Preview: Newcastle United – Everton

04/11/2011 0 Od Riči

V sobotu po obědě Everton zavítá na St. James‘ Park, aby se zde utkal s domácím Newcastlem, jenž se v aktuální sezóně prezentuje nad všechna očekávání.

Kdo by to v létě řekl? Newcastle bude po deseti kolech opanovat třetí příčku tabulky s 22 body, aniž by ještě poznal hořkost ligové porážky. Tím se mimochodem už může chlubit pouze vedoucí Manchester City. Pohoda v šatně Strak tak zcela jistě nechybí, vždyť v posledním klání Premier League svěřenci Alana Pardewa zvítězili ve Stoke, o výhru 3:1 se hattrickem postaral Demba Ba. Ano to je ten útočník, o kterého se David Moyes zajímal, bohužel však nedostal od vedení dostatek finančních prostředků na jeho nákup. Abych se ale ještě vrátil k utkání na Britannia Stadium, Newcastle byl prvním, kdo Stoke na jeho domácí půdě v letošním ročníku Premiership porazil. Nepovedlo se to například Chelsea, Liverpoolu či Manchesteru United.

Výše zmiňovaný senegalský kanonýr má na kontě již osm ligových branek, což ho řadí mezi nejlepší střelce soutěže. Pro porovnání – celý Everton skóroval prozatím jen desetkrát. Produktivní Demba Ba ovšem není jediné, co dostalo Newcastle tak vysoko. Základem je defensiva a tu mají Magpies nejlepší, obdrželi pouze 7 branek. Ano, mnozí mohou namítat, že současná forma Newcastlu pramení z prozatímních slabších soupeřů, při pohledu na tabulku avšak stále vidím Newcastle na třetí příčce… a Everton na 16.

Současnou největší postavou sobotního soupeře Evertonu je francouzský záložník Yohan Cabaye. Středopolař přestoupil na Ostrovy před sezónou z mistrovského Lille za částku kolem 5m eur. A doposud se prokazuje jako nejlepší posila celé Premier League. Jenže síla Newcastle je v celém týmu, který ale až příliš nerotuje. Základní osu tvoří holandský brankař Tim Krul, před ním se o obranu stará stabilní čtyřka Danny Simpson, Steven Taylor, Fabrizio Colocciny, Steven Taylor. Velmi dobrý silový střed tvoří s Cabayem Cheik Tioté. Na krajích poté poutá pozornost Jonas Gutierrez, případně po zranění vracející se Hatem Ben Arfa. V útoku pak Demba Ba nastupuje s Leonem Bestem. Všemu pak šéfuje rozumný Alan Pardew. Ten si moc dobře uvědomuje nastávající těžká los, proto proti Toffees bude chtít zcela jistě vyhrát.

V Evertonu panuje rozdílná nálada. I když mužstvo poslední měsíc potkali velmi obtížní soupeři, z pěti zápasů si mnozí fanoušci představovali více než tři body za výhru na Fulhamu. A co na tom, když za soupeře měl čtyři ze současně šesti nejlepších týmů ligy. Ještě před nedávnou dobou Toffees takovéto utkání vyhrávali, jenže ta doba je už asi pryč.

Davida Moyese trápí problémy na obou koncích hřiště, obrana dostává laciné branky a útočníci se ne a ne prosadit. Ono zase na druhou stranu, co můžeme čekat od mladé Velliose, nevyzpytatelného McFaddena nebo anglickým fotbalem nedotčeného Stracqualursiho. Vše pak zůstává na Sahovi, jehož jedna branka v Premier League a jedna v Ligovém poháru dech rozhodně nebere. Pro úplnost třeba dodat ještě zraněného Anichebeho, Vic by ale těžko vytrhl trn z paty. I proto si v posledním kole Manchester United odvezl z Goodison Parku vítězství 1:0, Everton prostě a jednoduše nedokázal vstřelit gól a navíc soupeři dovolil po zmatku v obraně vsítit rozhodující zásah.

