Everton – Norwich City 1:1

17/12/2011 0 Od Riči

Nedaří se. Toffees nevyhrávají zápasy, v nichž by měli naplno bodovat. Dnes navíc zachraňoval alespoň remízu až v 81. minutě Leon Osman.

David Moyes poslal od první minuty na hřiště následující sestavu: Howard, Hibbert, Baines, Heitinga, Jagielka, Cahill, Neville, Gueye, Osman, Howard, Fellaini. Po týdnu se do ní vrátil uzdravený Leon Osman, dnes na úkor Diniyara Bilyaletdinova. Letos poprvé se objevil v základní sestavě v Premier League Magaye Gueye, jemuž uvolnil místo Seamus Coleman. Irský reprezentant neseděl ani na lavičce náhradníků stejně jako mladíci Barkley a Vellios. Drenthe a Rodwell, které trápili zdravotní problémy, usedli aspoň mezi náhradníky, přičemž alternativou na střídání byla také pětice Mucha, Bilyaletdinov, Stracqualursi, Distin a McAleny.

Poprvé o sobě dali vědět hosté a to v 5. minutě, když dlouhý nákop sklepl Hoolahan na Steva Morisona, jenž pálil vysoko nad bránu. Everton okamžitě odpověděl, Cahill posunul ve vápně míč na Fellainiho, proti němuž včas vyběhl brankař Ruddy a jeho pokus zablokoval.

V 11. minutě se uvolnil Leon Osman a vypálil, jeho střelu, asi směřující těsně vedle, vyhlavičkoval Russel Martin. Everton následně kopal sérii rohů za sebou, z žádného však bezprostředně bránu neohrozil. S ranou zpoza vápna po odraženém míči neuspěl ani Saha.

V 19. minutě po rychlé akci zakončoval z prvního doteku Cahill, jenže zakončení chyběla větší razance a přesnost. Everton měl více ze hry, branku však vstřelit nedokázal. Naopak Norwich se prosadil z první střely na bránu. Grant Holt se ve 27. minutě  zády k bráně dokázal obtočit kolem bránícího Heitingy, jemuž nepomohl ani Hibbert, a následně kapitán Kanárků přesnou střelou s odrazem od tyče otevřel skóre – 0:1.

O vyrovnání se za chvíli pokoušel Louis Saha, Francouz však po otočce mířil z hranice šestnáctky mimo tři tyče. Marnost dokumentovala chyba kapitána Philla Nevilla před vlastním pokutovým území, soupeřem ovšem nepotrestaná.

Před přestávkou na sebe znovu upozornil Grant Holt, tentokrát ale nefotbalovým způsobem. Naschvál a po souboji udeřil Fellainiho do obličeje, místo jasného vyloučení však přišla pouze domluva od rozhodčího.

V 54. minutě Saha rozumně ustál souboj, předložil míč Osmanovi, jehož střelu perfektně vyrazil bývalý brankař Toffees John Ruddy. V době převahy Evertonu se mohla opakovat situace z první půli, kdy Norwich skóroval z ničeho. Tentokrát si obrana opět nepohlídala Holta, který v náběhu mezi Hibbertem a Jagielkou jen o kousek hlavičkou minul bránu.

Když nepochodil ani střílející Osman, rozhodl se Moyes v 61. minutě konečně pro střídání. Ze hřiště stáhnul Tim Cahilla a naopak o první branku v dresu Evertonu šel usilovat Denis Stracqualursi. A právě Argentinec hned po svém nástupu na hřiště prodloužil míč vyhraným soubojem na Sahu, proti němu však opět zasáhnul Ruddy.

Louis Saha se tlačil do zakončení, chyběla ale přesnost, jako to bylo při Bainesově centru. Dvacet minut před koncem se dostal na hřiště i Royston Drenthe, vystřídal Gueyeho.

Toffees vypadali na ručník, naštěstí v 81. minutě Drenthe potáhl míč a vystřelil. Jeho pokus mířil přímo na Ruddyho, těsně před ním ho ale tečoval Leon Osman a brankař už nestačil zareagovat – 1:1. Velmi aktivní Holanďan poté tvrdou ranou provětral Ruddyho.

V 87. minutě se opět připomněl výborný Drenthe, jeho dělovky Ruddy vyrazil tak, že ani sám neví jak. Se střelou Hibberta si už poradil bez větších problémů. V závěru měl dvě slibné šance střídající McAleny, ovšem ani při jedné neuspěl, a tak zápas skončil remízou 1:1.

Šanci na reparát dostane Everton už ve středu, kdy od 21:00 SEČ přívítá na Goodison Parku dalšího nováčka – Swansea.

Branky: 81. Leon Osman – 28. Grant Holt
ŽK: 78. Phil Neville – 4. Kyle Naughton
Everton FC: Tim Howard, Tony Hibbert, John Heitinga, Phil Jagielka, Leighton Baines, Magaye Gueye (72. Royston Drenthe), Phil Neville, Marouane Fellaini, Leon Osman, Tim Cahill (61. Denis Stracqualursi), Louis Saha (88. Conor McAleny)
Norwich City: John Ruddy, Kyle Naughton, Chris Martin, Zak Whitbread, Marc Tierney, Andrew Crofts, David Fox, Wes Hoolahan (74. Bradley Johnson), Andrew Surman, Steve Morison (79. Aaron Wilbraham), Grant Holt
Rozhodčí: Lee Probert
Diváci: 31 004