Aston Villa – Everton 1:1

14/01/2012 0 Od Meňa

Ani letos Toffees na Villa Parku nedokázali najít recept k vítězství, ač se dnešní výkon dá zařadit do kategorie těch lepších.

Základní sestavu se David Moyes rozhodl postavit poměrně vyváženě. Zraněného Sylvaina Distina nahradil v obraně Shane Duffy, který tak má za sebou svůj první ligový start, v sestavě po delší době nechyběl ani Royston Drenthe a premiéru si ve středu pole odbyl také Darron Gibson. Útok ovšem změnu nepoznal, nastoupili neproduktivní Tim Cahill s Louisem Sahou.

Jako první o slovo přihlásili domácí, když z přímého volného kopu jedovatě pálil Stylian Petrov, jehož střelu Tim Howard vyboxoval. Po třinácti minutách přišel první náznak ze strany Evertonu. Gibsonův míč za obranu našel přesně Cahilla, který ale na míč v dobré pozici nedosáhl.

Opravdovou příležitostí ale Blues zahrozili v sedmnácté minutě. Bainesův centr ze standartní situace se snesl na hlavu Sahy a útočník nezakončil špatně, na překonání Shaye Givena to ale bylo málo. Saha byl ústřední postavou i další akce o několik minut později. Landon Donovan svůj únik po křídle zakončil dobrým centrem, na který ale Francouz nenavázal. Na první pohled se zdálo, že šlo o zahozenou šanci, opakovaný záběr ale odhalil zatažení ze strany Alana Huttona. Villans si navíc štěstí vybrali i po Warnockově hlavičce na vlastní bránu, kterou Given na poslední chvíli zlikvidoval.

Everton byl nadále na hřišti tím aktivnějším, jeho poslední šance poločasu však přišla již v 27. minutě, kdy Baines střílel z přímého kopu nad bránu. Za domácí pak ještě stačil nepřesně hlavičkovat Darren Bent a tři minuty před odchodem do šaten zneškodnil Howard pěknou Agbonlahorovou ránu z pětadvaceti metrů.

Druhou půli Everton nakousnul Fellainiho hlavičkou, s kterou si ramenem na bližší tyči poradil Given, vyšší převodový stupeň ale zařadila Aston Villa. V 52. minutě nejprve přišel závar před Howardovou bránou, to hlavní si ale Villans připravili až o čtyři minuty později. Albrightonův centr do vápna se v nevýhodné pozici dostal k Bentovi, ten ale vrátil míč Irelandovi, který následně balon posunul zpět Bentovi a útočník Villans se v jasné gólovce nemohl mýlit.

Moyes odpověděl střídáním nevýrazného Drentheho za Victora Anichebeho a stejně jako v předchozím výletu do Midlands na půdě West Bromu, se mu jeho krok vyplatil. V 68. minutě se Donovan vydal na průnik středem, Anichebeho našel krásnou kolmicí a odchovanec Toffees tváří v tvář Givenovi přesně zavěsil.

Radost se ale pro útočníka málem změnila v noční můřu jen pár sekund po jeho vyrovnávací trefě. Ve snaze udržet míč v poli upadl a několik chvilek se svíjel v bolestech na zemi, nakonec ale se postavil na nohy a pokračoval ve hře. Villans pak posílili útok příchodem Robbieho Keana, žádná další příležitost se však domácím již nenasyktla. Za Everton ještě v 86. minutě střílel z úhlu Anichebe, na předem tak trochu očekávané remíze už to ale nic nezměnilo.

Aston Villa: Given, Hutton, Dunne, Collins, Warnock (81. Keane), Albrighton, Ireland, Clark, Petrov, Bent, Agbonlahor

Everton: Howard, Neville, Heitinga, Duffy, Baines, Donovan, Fellaini, Gibson (84. Bilyaletdinov), Drenthe (61. Anichebe), Cahill, Saha (88. Stracqualursi)

Hodnocení hráčů: Howard 6, Neville 6, Heitinga 5, Duffy 7, Baines 7, Donovan 8, Fellaini 6, Gibson 7, Drenthe 5, Cahill 5, Saha 6, Anichebe 8

Góly: 56. Bent – 69. Anichebe

Žluté karty: Albrighton – Fellaini

Držení míče: 56% – 44%

Střely na bránu: 11 – 4

Střely mimo bránu: 6 – 3

Rohové kopy: 9 – 3