Bez peněz a za Tottenhamem

11/01/2012 0 Od Riči

Ještě před třemi lety platil Everton za lepší tým než Spurs, jenže mužstvo ze severu Londýna začalo poslední roky nakukovat mezi nejlepší anglické týmy, přičemž našlo i správnou cestu, jak se mezi elitou na Ostrovech, ne-li v Evropě, udržet.

Ona záhadná ingredience na úspěch není žádným tajemstvím, stačí mít rozumného a dostatečně bohatého majitele, který se obklopí schopnými lidmi. A Daniel Levy, předseda Tottenhamu, mužem na svém místě rozhodně je. Takže zatímco na White Hart Lane mohou ti odvážní mluvit o šancích na titul, Evertonians tíží zcela jiné problémy. Bill Kenwright sice dýchá pro Toffees, ovšem v očích mnoho fanoušků je onou pověstnou žábou na prameni. Sice podle svých prohlášení hledá pro Everton vhodného kupce, realita je však taková, že David Moyes nedostává žádné peníze na přestupy, opory týmu odcházejí za lepším a klub z Goodisonu pomalu ale jistě zapadává do šedého průměru Premier League.

Další velké zklamání přineslo dnešní prohlášení Davida Moyese, podle něhož nedostane z letního přestupu Mikela Artety do Arsenalu ani libru na nákupy nových hráčů. Celých £10 poputuje bankám.

„Je trochu smutné, když se nám Tottenham vzdaluje trochu více, než bychom chtěli. Všichni manažeři vám potvrdí, jak si nepřejí hrát proti mužstvům, které se v porovnání s vámi zlepšují. Je to frustrující, ovšem na dnešní zápas se i tak těšíme,“ prozradil manažer o večerní dohrávce první kola na půdě Spurs. A nezapomněl ani vyzvednout povedené posily Harryho Redknappa: „Za poslední léta Tottenham přivedl několik opravdu dobrých hráčů. Myslím Rafaela van der Vaarta nebo Scotta Parkera.“

V samém závěru letního přestupového okna odešel Mikel Arteta do Arsenalu. David Moyes v minulosti mluvil o prodeji v souvislosti s fotbalovými důvody, jenže aktuálně přišel s nepotěšujícím prohlášením – peníze z Mikkyho odchodu nebude moct v lednu použít na nákupy. „Podle mě všichni tušili, že banka chce peníze. Věděli to všichni,“ nechal DM slyšet. Eveton si přitom minulý rok vynutil od periodika Liverpool Echo oficiální omluvu, když jeho novináři napsali, že Moyes nedostane v lednu z Artetova prodeje peníze na přestupy.

David Moyes pokračoval ve srovnání Evertonu a Tottenhamu: „Nezavidím jim, několik let jsme s Tottenhamem soupeřili o podobná místa v tabulce. V posledních deseti letech, hádám, patří k nejvíce utrácejícím týmům v Premier League. Vždy poskytovali svým manažerům potřebné finanční prostředky, ať šlo o Juanda Ramose, Martina Jola nebo Harryho Redknappa.

Uvědomujeme si nutnost přivést do týmu nové tváře, abychom se zlepšili, je to pro nás však těžké. Jeden či dva týmy si také mohou říct, jak ještě nedávno bojovali s Evertonem a Tottenhamem o stejné pozice a dnes jsou v podobné situaci jako my. Musíme vychovávat vlastní fotbalisty, které doplníme o hráče z nižších lig, ty pak u nás vytrénujeme v konkurenceschopné v Premier League.“ Na otázku, zda se nové tváře z Championshipu či League One dočkáme v lednu, Moyes odpověděl: „Byl bych překvapen, kdyby ano.“