Preview: Everton – Bolton Wanderers

03/01/2012 0 Od Meňa

Nejhektičtější část sezony je v plném proudu a v dalším zápase Everton doma přivítá stále se trápící Trotters.

Tak jak už se stává železným zvykem, Everton se na přelomu roku zdá se začíná výsledkově zvedat. Začátkem posledního měsíce uplynulého roku sice dvakrát prohrál, jenže od té doby uběhly čtyři zápasy a Toffees zůstávají neporaženi. V utkáních proti Norwichi, Swansea, Sunderlandu a West Bromu, posbíral Everton slušných osm bodů a snad poprvé v celé sezoně má v tabulce blíž k širší špičce, než k okraji sestupové hranice.

Druhou stranou mince je fakt, že po herní stránce se zhola nic nemění. Ani těžkopádný výkon z neděle ale Blues nezabránil ve výhře na The Hawthorns, o které rozhodl Victor Anichebe za pět minut dvanáct. Everton tak znovu prokázal, že závěry zápasů nevypouští. Vždyť se jednalo již o čtvrtou výhru ze všech dosavadních sedmi, kterou Toffees strhli na svou stranu v závěrečných minutách, potažmo v nastavení. Góly vůbec se v Evertonu vyvažují zlatem. V posledních šesti zápasech se Moyesův tým střelecky prosadil jen čtyřikrát, můžeme tak jen děkovat, že obrana přestala pouštět laciné góly. Ve stejném počtu utkání inkasovala taktéž čtyřikrát, z toho čisté konto udržela ve dvou z posledních tří duelů.

Před zápasem proti Boltonu ale bude mít to největší povzbuzení na svědomí Landon Donovan, nedočkavě vyhlížející zapojení do rozjeté sezony. „Chci si to užít. Na světě není moc hráčů, kteří dostanou šanci hrát v Premier League a za klub, jako Everton. Mám velké štěstí a chci z toho vytěžit maximum,“ těší se Donovan, který tvrdí, že Trotters hodně ubližuje absence kolegy z amerického národního týmu, Stuarta Holdena. „Stuart už je delší dobu zraněný a nebude hrát, ale i tak se před ním budu moci vychloubat, pokud vyhrajeme a já budu hrát. Těším se, až se s ním uvidím, ale víc se těším na hraní. Bezpochyby jim chybí. Rád bych věděl, jakou mají bilanci když hraje a když ne.“

Od posledního listopadového vzájemného měření sil, se toho v Boltonu moc nezměnilo. Coyleovy ovečky jsou v tabulce poslední a každým kolem se ocitají ve větší a větší blízkosti sestupu, který se při letošní výkonnosti, zdá nevyhnutelný. Od zápasu proti Evertonu na Reebok Stadium, odehráli Trotters šest zápasů a zvítězili v jediném, když v záchranářské bitvě porazili Blackburn. Obdrželi v nich jedenáct gólů, zatímco vstřelil pouhé čtyři, z nichž jeden padl do sítě Wolverhamptonu v posledním utkání, které skončilo nerozhodně.

Owen Coyle v každém případě věří, že výsledky přijdou a bodovat se svým týmem hodlá už na Goodison Parku. „V posledním zápase jsme smolně nebrali všechny body. V prvním poločase jsme hráli skvěle, vedli jsme a měli jsme dát víc, než jeden gól. Viděl jsem hodně pozitiv a to si musíme vzít do zápasu proti Evertonu. Udělali jsme malý krůček, ale teď musíme vytvořit sérii. Loni jsme na Goodisonu remizovali 1-1 a letos jsme proti nim doma začali dobře, než jsme šli do deseti. Víme, o jejich kvalitě, budeme muset hrát co nejlépe to půjde.“

Zmíněný zápas na Reebok Stadium vyhrál Everton před necelým půldruhým měsícem 2:0. Zato poslední návštěva Trotters na Goodison Parku dopadla z pohledu hostí téměř idylicky. O výhru Bolton v listopadu 2010 připravil v až posledních vteřinách Jermaine Beckford.

