Martyn na chatu

09/11/2011 0 Od Riči

Bývalý oblíbený a hlavně úspěšný strážce svatyně Evertonu, Nigel Martyn, odpovídal pro oficiální web na otázky od fanoušků.

Nigel Martyn přestoupil na Goodison Park v roce 2003, aby se za tři sezóny napořád zapsal do pamětí Evertonians. Za Toffees odchytal přes sto duelů, získal přezdívku Superman, v sezóně 2004/05 výbornými výkony přispěl ke čtvrtému místu v lize. V roce 2006 musel ukončit kariéru kvůli potížím s kotníkem, přesto tehdy David Moyes označil jeho příchod jako za svůj nejlepší. Mimochodem později skotský manažer zvolil místo Martyna Tima Cahilla.

Keiron-Teilo O’Shea: Jsi pravděpodobně nejlepším brankařem, jakého jsem kdy viděl v dresu Evertonu. Je mi ale jenom osmnáct let, takže jsem nezažil Southalla. Otázka na tebe – kterého hráče, s nimž si trénoval, považuješ za nejlepšího?
Nigel Martyn: Za nejlepšího beru Gazzu, potkával jsem ho v anglickém národním mužstvu. Z působení v Evertonu volím Tommyho Gravesena.

jimithon: Pamatuješ si na zápas FA Cupu proti Chelsea z roku 2006? Tvůj zákrok proti Crespovi hodnotím jako nejúžasnější, co jsem na Goodisonu viděl.
Nigel Martyn: Toto bylo zrovna mé poslední utkání! Asi jsem do něj ale ani neměl nastoupit, jelikož jsem trpěl únavovou zlomeninou kotníku. Zvlášť při odkopech jsem pociťoval bolest. Se zraněním jsem vlastně hrál tři měsíce, aniž bych o tom věděl.

Michael Watson: Co bys z pozice manažera Evertonu změnil?
Nigel Martyn: David odvádí nejlepší práci, vždy dostane z hráčů jejich maximum. Když vezmu v potaz s čím pracuje, je to těžká otázka.

Samuel Phillips: Ahoj, hraju městkou soutěž v Cornwallu za Perranwell a našel jsem starý program ze střetnutí s Bugle FC, na němž bylo tvé jméno. Jak hodnotíš angažmá v tomto klubu a si s ním stále v kontaktu?
Nigel Martyn: Za Bugle jsem nastupoval v sezóně 1985/86 a miloval jsem fotbal v Cornwallu. Navíc odtud s manželkou pocházíme a moje celá rodina v Cornwallu bydlí. Vyrůstal jsem mezi místními muži, což mě naučilo se o sebe sám postarat. Jsem za to rád, nic bych na tom neměnil.

jonesy870: Dokážeš říct svůj oblíbený zápas za Everton?
Nigel Martyn: Vyberu jich víc. Moje první derby na Anfieldu, remizovali jsme 0:0. V Evertonu jsem tehdy byl jen chvíli, střetnutí se mi celkem povedlo a pomohlo mi navázat s fanoušky dobré vztahy. Musím zmínit také derby, které rozhodl Lee Carsley. Vyhráli jsme a udržel jsem čisté konto. A v neposlední řadě domácí duel s Manchesterem United, když Big Dunc brankou rozhodl o našem vítězství 1:0. Utkání s lepším atmosférou v Premier League jsem nezažil.

Kate Weller: Nemohu uvěřit, že s tebou mluvím. Je to úžasné. Co děláš od konce fotbalové kariéry?
Nigel Martyn: Ihned po odchodu jsem se musel dostat ze svých zdravotních problémů, takže jsem podstoupil tři operace. Trvalé následky se však odstranit nedaly, takže už nikdy nemohu naplno běhat či kopat do míče.

Poté jsem trochu dělal trenéra v Bratfordu. Co jsem doma, trávím hodně času s rodinou. Děti mě zaměstnávají jako taxikáře. Kluk má devatenáct let a dcera třináct, hodně se tedy najezdím.

Dean Draper: Na co si nejraději z působení v EFC vzpomeneš?
Nigel Martyn: Vyhraná derby se nikdy neomrzí. Zvlášť to, které rozhodl jediným gólem Lee Carsley. Šlo o dvousté derby a navíc vánoční party po zápase také stála za to.

Michael Quayle: Na co si ze své kariéry nejpyšnější?
Nigel Martyn: Reprezentace. Hrání v Albionu se nedokážete nabažit, mimořádný moment.

ChrisMatthews14: Nejvtipnější Toffees historka?
Nigel Martyn: Cokoliv s Tommym Gravesen, on se choval jako naprostý cvok, šílenec. Bohužel žádné jeho příběhu nejsou zde publikovatelné!

Hayee: Rád bych tě viděla v nějaké funkci na Goodison Parku. Vrátíš se v budoucnu?
Nigel Marty: Chtěl bych. Trénovat by pro mě ovšem bylo obtížné, protože kvůli zraněním nemohu pořádně kopat do míče. Třeba vyjde něco jiného.

Craig Khammari: Jedna rychlá otázka, jakou nejlepší radu si dostal?
Nigel Martyn: Tvrdě na sobě pracovat. Když jsem poprvé přišel do Bristolu Rovers, Roy Dolling mě také naučil, že každý den je třeba být nominován, jenom potom se budete zlepšovat.

Hayee: Vzhlížel si k němu v dětství?
Nigel Martyn: Žádný skutečný idol mi hlavu nemotal. Vždy jsem chtěl chytat, proto jsem sledoval brankáře jak Southall, Shilton a další.

Hayee: Kterému týmu fandíš?
Nigel Martyn: V dětství jsem podporoval Plymouth Argyle, proto ho zvolím i teď. Sleduju ale všechny moje bývalé kluby a přeji jim vše dobré.

Phil Armand: S jakým a proti kterému nejdůraznějšímu fotbalistovi si hrál?
Nigel Martyn: Beru to z pozice brankaře. Spoluhráč: Big Dunc, soupeř: Shearer. Abych se přiznal, postavit se Duncanu Fergusonovi mi nahánělo strach.

Knowlesey: Koho považuješ za nejlepší současného gólmana?
Nigel Martyn: Z naší ligy zmíním Brada Friedela, je stále skvělý. I v jeho věku se dá obstát v Premier League. Do budoucna se musí počítat s Joem Hartem.