Preview: Fulham – Everton

21/10/2011 0 Od Meňa

Druhým venkovním zápasem v řadě je výlet na neoblíbený Craven Cottage, kam navíc Everton jede s vizitkou nula bodů z posledních tří zápasů.

Doposud jsme v letošní sezoně byli svědky konců dvou venkovních sérií, které Evertonu do tabulky pravidelně přisypávaly kýžené body. Před zápasem na Craven Cottage je ale situace opačná – u řeky Temže Toffees zatím posbírali bodů, jako šafránu. Případný triumf by tak vůbec nebyl na škodu, obzvlášť po trojité porci nezvládnutých zápasů.

Ani Fulham ale žádné nadšené ohlasy za letošní sezonu zatím nesklízí. Cottagers jsou v soutěžní pohotovosti již od konce června, kdy se jakožto držitel pohárové vstupenky prostřednictvím Fair play, začali prokousávat všemi kvalifikačními koly Evropské ligy. Ta Fulhamu svědčí, jak jsme se mohli přesvědčit před rokem a půl, a ani letos v ní nemá nakročeno špatně, průběžná druhá příčka v polovině základní skupiny, budiž důkazem.

Na prvním místě však s velkým předstihem musí zůstávat ligová sezona, a v té Cottagers spíše tápou. Až do začátku října byli jediným celkem bez výhry, na vlastní kůži tak pocítili syndrom, který loni potkal Everton. Prolomení však přišlo s velkou parádou – Queens Park Rangers, se kterým doma dokázal Everton trapně prohrát, Fulham rozstřílel 6-0. V posledním kole ovšem na Chalupáře další body již nečekaly, ačkoliv na Britannia Stadium dlouho sahali po remíze.

Nepřehlédnutelným fakem nicméně zůstává, že Fulham je doposud doma neporažen, a přitom už má ve všech soutěžích odehráno devět domácích zápasů, které navíc ozdobil šesti čistými štíty. Opory jsou tradiční – Danny Murphy v průměru svým spoluhráčům vypracuje 3 šance na zápas, na gól pak zatím přihrál třikrát a pozadu za ním nezůstává ani Clint Dempsey.

Everton se momentálně ocitá v nejhorší formě za poslední dva roky. Právě tehdy totiž naposled prohrál tři zápasy v řadě a pohybuje se pouze dva body nad sestupovou propastí. Nezafungovalo ani kouzlo Stamford Bridge, kde Toffees prohráli poprvé po pěti letech. Současné rozpoložení má tedy k ideálu daleko, i když pakliže se rozhodneme hledat výmluvy, kdo čekal v pánovi v černém zásadně ovlivněném derby a proti mohutně utrácejícímu Manchesteru City a Chelsea, něco jiného? Kalendář stále ukazuje teprve říjen a sezona se bude lámat v jiných zápasech.

David Moyes se o vylepšení situace v každém případě snaží, co jen to jde, a nejen ve svých trénincích, ale také mimo hřiště. Jakožto pokus napomoci dlouhodobé týmové bolístce – střílení a vytváření gólů, tak přivedl nyní již staronového forvarda Blues, Jamese McFaddena. Moyes tak potvrdil, že pořekadlem dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, se rozhodně neřídí, byť jeho krok jen svědčí o zoufalé situaci, ve které se klub nachází. Everton skutečně klesl k přivedení propuštěného hráče druholigového klubu.

McFadden svoji šance určitě dostane, vždyť Toffees zatím vstřelili pouze čtyři góly z otevřené hry (jen Swansea a Stoke mají méně), a o rovnou polovinu z nich se postaral řecký mladíček Apostolos Vellios, a to během 58 minut, které zatím v letošní sezoně odehrál.

Motivaci se tak svému týmu snaží dodat kapitán Phil Neville, podle kterého má Everton na to, aby nadcházející zápasy zvládl. „Nelitujeme se, musíme vyběhnout na hřiště a bojovat. Čeká nás velký zápas proti Fulhamu, důležité pohárové utkání proti Chelsea a pak Manchester United. Nezáleží na tom, kolik peněz utratili, my věříme a já věřím, že všechny tři zápasy můžeme vyhrát. Zapomeňte na peníze, je to o kvalitě, co je na hřišti a té kvality pořád máme dost na to, abychom ty zápasy vyhráli.“

Poslední vzájemný zápas se odehrál v březnu, a na Goodisonu vyhrál Everton 2-1 po gólech Colemana a Sahy. Na Craven Cottage se pak před rokem remizovalo bez branek.

Historie soupeře

Fulham byl založen roku 1879, což z něj činí nejstarší fotbalový klub v Londýně. Původní název klubu nesl jméno Fulham St. Andrew´s Church Sunday School. Status profesionálního klubu získal v roce 1898, kdy zpočátku hráli Southern League Division Two. Své zápasy hrává již od roku 1896 na Craven Cottage, jehož současná kapacita činí 26,000 diváků.