Všechen zmar dokumentuje šestnáctá příčka v tabulce s deseti body. Leon Osman přesto věří v bodový zisk ze soboty: „Newcastle opanuje třetí příčku v tabulce, neprohráli deset ligových duelů v řadě a hlavně doma se jeví jako silný celek. Čeká nás proto další obtížný zápas, musíme ale myslet positivně a pokusit se vyhrát. Minulý rok se nám to podařilo výsledkem 2:1, přičemž jsme dokázali zvrátit nepříznivý stav.“

Historie soupeře

Vznik klubu se vztahuje k prosinci roku 1892 spojením dvou místních klubů – Newcastle East End a Newcastle West End. Hned zpočátku slavil velké úspěchy; v letech 1905, 1907 a 1909 získal tři mistrovské tituly. Newcastlu se dařilo i na frontě pohárové. V letech 1905 – 1911 dosáhl celkem na pět finálových zápasů Anglického poháru, ovšem vyhrát se Strakám povedlo jen jednou – v roce 1910 nad Burnley v odvetě na Goodison Parku.

Čtvrtý a také poslední ligový triumf slavil Newcastle v roce 1927. V průběhu 50. let na sever Anglie putovaly hned tři trofeje pro vítěze Anglického poháru. Tou dobou si klub vydobyl velké renomé a to i díky působení známých fotbalistů jako Jackie Milburn, Bobby Mitchell nebo Len White. Dobře poskládaný tým se v roce 1968 poprvé v historii kvalifikoval do pohárové Evropy. Následující rok dokonce Magpies triumfovali v Inter-Cities Fair Cup, předchůdci dnešního poháru UEFA. Dařilo se i na domácí půdě, Magpies se zúčastnili dvou finálových zápasů Anglického poháru a finále Ligového poháru, ovšem další cenná trofej na Tyneside nedorazila. Jistou náplastí tak byl zisk poháru Texaco v roce 1975.

Začátkem 80. let začal Newcastle upadat a výsledkem byl pád do druhé ligy. V roce 1982 se i za pomoci kapitána Kevina Keegana vyhrabal mezi elitu, nicméně rokem 1989 se opět s první ligou loučil. O čtyři roky později dokonce klubu hrozil pád do třetí ligy, který se podařilo odvrátit za minutu dvanáct.

V polovině 90. let, kdy už na manažerském křesle vládl Kevin Keegan, Newcastle úspěšně atakoval postup do Premiership a v nejvyšší soutěži se dokázal usadit. V roce 1996 si k Magpies přišel vydobýt status největší klubové legendy Alan Shearer, který do klubu, kterému jako malý kluk fandil, přestoupil z Blackburnu za 15 milionů liber – částku, která tehdy neměla ve světě obdoby. Napřesrok byli United blízko k zisku mistrovského titulu. Svůj luxusní dvanáctibodový náskok na prvním místě ale dokázali promrhat a z titulu se tak nakonec radoval Manchester United.

V létě roku 2007 se manažerem Newcastlu stal Sam Allardyce. Ten se ovšem na svém místě moc neohřál a po půl roce byl nahrazen ikonou Magpies, Kevinem Keeganem, který tak slavil velký návrat. Jenomže u Geordies tolik populární “King Kev“ pobyl na manažerském křesle jen několik měsíců. Keegan raději z Newcastlu sám odešel, neboť se mu nezamlouvala přestupová politika klubu, kde měl dozor nad přestupy sportovní ředitel, nikoliv manažer.

Prsty v potížích měl i nový majitel Newcastlu, Mike Ashley, proti jehož způsobu vedení klubu nastaly masivní protesty. Ashley nakonec i přes nevoli fanoušků zůstal, ale to už musel sledovat svoje ovečky v druhé lize, kam neslavně v poslední den sezony sestoupily. Comeback Magpies byl ovšem bleskového rázu. Championship Newcastle s přehledem zvládl a nyní stojí na prahu nové éry.