Historie soupeře

Fotbalový Bolton Wanderers byl založen roku 1874 ale to klub ještě nesl původní název Christ Church FC. Bolton je také jedním z 12 zakládajících členů Football League.

První úspěch Trotters dorazil v roce 1894. Tehdy dokráčeli až do finále FA Cupu, ale v klání hraném na Goodison Parku podlehli Notts County 1:4. Přesně o 10 let později stáli Wanderers znovu na prahu zisku nejstarší klubové trofeje, ale osud jim znovu nepřál a Anglický pohár putoval do vitríny Manchesteru City. Cennou trofej se klubu nakonec podařilo získat až na třetí pokus – roku 1923.

Od roku 1935 až do poloviny 60. let Bolton ani jednou neopustil nejvyšší soutěž, nicméně vždy patřil spíše k průměrným klubům. Ovšem v roce 1953 sehráli Trotters společně s Blackpoolem jedno z nejlepších a nejslavnějších finále Anglického poháru v historii – takzvané The Stanley Matthhews Final. Zápas skončil výhrou Seasiders 4:3, poté co Bolton neuvěřitelně ztratil pohodlné vedení 3:1. Poslední trofej vystavená na Reebok Stadium je z roku 1958 a opět jde o Anglický pohár. Od té doby Trotters na další úspěch čekají.

Osmdesátá léta byla pro fanoušky Boltonu noční můrou. Klub se poroučel až do čtvrté ligy. Postup o stupínek výše ale přišel roku 1988 hned na první pokus. Do nejvyšší soutěže se Wanderers probojovali přes play off až v roce 1995. Poté se pohybovali mezi Premiership a Championship jako na sinusoidě. V nejvyšší soutěži se Bolton etabloval až začátkem nového tisíciletí, i když ani tehdy to nebyla žádná sláva. V obou prvních sezonách mezi elitou se klub zachránil je s odřenýma ušima.

To už ale byl u týmu spasitel Trotters Sam Allardyce, který z podprůměrného celku postupně vytvořil konkurenceschopný tým bojující o evropské poháry. V roce 2005 skončil tým na šestém místě, což Trotters poprvé v historii zajistilo účast v evropských bojích. Tam se ale Boltonu příliš nedařilo a po porážce s Marseille se s pohárem UEFA rozloučili. V květnu 2007 po dalším slušném umístění v tabulce, se navíc manažer přezdívaný ‚Big Sam‘ rozhodl rezignovat na svou funkci. Sám tak nejspíše cítil, že s Boltonem dosáhl maxima a šel za novou výzvou do Newcastlu.

Následující sezona ale ukázala že Bolton není bez Allardyce ani polovičním týmem a na Reebok Stadium mohli být strastiplné sezoně spokojeni s konečným 16. místem. Nastálé situaci nepomohl ani novým manažer Gary Megson, jenž u fanoušků moc sympatií neposbíral. Nakonec tak po nepřesvědčivých výsledcích kormidlo Trotters opustil.

Zápasová fakta

Vzájemná střetnutí hrají poměrně jednoznačně do karet Evertonu. Z celkových 151 zápasů vyhrál v 74 případech. Bolton pak zvítězil 40x a remíza se zrodila 37krát. Jednoznačným tónem znějí také poslední návštěvy Trotters na Goodison Parku. Blues v předchozích pěti sezonách vyhráli čtyřikrát a přitom inkasovali jediný gól. O rok předtím však Wanderers Evertonu na Goodisonu uštědřili čtyřgólový výprask.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                  74-37-40
  • Na Goodison Parku:  43-21-11
  • V Premier League:     13-6-6

Absence

Bolton trápí rozsáhlá marodka. Chytat možná nebude Jussi Jaaskelainen a z pole chybějí Alonso, Riley, Gardner, Mears, Lee, Holden, Davis a stoprocentně fit není Pratley. Evertonu by se mohl vrátit Fellaini, Coleman se nejspíš v nominaci ještě neobjeví.

  • Kdy: 4.1. 21:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Mike Jones