Moyes hodlá pečovat o Barkleyho talent

18/10/2011 0 Od Riči

Ross Barkley vlétl do seniorského fotbalu opravdu působivě, na rozdíl od začátku sezóny však aktuálně nehraje a David Moyes vysvětluje proč.

Sedmnáctiletý ofenzivní záložník prožil povedenou letní přípravu, i přes svůj věk a nezkušenost rozhodně patřil k tomu lepšímu v modrém dresu. Proto pochopitelně dostal šanci v úvodu sezóny. První kolo Premier League proti Queen’s Park Rangers Barkleymu vyšlo, následně si zahrál v Ligovém poháru proti Sheffieldu United a na půdě Blackburnu byl u prvních bodů Toffees. Proti Rovers však zaplatil za svůj mladý věk, zavinil penaltu a celkově se mu příliš nedařilo. Další start v základní sestavě přišel až o měsíc později opět v poháru, tentokrát proti West Bromu.

David Moyes vysvětlil, proč tomu tak bylo. Barkleyho přirovnal k Waynu Rooneymu, když se začal v útlém věku v Evertonu taktéž prosazovat: „Wayne také občas hrál a občas ne, z hlediska jeho vývoje a i celého týmu jsme se rozhodovali správně. Dát šanci mladým v prvním týmu, aniž by na ně padla hlavní zodpovědnost, je dobrá cesta, jak zabudovávat talenty mezi dospělé. A to samé máme v úmyslu s Rossem.

Mezi ním a Waynem ovšem najdeme jeden rozdíl, Wayne nastoupil od klukovských let v každém zápase. Nikdy ho nepotkalo vážnější zranění, až do jeho problémů s nártem. Ross si protrpěl starosti s kýlou a trojitou zlomeninou nohy, což jeho vývoj poznamenalo, chyběla mu fotbalová praxe.

Uvědomuje si, že Ross může v utkáních v prvním týmu chybovat, a to se nám potom nemusí příliš vyplatit. Je na mě, abych zvážil, kdy ho poslat na hřiště. Určitě ale bude hrát v rezervě, jak jen to bude nejvíce možné. Ztratil dva roky, takže potřebuje pravidelnou zápasovou porci.“

Skotský manažer si zároveň uvědomuje velký zájem ostatních klubů o svou ovečku, která už patří do reprezentace Anglie U21.

„Všichni budou chtít chtít Rosse Barkleyho, protože z něj vyrůstá vynikající hráč. Pokud o něj někdo bude mít zájem, řeknu mu jako obvykle: Levně se fotbalisté z Evertonu neprodávají. To je jisté. Nejlepší kluby si brousí zuby na Rosse, nemáme ho však v úmyslu prodávat.

Dle mého je náš klub schopný Rosse udržet. Nacházíme se v mnohem lepší pozici, než tomu bylo za Rooneyho doby. Přinejmenším se můžeme pochlubit pravidelnými umístěními v TOP 10, tehdy tomu tak nebylo.

Někteří od nás možná očekávají místa v tabulce blízko kvalifikace do evropských pohárů, a na těch jsme v minulosti už nejednou umístili. Je v našich silách udržet Rosse? Samozřejmě ano.“