil do skluzu ve snaze vyhrát míč. Kulatý nesmysl férově vybojoval, jenže zároveň měl tu smůlu, že se pokrčenými koleny dotkl (ano, vyloženě pouze dotkl), nečekaně simulujícího Suareze. Incident, který maximálně stál za běžné odpískání faulu, ovšem rozhodčí Atkinson ohodnotil nepochopitelnou červenou.

Everton tedy rychle musel přehodnotit svoje plány. Zprvu přitom červení tolik nebezpečně nepůsobili, v první šanci se po mizerně provedeném odkopu Phil Jagielky, kterého k centru využil Kuyt, objevil Suarez, ten ale jen pozdravil náruč Tima Howarda.

Nejživější ale byly závěrečné minuty poločasu. Nešťastník Jagielka na kraji vápna zbytečně atakoval Suareze, který se samozřejmě poroučel k zemi a Atkinson s odpískáním penalty neváhal. Zodpovědnost na sebe vzal Kuyt a třebaže s penaltou naložil dobře, na Tima Howarda a jeho konečky prstů nevyzrál. Pak ještě na břevno nádhernou ranou zazvonil Charlie Adam, poločas tedy zůstal bezbrankový.

Druhé dějství bylo podstatně poklidnějšího rázu. Everton bránil svědomitě, a tak útoky Liverpoolu daleko nedošly. V ojedinělé šanci Blues se po hodině hry ocitl Saha, když si před pokutovým územím nikým neatakován udělal prostor a vyslal střelu která neskončila daleko od brány. Za Liverpool se pak v šanci po rohovém kopu objevil Carroll, Howard ale znovu bravurně zasáhnul.

Pak ale nadešla 70. minuta a sní také střídající Craig Bellamy, který na levé straně zakombinoval s Enriquem, posléze poslal Carrollovi přihrávku jako na zlatém podnose a nejdražší Angličan v historii se už mýlit nemohl. To, co se dalo očekávat, tedy přišlo a pojišťují trefu přidal deset minut před koncem po chybě Distina, Luis Suarez. Mezi Evertonians tak převládá znechucení. Nikoliv ovšem kvůli výkonu, kterému se za daných okolností dalo máloco vytknout…

Everton: Howard, Hibbert (78. Vellios), Jagielka, Distin, Baines, Coleman (58. Drenthe), Fellaini, Rodwell, Osman (68. Neville), Cahill, Saha

Liverpool: Reina, Kelly, Škrtěl, Carragher, Jose Enrique, Kuyt, Lucas (87. Henderson), Adam (66. Gerrard), Downing (66. Bellamy), Carroll, Suarez

Hodnocení hráčů: Howard 9, Hibbert 7, Jagielka 4, Distin 7, Baines 7, Coleman 5, Fellaini 7, Osman 5, Cahill 6, Saha 6, Drenthe 6, Neville 6

Góly: 70. Carroll, 81. Suarez

Žluté karty: Cahill – Lucas

Červená karta: Rodwell

Držení míče: 40% – 60%

Střely na bránu: 4 – 9

Střely mimo bránu: 8 – 6

Rohové kopy: 5 – 9