Tottenham Hotspur – Everton 2:0

12/01/2012 0 Od Riči

Everton na White Hart Lane nepřekvapil a dalším nevýrazným výkonem usnadnil soupeři cestu ke třem bodům. Nabízí se otázka, přijde i letos každoroční zlepšení ve druhé polovině sezóny?

Kvůli zraněním musel David Moyes ustoupit od svého oblíbeného rozestavení 4-5-1 a na hřiště poslal dva útočníky. Pod Anichebem a Sahou operovala ofenzivní záložní čtveřice, Donovan s Bilyaletdinov na křídlech a uprostřed Cahill se Sahou. Hlavně Australan nastoupil na nezvyklé pozici, přeci jenom raději hraje jako podhrot. V obraně také nebylo moc z čeho vybírat, a tak čtveřice Neville, Heitinga, Distin, Baines nikoho nepřekvapila. Výběr brankaře snad ani netřeba komentovat.

Do první šance se hned v úvodu dostal Louis Saha, když využil zaváhání Kaboula, z otočky však pálil těsně vedle. Postupem času si začal Tottenham vytvářet územní převahu a dostával se i do šancí. Nejprve Adebayor pálil do boční sítě a následně tentýž hráč po brejku a přiťuknutí Balea nezvolil optimální finální řešení. Domácí sice měli navrch, ovšem jejich střely končily mimo bránu. Everton se do zakončení příliš nedostával a když už, příliš Friedela neohrozil, Saha slabší pravou zamířil vedle.

V 35. minutě Assou-Ekotto dlouhým nákopem přenesl míč na pravou stranu, kde Lennon využil neohrabanosti Bainese a od postranní čáry se dostal až do vápna, v němž přesným zakončením k tyči poslal Tottenham do vedení – 1:0.

Druhý poločas začal Everton aktivně, ovšem v útoku působil velmi předvídatelně, a tak nemohl na vyrovnání příliš myslet. Navíc po hodině hry odstoupil kvůli zdravotním problémům Sylvain Distin a svůj debut v Premier League si odbyl Shane Duffy, jenž se jen nedávno vrátil kvůli zranění dalšího stopera Jagielky vrátil z hostování z třetí ligy. Dokud se Distin neuzdraví, Moyes bude mít k dispozici pouze dva stopery – nezkušeného Duffyho a Heitingu.

O osudu utkání se rozhodlo v 63. minutě, Benoit Assou-Ekotto napřáhl k ráně ze třiceti metrů a s pomocí teče od těla Tima Cahilla jeho pokus skončil v bráně – 2:0. Howard byl naprosto bez šance. V závěru Toffees poslali na hřiště Drentheho a Guyeyho, jenže ani oni nic nezmohli. Tottenham si už výhru zkušeně pohlídal, Everton se tak díky prohře propadl do horší poloviny tabulky. Zaslouženě.

Branky: 35. Aaron Lennon, 63. Benoit Assou-Ekotto
ŽK: 75. Aaron Lennon – 45. Landon Donovan, 83. Tim Cahill, 85. Marouane Fellaini
Tottenham Hotspur: Brad Friedel, Kyle Walker, Michael Dawson, Younes Kaboul, Benoit Assou-Ekotto, Aaron Lennon  (77. Steven Pienaar), Jake Livermore, Luka Modrič, Gareth Bale, Rafael van der Vaart, Emmanuel Adebayor (87. Roman Pavlyuchenko)
Everton FC: Tim Howard, Phil Neville, John Heitinga, Sylvain Distin (59. Shane Duffy), Leighton Baines, Landon Donovan, Marouane Fellaini, Tim Cahill, Diniyar Bilyaletdinov (82. Magaye Gueye), Victor Anichebe (68. Royston Drenthe), Louis Saha
Rozhodčí: Martin Atkinson
Diváci: 36 132