Preview: Everton – Manchester United

28/10/2011 0 Od Meňa

Na Goodison Park po sobotním obědě zavítají úřadující ligoví šampioni a setkání to zajisté bude pro obě strany plné motivace.

Minulé kolo přineslo oběma týmům výsledky, které jen málokdo čekal. Zatímco Everton příjemně překvapil u řeky Temže, Manchester United prožil nejtrapnější chvilky za dlouhá desetiletí. Jak se poslední výsledky celků projeví v sobotním vzájemném setkání?

Viditelný propad tabulkou, který zapříčinily tři prohry ve vzájemném sledu Everton v minulém kole konečně zastavil a vyhoupl se blíže středu. Na Craven Cottage ale při něm stáli všichni svatí, nebýt totiž neuvěřitelného selhání Bobbyho Zamory, žádné vítězství by se nekonalo. Pak navíc zaúřadovala letošní, zdá se, nejsilnější zbraň Moyesova týmu – branky ze závěru zápasů.

Letos už v poslední desetiminutovce Blues v lize nastříleli šest gólů z celkových deseti, a z toho čtyři padly v nastavení, což byl případ i minulý víkend, kdy Evertonu ukořistil všechny body Louis Saha, jehož vítěznou trefu ještě o minutu později pojistil Jack Rodwell. Raději ale nepomyslet, v jaké situaci by na tom Toffees nebýt silných finišů byli. V tabulce by jim nejspíš náleželo beznadějně poslední místo s přinejlepším čtyřmi body.

Pozdě ovšem Everton gól nevstřelil posledně jen Fulhamu, ale také ve čtvrtém kole Carling Cupu, proti Chelsea, byť tentokrát Sahova trefa znamenala příchod půlhodinového prodloužení. Everton jej smolně nezvládnul, a v nohách má náročných 120 minut. V tom, co má za sebou Manchester United, navíc nevidí David Moyes kdovíjakou výhodu. „Běžně byste si pomysleli skvělé, asi nepřijdou s velkým sebevědomím a nemohou na tom být dobře, ale tady mluvíme o Manchesteru United a Siru Alexi Fergusonovi. Rozumíme tomu, že se budou chtít vrátit na vítěznou vlnu, ale musíme se pokusit o to, aby se tak nestalo.“

Když taková persona jako Alex Ferguson řekne, že jde o nejhorší zápas jeho kariéry, pak už to musí něco znamenat. Představte si zápas, ve kterém Everton na Anfield Road vyhraje 6-1. Tak přesně podobné nepopsatelné pocity prožívají fanoušci Manchesteru City, přičemž Anfield samo o sobě v tomto případě nahrazuje Old TraffordBude tak zajímavé sledovat, v jakém rozpoložení Red Devils na Goodison přijedou, byť je víceméně jasné, že s dalším hrozícím pověstným Fergusonovým fénem, se budou červení dost činit.

Až do minulých dní ale příznivci červených ďáblů, jak už tomu zpravidla bývá, měli k lamentování jen minimum důvodů. United se svým omlazeným týmem okupují vrchol tabulky, ačkoliv mamutí prohra v derby znamená, že na vedoucí Citizens ztrácí již pět bodů. I v širším kontextu má navíc forma týmu spíše sestupnou tendenci, vždyť z v posledních čtyřech ligových zápasech Manchester United vyzrál jen na Norwich a zbylé dva zápasy se Stoke City a Liverpoolem remizoval. Překvapí i skutečnost, že obvykle skálopevná defenziva, nevídaně skřípe. United dokonce vévodí pomyslné tabulce inkasovaných střel – v průměru za zápas jde o číslo 19, zatímco Everton dovolí soupeři průměrně vystřelit třináctkrát.

V rudém táboře se tak soustředí jen na jedno jediné – vyhoření v derby hodit za hlavu a znovu začít vyhrávat. „Musíme se soustředit a ukázat, že zápas se City nás neovlivnil,“ říká Ji-Sung Park. „Všechno musíme na hřišti napravit. Everton je pro nás důležitý zápas a musíme tam jet bojovat o tři body. Ale na Goodison Parku je to pokaždé těžké. Jen si vzpomeňte na loňskou sezonu, kdy jsme na tam vedli 3-1, a v nastavení nám vstřelili dva góly.“

Zápasová fakta

Co se vzájemých soubojů týká, o žádné slávě se rozhodně hovořit nedá. Od založení Premier League v roce 1992 Toffees manchesterského rivala zdolali všehovšudy čtyřikrát a šestkrát vybojovali alespoň remízu. Celkově půjde o 186. klání. Red Devils ve statistice převažují se 80 výhrami, oproti 64 triumfům Blues. Ve jednačtyřiceti případech se body dělily. Ze všech dosavadních 19 vzájemných domácích zápasů v Premier League, Everton vyhrál jen ve třech, přičemž United hned 13krát s 38 nastřílenými góly.

Střelecky se ovšem Evertonu proti Manchesteru United poslední dobou daří. Ve dvou předchozích sezonách Toffees v obou domácích zápasech vstřelili United tři branky, což se přihodilo poprvé od sezon 1985/86 a 1986/87. Už dlouho předlouho však Blues ve vzájemném klání čekají na pokutový kop. Naposled penaltu kopal Joe Royle v domácím zápase ze září 1972. Historicky nejlepším klubovým střelcem proti Red Devils, je pak Graeme Sharp s 12 góly.

Everton

Náleží mu osmá nejlepší domácí výkonnost v lize, ovšem celkovou formu proti týmům z horní poloviny tabulky má nejhorší z celé soutěže. Zásluhu na tom zčásti má i nejistá obrana, která ani v jednom zápase ze všech soutěží, zatím nebyla schopna udržet čistý štít. Výkony jako v minulých sezonách nepodává ani tradiční opora Leighton Baines. Zatímco loni měl prsty v 16 ligových gólech (pět gólů, 11 asistencí), letos ještě ani na jednu trefu nepřihrál.

Manchester United

Do zápasu půjde po utrpení svojí nejtěžší porážky v Premier League. Dvě prohry v řadě nicméně Red Devils nepoznali již v 31 zápasech, byť Fergusonovo mužstvo zvítězilo pouze ve dvou z posledních šesti zápasů. Vedoucí týmový střelec, Wayne Rooney, pak nedal gól v předchozích čtyřech ligových utkáních, přičemž jeho poslední branka se datuje k 19. září.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                  64-41-80
  • Na Goodison Parku:  42-19-28
  • V Premier League:    4-6-28

Absence

Zápas by mohli vynechat Tim Cahill s Philem Nevilem, kteří si oba z pohárového zápasu proti Chelsea odnesli lehčí zranění. Najisto bude chybět Victor Anichebe a Royston Drenthe, který si bude odpykávat zápasový distanc. Za Manchester United možná nenastoupí Ashley Young, do nomiance se ovšem vrací Nemanja Vidić i Tom Cleverley.

Everton: Howard, Hahnemann, Hibbert, Neville, Distin, Jagielka, Baines, Barkley, Fellaini, Osman, Coleman, Gueye, Rodwell, Cahill, Stracqualursi, Saha, Bilyaletdinov, Vellios

Manchester United: De Gea, Lindegaard, Evra, Ferdinand, Vidić, Jones, Fabio, Smalling, Anderson, Nani, Young, Park Ji-Sung, Valencia, Fletcher, Rooney, Welbeck, Berbatov, Hernandez

  • Kdy: 29.10. 13:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Mark Halsey