Vítězná bitva o mladíčka

08/10/2011 0 Od Riči

Mládežnický systém Evertonu sklízí úspěchy kam se podívá a potvrdil to minulý týden, kdy se Davidu Moyesovi povedlo zlákat jednoho z nejnadanějších anglických mladíků, George Greena.

Patnáctiletý záložník již nějakou tu dobu svoje vrstevníky v akademii čtvrtoligového Bradfordu City zřetelně převyšoval, v posledních měsících tak kolem mladíka bylo rušno. Jeho potenciál ostražitým skautům z celé řady klubů nemohl uniknout, a tak byla jen otázka času, než přestup do některého z předních celků, nabere konečné kontury.

Nejblíže se ocitnul Tottenham Hotspur, kam už měl Green jednou nohou prakticky nakročeno. Ještě předtím si ale teenagera k sobě pozval Everton, který jej sledoval celé léto, byť po hattricku, který George během zkoušky u Spurs vstřelil Aston Ville, se musel zařadit do dlouhé fronty.

Přelomovým dnem však pro rodáka z Dewsbury bylo Merseyside derby minulý víkend. Jen pár hodin před výkopem si sedl k rozhovoru s Davidem Moyesem a Goodison Park opustil již s podepsanou smlouvou. Archie Christie, šéf vývoje bradfordské mládeže, tak nepochybuje, že Green Toffees před Tottenhamem nakonec upřednostnil správně.

„Mluvil jsem s Harry Redknappem krátce poté, co George před nějakou dobou hrál za naši rezervu a říkal jsem, „Máme tu kluka, který je dobrý, jak nikdo ostatní. V patnácti hrál za rezervu, chodil do soubojů s muži, které neměl právo vyhrát. Harry nám půjčil brankáře, a tak jsme souhlasili, že George pošleme ke Spurs na zkoušku,“ líčí Christie.

„V prvních patnácti minutách proti Aston Ville byl nenápadný, ale pak se zvedl a dal hattrick. První gól byla úžasná střela z dvaceti metrů do horního růžku a při druhém přešel asi přes šest obránců. Pak jsem mu řekl, „Georgi, budeš hrát Premier League a z fotbalových důvodů za tím musíš jít.“ Volala a vyptávala se na něj spousta klubů.“

K žádostivým obdivivatelům patřil i Liverpool, kde byl Green rovněž na zkoušce, podle Christieho ale k Reds za žádnou cenu nechtěl. „Řekl, že by raději zůstal v Bradfordu, než jít do Liverpoolu. Byl tam minulý rok a bylo mu řečeno, že nebyl dost velký, dost silný, a tak dále. To mi práci zjednodušilo, bylo to mezi Arsenalem, Evertonem, Rangers, Tottenhamem a Southamptonem.

Když mi Davie Moyes volal, už jsme odsouhlasili nabídku Spurs, ale požádal mě alespoň o šanci s Georgem mluvit. Takže jsme ho vzali na Merseyside derby. Řekli mu, že tohle je People’s Club a v Merseyside jsi buď červený nebo modrý, a on řekl, „Já jsem modrý.“ Sám jsem mu povídal o mých kamarádech, Duncanu Fergusonovi a Nevillu Southallovi a zmínil jsem i skvělého manažera, který dává mladým hráčům šanci.

Everton neutratí 50 milionů za cizince, ale stráví dva, tři roky rozvíjením mladého hráče. Podívejte se na Wayna Rooneyho a Jacka Rodwella. Nebo toho nového kluka, Rosse Barkleyho. Everton nepůjde a utratí 18 milionů za anglického záložníka z jiného klubu jako Jordan Henderson. Řekl jsem mu, že pokud bude pilně pracovat a ukáže svoje schopnosti, může být do dvou, do tří let v prvním týmu.“

Green, kterému bude v mládežnických týmech příslušet dres s číslem 10, a který při svém dnešním debutu za U16 přispěl gólem k výhře 4-2 nad Liverpoolem, si s Evertonem plácnul víceméně okamžitě.

„K domluvě nám stačilo 11 minut,“ říká Christie. „Spurs vycítili, že Everton George chce a nabídli nám dvojnásob toho, na čem jsme se dohodli s Evertonem. Daniel Levy nabízel více, než 600 tisíc liber a celkové lepší podmínky. Ale my už došli k čestné dohodě s Evertonem a rozhodli jsme se za ní stát.“