Posledních pět utkání

Newcastle

01.10.2011 Premier League 7. kolo Wolverhampton – Newcastle 1:2
16.10.2011 Premier League 8. kolo Newcastle – Tottenham 2:2
22.10.2011 Premier League 9. kolo Newcastle – Wigan 1:0
26.10.2011 League Cup 4.kolo Blackburn – Newcastle 4:3 po prodloužení
31.10.2011 Premier League 10. kolo Stoke City – Newcastle 1:3

Everton

01.10.2011 Premier League 7. kolo Everton FC – Liverpool FC 0:2
15.10.2011 Premier League 8. kolo Chelsea FC – Everton FC 3:1
23.10.2011 Premier League 9. kolo Fulham FC – Everton FC 1:3
26.10.2011 League Cup 4. kolo Everton FC – Chelsea FC 1:2 po prodloužení
29.10.2011 Premier League 10. kolo Everton FC – Man. Utd 0:1

Vzájemné

11.05.2008 Premier League 38. kolo Everton FC – Newcastle 3:1
05.10.2008 Premier League 7. kolo Everton FC – Newcastle 2:2
22.02.2009 Premier League 26. kolo Newcastle – Everton FC 0:0
18.09.2010 Premier League 5. kolo Everton FC – Newcastle 0:1
05.03.2011 Premier League 29. kolo Newcastle – Everton FC 1:2

 

Zápasová fakta

– loňská výhra 2:1 na St. James´ Parku znamenala první tříbodový zisk Toffees od roku 2000 a přerušila osmi zápasovou sérii bez výhry na Tyneside
– týmy se střetli už 161x, oba zvítězili v 63 duelech v 34 případech se zrodil nerozhodný stav

Newcasle
– Demba Ba v kalendářním roce 2011 nastřílel už 15 branek, více má pouze van Persie (28) a Rooney (19)
– neprohrál s posledními třemi koly minulé sezóny v lize už 13x, což se mu v nejvyšší soutěži nepodařilo přes 61 let
– pouze jednou neprohrál 11 duelů v řadě na začátku sezóny, v ročníku 1994/95 to bylo jedenáctkrát, pokud tak v sobotu Toffees nezvítězí, rekord bude vyrovnán.

Everton
– neudržel čisté konto devět střetnutí (počítají se všechny soutěže), naposledy tomu tak bylo při výhře proti Blackburnu 1:0, a to soupeř zahodil dvě penalty
– z posledních šesti zápasů ve všech soutěží pět prohrál
– prohrál pět ze šesti soubojů, v nichž obdržel úvodní branku.

Absence

Otazník visí nad startem Cheika Tioteho, který zmeškal pondělní výlet na půdu Stoke kvůli bolavému kolenu. Zcela jistě pak nebude hrát Gabriel Obertan marodící s prstem na noze.

Royston Drenthe se vrací po trestu za vyloučení v Ligovém poháru proti Chelsea, o víkendu zmeškal klání proti Manchesteru United. Sylvain Distin, Phil Neville a Tim Cahill laborují s různými zraněními, proto se o nich rozhodne na poslední chvíli.

Nominace

Newcastle United: Krul, Elliot, Simpson, S. Taylor, Coloccini, R. Taylor, Santon, Perch, Gosling, Marveaux, Cabaye, Guthrie, Gutierrez, Ba, Best, Ben Arfa, Sammy Ameobi, Lovenkrands

Everton: Howard, Mucha, Hibbert, Baines, Distin, Jagielka, Heitinga, Bilyaletdinov, Coleman, Drenthe, Neville, Rodwell, Osman, Saha, Stracqualursi, McFadden, Cahill, Vellios

Co: Newcatle United – Everton FC
Kde: St James‘ Park, Newcastle upon Tyne
Kdy: 05.11.2011 od 13:45 SEČ
Rozhodčí: A. Marriner, asistenti: S. Ledger, A. Watts, čtvrtý sudí: H. Webb