Everton – Chelsea 1:2 (AET)

26/10/2011 0 Od Riči

Utkání plného zvratů, dvou červených karet a neproměněných penalt, tří branek, ale hlavně po rozhodující brance ze 115. minuty a prohře 1:2 se Everton loučí s Ligovým pohárem.

David Moyes před utkáním avizoval, že se chce vyvarovat větším mícháním sestavy, i když jde  “pouze“ o pohár. Přesto oproti víkendovému utkání Premier League proti Fulhamu doznala sestava pěti změn. Hibbert, Osman a Vellios pro tentokrát zůstali na lavičce a ani na tu se nevešli Howard s Jagielkou. Místo těchto nastoupili v základní sestavě Mucha, Heitinga, Bilyaletdinov, Cahill a Saha. Třetí brankař Marcus Hahnemann se pak poprvé představil aspoň mezi náhradníky. To Chelsea provedla změn více, přesto disponovala kvalitou.

Úvod souboje přinesl po jedné příležitosti na obou stranách. Nejprve ve třetí minutě Malouda zatáhl míč, předložil ho Lukakovi, jehož pokus trefil tyč z vnější strany. Na opačné straně hřiště Bilyaletdinov vybídl ke skórování Sahu, Turnbull však vyrazil na roh.Po čtvrthodině hry Heitinga fauloval ve vlastním vápně talentovaného McEachrana. K nařízené penaltě se postavil Anelka a svým typickým zahráváním, tj. pomalým rozběhem, minul. Frustrace hostů mohla být daleko větší, kdyby Bilyaletdinovu hlavičku po centru Nevilla Turnbull nezneškodnil. Škoda, ruský reprezentant měl být v zakončení přesnější.

Ve 33. minutě, kdy se Drenthe přemístil na pravou stranu zálohy, naservíroval přihrávku pro Bilyaletdinova.  Jenže ten opět ztroskotal na brankaři Chelsea. Další chyba, tentokrát však v defensivě, přišla o 5 minut později a bohužel stála Everton gól, ne jako v případě Bilyho jenom promarněnou gólovku. Střela Kaloua Muchovi školácky propadla až za brankovou čáru – 0:1.

Ve 42. minutě neuspěl po centru Maloudy Anelka. V nastavení pak byl zase blízko k vyrovnání po rohu Distin, prostor mezi třemi tyčemi se ale pořád zdál zakletý. O poločasové přestávce nahradil Nevilla Tony Hibbert.

V 55. minutě Anelka ukradl balon Bilyaletdinovi a po úniku pálil do prostoru, kde byl připraven Mucha. V 60. minutě srazil ve vápně Turnbull Sahu, který ho obcházel – penalta a červená karta pro Turnbulla. Na hriště tak musel náhradní brankař Petr Čech a hned čelil penaltového pokusu Bainese. A levého beka z puntíku vychytal, navíc zlikvidoval i následnou Bainesovu dorážku a z druhé dorážky Cahill hlavičkuje mimo! O minuty později si česká reprezentační opora připisuje za velmi krátkou dobu třetí perfektní zákrok, Bilyaletdinov neslavil ani z třetí nadějné možnosti ke skórování.

Everton sice prohrával 0:1, do konce zápasu ovšem zbývala ještě půlhodina a Chelsea hrála v desíti. V bráně však s výborným Čechem, ten ale v 67. minutě jenom sledoval, jak Drentheho trestný kop lehce líže břevno. Aktivní Bilyaletdinov posílá do vápna nebezpečný míč, po závaru končí vše dobře z hlediska Chelsea. A David Moyes posílá do hry místo Rodwella Stracqualursiho, běží 78. minuta.

Střídající Mikel si zahrál s osudem, jeho malou domů málem vystihl Saha, opět hasil Petr Čech. Moyes spolehá na další změnu, odpočinout si jde Bilyaletdinov, jehož nahrazuje Coleman. A právě irský rychlík po šedesáti sekundách v 83. minutě nahrává na hlavičku Sahovi – 1:1. Takřka ihned chyběly pokusu Roystona Drentheho opět centimetry. Holandský záložník následně posadil přímý kop na hlavu Stracqualursiho, jenž ale v dobré pozici zamířil nad bránu.

V závěru se připomíná po brejkové situaci i Chelsea, akci zakončuje Ivanovič a jeho raná z dálky. Everton v samém nastavení ohrozil Čecha nejprve Sahou a poté dobře krouceným rohem Bainese, který odvrací Ivanovič. Po 90 minutách byl stav 1:1 a následovalo prodloužení.

V jeho první části se Everton tlačil do útoku, musel být ale pozorný také na zádní vrátka. Jako když Distin zabránil v šanci Sturridgovi. V 108. minutě se počet hráčů na ploše vyrovnal, Drethe si vysloužil za zákrok na Bertranda žlutou kartu a protože už jednu dostal dříve, následovalo vyloučení.

Chelsea více držela míč a byla blízko k vítězství, střelu Anelky vyrazil Baines z brankové čáry a bombu Ivanoviče Mucha vyrazil. Na rozdíl od Evertonu hosté svou převahu korunovali brankou, Mucha Maloudovu navštívenku vyrazil, jenže Sturridge neváhal a z dorážky rozvlnil síť – 1:2.

S odpovědí rychle přispěchal Saha, proti stál Čech konkrétně jeho nohy, jež vyrazili míč. Do konce zápasu už Everton nedokázal na trefu soupeře ze 115. minuty reagovat, a tak prohrál 1:2, díky čemuž se s Ligovým pohárem loučí.

Everton (4-1-4-1): Mucha; Neville (c) (46. Hibbert), Heitinga, Distin, Baines; Fellaini; Drenthe, Cahill, Rodwell (77. Stracqualursi), Bilyaletdinov (80. Coleman); Saha
Nevyužití náhradníci: Hahnemann, Barkley, Osman, Vellios.
Branky: 
83. Saha
ŽK: 
19. Fellaini 19, 74. Drenthe
ČK: 106. Drenthe po 2. ŽK

Chelsea (4-3-3): Turnbull; Ivanovic, Alex, David Luiz, Bertrand; McEachran (63. Mikel), Romeu, Malouda (c); Anelka, Lukaku (59. Čech), Kalou (85. Sturridge)
Nevyužití náhradníci: Ferreira, Lampard, Mata, Torres.
Branky: 38. Kalou, 116. Sturridge
ŽK: 
22. Alex, 75. Mikel
ČK: 58. Turnbull

Diváků: 23 170