Round potvrzuje konkurenci na pravém obránci

09/10/2011 0 Od Riči

I když David Moyes nemá často, co se týče hlavně ofenzivních řad, kam šáhnout, na jednom postu ho bota rozhodně netlačí. Na pozici pravého obránce si aktuálně brousí zuby dva kohouti.

Na začátku sezóny nastupoval na pravém beku kapitán Phil Neville, od třetího kola Premier League se však na tomto postu usadil Tony Hibbert, a na bývalého hráče ManUtd zbylo jenom místo na lavičce, nebo v občas ve středu zálohy.

„Phil může nastupovat i v záloze, v tom vidíme jeho velký užitek. A nezapomeňte, za Manchester United a národní tým odehrál mnoho zápasů i jako levý obránce. Phil je vlastně použitelný pro celou šířku hřiště.

Tony Hibbert hraje aktuálně v dobré formě. Vyniká svou houževnatostí a zkušenostmi z Premier League i Evropské ligy. Zlepšuje se v ofenzivě, produkuje opravdu přesné centry,“ prozradil Steve Round. A asistent manažera pochválil Hibba za asistenci na brance Apostolose Velliose při výhře Toffees 3:1 nad Wiganem z minulého měsíce: „Pas na Tolos byl parádní. V současnosti Tonymu patří místo v základní sestavě a tvrdou prací se ho snaží udržet co nejdéle.“

Koho stavět na pozici pravého obránce je těžká otázka pro trenérský tým Evertonu. Hibbert i Neville toho mají mnoho odkopáno, jsou vůdčími postavami v kabině a v těžkých časech dokážou tým perfektně nabudit. Jediný rozdíl je snad jenom v kapitánské pásce pro Phila Nevilla. Do party musíme počítat i třetího, na pravé straně obrany může nastupovat i Seamus Coleman. Mladý irský rychlík je původní profesí právě bek, ovšem už přibližně rok okupuje pozici pravého záložníka. A David Moyes se nechal před sezónou slyšet, že s Colemanem do budoucna počítá právě do zádní čtyřky.

„Tony a Phil si konkurují, ovšem nesmíme zapomínat ani na Seamuse. Nechceme Seamuse zaškatulkovat jako pravého obránce či pravého záložníka, zatím ho jednoduše vidíme jako hráče na pravou stranu hřiště. Už skoro rok předvádí jako pravý záložník zajímavé výkony,“ připomněl Round.

Steve Round, jenž zastupuje David Moyese od července 2008, co nahradil Alana Irvina, je přesvědčen o kvalitě defenzivy Evertonu.

„Z mého hlediska vždy útočí celé mužstvo a celé mužstvo také brání. V několika posledních zápasech se naše záloha možná až příliš často tlačila do útoku, takže pro soupeře vznikala okénka na případné protiútoky. Musíme najít rovnováhu, kdy útočit a kdy raději ne. Pokud se však podívám na naše obránce a brankaře, brzy se dočkáme čistých kont, jsem si toho jist.“

Everton nečeká v nejbližší době vůbec lehký los, jednou se utká s Chelsea v lize a poté v Carling Cupu, dále narazí na Fulham a Manchester United. A právě na Stamford Bridge se ti lepší Blues představí už příští víkend.

„O Chelsea jsme začali přemýšlet hned po utkání s Liverpoolem, manažer se vždy dívá dopředu. Hned den po derby s úkolem připravit se na nejbližšího soupeře, jsme vyslali zvědy na zápas Boltonu s Chelsea.

Z toho duelu máme k dispozici dost DVD, abychom přečetli hru a jednotlivé fotbalisty Chelsea. Všechen materiál samozřejmě naším hráčům poskytneme, musíme ale počkat, až se vrátí z reprezentačních srazů,“ ukončil Round rozhovor.