Preview: Aston Villa – Everton

13/01/2012 0 Od Meňa

V další z bitev o střed tabulky, se bude Everton ucházet o body na hřišti Aston Villy.

S Aston Villou si může Everton podat ruce. Také náš sobotní soupeř již zdaleka neprožívá tak vydařené časy, narozdíl od let nedávných, se tak na Villa Parku bude válčit jen o lepší pozici ve středu tabulky. Tři body jsou ale tři body a do krámu by se hodily oběma týmům.

Mnoha rozdílů v podzimních výsledcích Villans a Toffees, vskutku moc nenalezneme. Birminghamští jsou na tom podobně zoufale s počtem výher – těch od minulého vzájemného souboje na Goodison Parku posbírala všehovšudy čtyři – i číslem proher, které se zatím vyšplhaly na sedm. Dobře sezonu Aston Villy dokumentuje silvestrovská výhra na Stamford Bridge a následná domácí prohra se Swansea, posledním týmem z celé soutěže, kterému chybělo vyhrát na cizí půdě.

Stejně jako Everton navíc Villans trápí nedostatek branek. V lize jich zatím nastříleli jen dvaadvacet, a tak bude Alex McLeish doufat, že alespoň krátkodobé řešení přinese šestitýdenní hostování Robbieho Keana, spoluhráče Landona Donovana z LA Galaxy. Vždyť průměrně Villans v zápase na bránu vystřelí jen třikrát, a tak nepřekvapí, že čtyři poslední domácí zápasy prohráli, a to s tím, že v nich vstřelili jediný gól.

Pakliže už jsme zmínili šéfa borců hrajících ve vínové kombinaci, je třeba říct, že svým ne zrovna chytlavým pojetím fotbalu už se stačil v Aston Ville podepsat. Už jen Stoke City a Blackburn mají horší průměrné číslo držení míče na zápas – 43% a příliš vychloubat se nemohou ani takoví Charles N’Zogbia a Stylian Petrov, kteří v utkání průměrně provedou pouze 1.6 klíčových přihrávek. Svůj poznávací znak – rychlost a pohyblivost – ale Villans neztratili. Například v předvánočním domácím zápase proti Liverpoolu naběhali hráči celkově 68.13 mil, nejvíce z daného víkendu.

Everton na White Hart Lane nepřekvapil, prohrál podruhé v řadě a znovu se mu podařilo odhodit navazání na nadějné výsledky z přelomu roku, daleko do ztracena. I přes veškeré problémy, které Toffees doprovázejí, však situaci příliš do karet nehrají ani aktuální ztráty. Everton počítá nejrozsáhlejší marodku za dlouhé měsíce a kritické jsou poměry nově i v obraně. Díky zranění Sylvaina Distina tak po debutu proti Spurs, možná čeká první start na Shanea Duffyho, devatenáctiletého irského stopera, který tak může dostat pořádnou šanci ukázat se světu.

Zápas na Villa Parku ale v každém případě přinese ještě jednu pikantérii. Premier League totiž udělila řízení zápasu Marku Cla*ttenburgovi. Ano, tomu, který zápas Evertonu nepískal téměř čtyři a půl roku po svém patetickém představení v Merseyside derby. Asi zbytečné dodávat, že cestující Evertonians budou mít během utkání o zábavu postaráno, když jim požitek ze hry nepřináší jejich tým.

Historie soupeře

Aston Villa FC byla založena v březnu roku 1874 v Handworthu, což je nyní součást druhého největšího města Spojeného království, Birminghamu. Historicky první zápas sehrála Aston Villa s rugbyovým týmem Aston Brook St. Mary´s Rugby Team. Zajímavostí je, že první poločas tohoto klání se hrál podle pravidel rugby a ten druhý už podle tehdejších fotbalových pravidel.

Netrvalo dlouho a Villa se stala jedním z nejlepších týmů v Midlands. První trofej, Birminghamský pohár vyhrála v roce 1880. Ovšem o sedm let později mohl klub slavit už daleko větší úspěch – zisk Anglického poháru. Roku 1888 se Villans stali jedním ze zakládajících členů Football League. V té době už byli díky zisku několika Anglických pohárů a ligových titulů, proslaveni po celé zemi a stali se nejúspěšnějším anglickým klubem Viktoriánské éry. V roce 1897 se klub přestěhoval na nynější stánek Aston Lower Grounds, kterému fanoušci začali brzy říkat Villa Park.

V pořadí šestý FA Cup Villa získala již v roce 1920 a to byl také začátek pomalého úpadku. Aston Villa, klub který patřil nejlepším na světě, finišoval v tabulce rok od roku hůře a tak v roce 1936 musel čelit sestupu do Second Divison. Poprvé v historii. Toto období je také svědkem rekordu, kterým by se nechlubil žádný fotbalový klub. Aston Villa inkasovala během jedné sezony neuvěřitelných 110 branek.

Po válce se klubu ujal bývalý hráč Villans, Alex Massie a ten s Villou také vyhrál první trofej po 37 letech, když ve finále FA Cupu zdolala slavné Busbyho děti z Manchesteru United. V 60. letech se v Aston Ville vystřídalo hned několik manažerů a klubem zmítala nestabilita. Vše vyvrcholilo třetím sestupem o ligu níže v roce 1967.