Fulham nikdy nepatřil mezi kluby, kterým dlouhá léta patřila prvoligová příslušnost. Od počátku 20. století si vyzkoušel pobyt jak v tehdejší Second Division, ale hrával i ve čtvrté lize. Nicméně v roce 1949 se Fulham podíval i do First Division. Tam se ale  příliš neohřál, po třech sezonách jej čekal sestup. Na počátku 70. let se Cottagers pohybovali v Division 2. Ovšem právě v 70. letech zažil Fulham největší domácí pohárový úspěch. V roce 1975 se totiž probojoval do jediného finále Anglického poháru v klubové historii. Zajímavé je, že klub k dosažení finálového zápasu potřeboval neuvěřitelných 11 zápasů, což je rekord. Nakonec však v londýnském finále Fulham podlehl West Hamu.

Poté se Chalupáři vesměs stále pohybovali mezi třetí a druhou ligou, horší časy však měly teprve přijít. V letech 1994 – 1996 totiž Fulham hrál až Division 3, tedy čtvrtou nejvyšší soutěž. Cottagers ale napomohl ze zlého snu vysvobodit egyptský milionář Mohamed Al-Fayed. I za pomoci jeho prostředků se Fulham roku 1999 vyhoupl do druhé ligy a o dva roky později slavil návrat mezi elitu.

Nedlouho poté se klubu ujal manažer Chris Coleman. Pod ním hráli Lily Whites pěkný a také účelný fotbal, a proto neměli se záchranou v Premiership příliš velké starosti.

Éra charismatického Colemana skončila na jaře roku 2007. Novým manažerem se stal Lawrie Sanchez. Ten ale týmu spíše uškodil než pomohl. Na špatné výsledky také v zimě doplatil a týmového kormidla se uchopil zkušený trenér Roy Hodgson. Pod ním se přece jen výkony jeho nových svěřenců začaly zlepšovat. Cottagers zažili neuvěřitelný závěr sezony. Vše naplno nastartoval obrat na City of Manchester Stadium a potom se “bílá mašina“ nezastavila až do finálního kola, kdy zdolala Portsmouth. Borci od řeky Temže tak všem, kteří jej předčasně odepisovali, dokonale vytřeli zrak.

Jakékoliv sestupové obavy přitom vzaly v příští sezoně za své. Namísto toho Cottagers finišovali na báječném sedmém místě a mohli již spřádat plány pro premiérovou účast v evropském poháru. Ta převýšila veškerá očekávání a Fulham se překvapivě prokousal až do finále Evropské ligy. Největší zápas klubové historie se vyvíjel nadějně až do několika minut před koncem prodloužení, kdy sny Chalupářů vítězným gólem uťal Diego Forlán z Athletica Madrid.

Zápasová fakta

Oba celky jsou ve vzájemných soubojích úspěšnější rozdílně. Zatímco Everton ve více případech zvítězil v lize, Fulham zase častěji triumfoval v pohárových soubojích. Celkově převažuje dvaadvacet výher Blues oproti osmnácti Whites, jedenáctkrát se pak zrodila remíza.

Ve dvaceti společných kláních v Premier League však skončil jen jeden zápas nerozhodně a bylo to právě v loňské sezoně v Londýně. Everton vyhrál desetkrát, Fulham osmkrát. Pouze jedinkrát z dvaceti zápasů, které mezi sebou Whites a Toffees v PL sehráli, se navíc z vítězství radoval venkovní tým; šlo o výhru Evertonu 2-0 na Craven Cottage z května 2009.

Fulham

Dobrá domácí forma obsahuje z ligového pohledu jednu výhru a tři remízy. Ve všech zápasech Cottagers doma vyhráli pět zápasů a čtyřikrát remizovali. Po výhře nad QPR pak Fulham zvítězil i v zápase Evropské ligy, což se mu letos povedlo poprvé.

Pozor si bude muset Everton dávat tradičně na Bobbyho Zamoru, který dal gól v posledních třech domácích zápasech a pokud se prosadí i v neděli, stane se prvním hráčem Fulhamu, který vstřelí branku ve čtyřech zápasech Premier League za sebou. Ve formě je ovšem i Andy Johnson. Bývalý útočník Evertonu v posledním domácím zápase oslavil hattrick.

Everton

Nejlepší střelec týmu, Apostolos Vellios, dal Chelsea gól svým prvním dotykem po střídání a stal se prvním hráčem Toffees, který letos dal víc, než jeden gól. Střelecké trable také dokumentuje skutečnost, že v pěti ze sedmi ligových zápasů, se Everton gólově neprosadil v prvním poločase.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                  18-12-23
  • Na Craven Cottage:  16-6-4
  • V Premier League:    8-1-11

Absence

Fulham stále neví, zda nastoupí Danny Murphy, který má potíže s kolenem a s velkou pravděpodobností vůbec nebudou připraveni Phillipe Senderos, Simon Davies a Brian Ruiz. Evertonu bude chybět pouze Victor Anichebe.

Fulham: Schwarzer, Riise, Hangeland, Hughes, Etuhu, Etheridge, Kelly, Baird, Dembele, Orlando Sa, Murphy, Sidwell, Kasami, Briggs, Dempsey, Duff, Johnson, Zamora

Everton: Howard, Hahnemann, Hibbert, Neville, Distin, Jagielka, Baines, Barkley, Fellaini, Osman, Coleman, Gueye, Rodwell, Drenthe, Cahill, Stracqualursi, Saha, Bilyaletdinov, Vellios

  • Kdy: 23.10. 14:30 SEČ
  • Kde: Craven Cottage
  • Rozhodčí: Lee Probert