Ani tam se ale nedařilo. První sezonu Villa skončila ve druhé lize 16. a i díky narůstajícím dluhům se dostala až na samotné dno druhé nejvyšší soutěže. Jediným řešením jak se dostat z krize, byla razantní změna ve vedení. Klub koupil londýnský finančník Pat Matthews, který si s sebou přivedl i Douga Ellise, pozdější výraznou postavu dějin Aston Villy. Jenže ani nový management zprvu nezabránil sestupu do Third Division. Poté už se Aston Villa postupně zvedala a po pěti letech tvrdé práce se znovu vrátila mezi elitní členy Football League.

Nejúspěšnější klubové období na sebe nenechalo dlouho čekat. V sezoně 1980/81 vyhrála Villa ligový titul a v následující sezoně zažila obrovský úspěch v podobě finálového vítězství nad Bayernem Mnichov ve finále Evropského poháru. Jenže nic netrvá věčně a Villans se za pár let museli znovu smiřovat se sestupem. To se psal rok 1987. V roce 1992, už opět jako prvoligisté, se stali jedním ze zakladatelů Premier League a skončili na druhém místě. Po zbytek 90. let Villa často měnila manažery a v lize se umisťovala rok od roku jinak. I přesto ale získala dva Ligové poháry a dosáhla na finále FA Cupu.

Zásadní změna přišla v roce 2006, kdy se fanoušky neoblíbený Doug Ellis rozhodl klub prodat americkému byznysmenovi Randymu Lernerovi. To už byl u týmu i současný severoirský manažer Martin O´Neill, který Villans dovedl do horních echelonů tabulky a také do evropských pohárů. Severoirský manažer však nečekaně v létě 2010 oznámil svoji rezignaci a jeho nástupce Gerard Houllier ve své funkci ze zdravotních důvodů vydržel sotva rok. V krátkém sledu třetí jmenování manažera znamenalo pro fotbalovou veřejnost šok – stal se jím někdejší šéf městských rivalů ze St. Andrews, Alex McLeish.

Zápasová fakta

Nejčastěji hraný zápas historie anglické nejvyšší soutěže se víkendovým střetnutím dostává na celkové číslo 211. Aston Villa stále se 79 ligovými výhrami ku 76 Evertonu těsně vede. Villans navíc mají navrch i v posledních sezonách. Naposled je Everton porazil v březnu 2006 doma vysoko 4-1, od té doby však uplynulo již jedenáct vzájemných nevýherních zápasů. Na Villa Parku naposled Everton zvítězil ještě o rok dříve. Aston Villu tak Toffees neporazili nejdéle ze všech prvoligových účastníků.

Aston Villa

Poslední čtyři prohrané domácí zápasy stačily k vyrovnání klubového rekordu v Premier League, který Villans stanovili v březnu 1999. Od pěti po sobě jdoucích porážek před vlastním publikem už však uběhlo 49 let. Bilance je neúprosná – z posledních třinácti zápasů Aston Villa vydolovala jen dvanáct bodů a gól se týmu nepodařilo vstřelit v osmi z dvaceti dosavadních zápasů. Hůře už je na tom jen Swansea.

Everton

Dvě prohry v řadě přišly po čtyřzápasové neporazitelnosti – nejlepší výsledkové sérii v sezoně. Naději ale přináší letošní venkovní forma. Na cizích hřištích Toffees vyhráli čtyřikrát, zatímco doma třikrát. Střílení gólů je všeobecným problémem, když ale gól padne, nejčastěji tomu bývá ve druhém poločase. V první polovině utkání Everton nedal gól už v devíti zápasech, naposled se to povedlo Philu Jagielkovi proti Wolves v polovině listopadu.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                79-56-76
  • Na Villa Parku:        48-26-26
  • V Premier League:  17-15-7

Posledních pět vzájemných zápasů

10.9. 2011 – EPL, Everton – Aston Villa 2-2 (Osman, Baines – Petrov, Agbonlahor)
2.4. 2011 – EPL, Everton – Aston Villa 2-2 (Osman, Baines – 2x Bent)
29.8. 2010 – EPL, Aston Villa – Everton 1-0 (L. Young)
14.4. 2010 – EPL, Aston Villa – Everton 2-2 (Agbonlahor, Jagielka OG – 2x Cahill)
31.10. 2009 – EPL, Everton – Aston Villa 1-1 (Bilyaletdinov – Carew)

Absence

Ke dřívějším marodům se přidal Sylvain Distin, který pravděpodobně v zápase nenastoupí. Aston Ville již bude k dispozici Shay Given, který marodil s podkolenní šlachou, chybět však nadále bude Jermaine Jenas (achilovka), Emile Heskey (achilovka), Eric Lichaj (kyčel) a účast Carlose Cuellara je kvůli poraněnému stehnu v ohrožení.

  • Kdy: 14.1. 16:00 SEČ
  • Kde: Villa Park
  • Rozhodčí: Mark Clattenburg