Preview: Wigan Athletic – Everton

03/02/2012 0 Od Meňa

Po výhře nad lídrem tabulky se Everton bude snažit pokračovat na vítězné vlně na hřišti Wiganu, okupujícího naopak poslední místo.

Historie soupeře

Wigan Athletic pochází ze stejnojmenného města, které je známé díky průmyslu a velmi rozmanité kultuře. Nejoblíbenějším sportem v městě, ležícím v hrabství Lancashire, je rugby. I proto, že je rugby ve Wiganu nejpopulárnějším sportem, tak to fotbal měl a má ve městě vždy těžké, tudíž vás historie (až na posledních patnáct let) asi moc nezaujme.

Samotný klub vznikl až v roce 1932. Zpočátku Latics hráli jen v nižších soutěžích, proto se žádné významné úspěchy nedostavovaly. Tudíž lze jako zápis do historie z této doby považovat jen vítězství 6:1 nad Carlisle United v rámci FA Cupu v roce 1935, či domácí zápas s Hereford United, na který se přišlo podívat 27 000 lidí, což je doposud nejvyšší návštěva v utkání dvou neligových týmů.

Další mezník pochází až z roku 1978, tehdy se stal konečně Wigan profesionálním klubem. I tak to ale neznamenalo žádný velký fotbalový úspěch, protože Latics se pohybovali mezi třetí a čtvrtou divizí. Zlomový byl pro Wigan rok 1995. Klub kupuje nový vlastník, David Whelan, majitel obchodního řetězce JJB Sport. A nový vlastník si chtěl splnit svůj sen – vytáhnout Wigan do Premier League. Samozřejmě sklidil se smělým cílem posměch, ten ovšem brzy vzal za své.

V roce 1997 Wigan vyhrává 4. divizi a postupuje do League One. O dva roky později se tým stěhuje na nynější stánek – DW Stadium. V roce 2001 se stává manažerem Paul Jewell a začínat čarovat. Hned první rok postupuje s Wiganem do Championshipu. Zde je opět úspěšný, první sezónu sice skončí „jen“ dva bodíky od kvalifikace do Play Off, ale rok na to už přímo postupuje do Premier League.

V ní manažer Paul Jewell sází na hvězdy za zenitem a nadějné mladíky. Nakonec to stačí na velmi slušné desáté místo, ale sezóna 2005/06 už tak úspěšná není, Wigan se zachrání jen tak tak a končí na sedmnácté příčce. Po sezóně přichází rozprodej hráčů a Paul Jewell rezignuje. I tak se ale Wigan v dalším ročníku PL opět zachraní, skončí čtrnáctý. V dalších letech se na lavičce vystřídá Sam Hutchings, Steve Bruce a současný Roberto Martinez. Všem třem jmenovaných se daří Wigan udržet mezi elitou na Ostrovech.

Malá zajímavost na závěr. Přezdívka klubu, Latics, je vlastně jen zkomolenina slova Athletic. Jenže nějak se uchytila a již zůstala.

Zápasová fakta

Když Wigan před šesti lety prožíval svoji první sezonu v nejvyšší soutěži, Everton tehdy na Goodison Parku porazil. Momentálně však platí, že Latics na Toffees nevyzráli v posledních šesti zápasech, když čtyři z nich Everton vyhrál a dvakrát se remizovalo. Jediná domácí výhra Wiganu z šesti pokusů se zrodila na podzim 2008, kdy Latics Everton přehráli 1-0.

Wigan

  • Bez výhry je už v osmi zápasech, přičemž prohrál poslední čtyři.
  • Spolu s Boltonem má navíc nejhorší domácí bilanci v lize, když z jedenácti utkání posbíral pouhých sedm bodů. Naposled na DW Stadium vyhrál v srpnu, tedy před devíti domácími zápasy (3 remízy, 6 proher).
  • Proti celku Roberta Martineze bylo letos nařízeno již osm pokutových kopů a za polovinu z nich může obránce Gary Caldwell.
  • V probíhající sezoně Latics ještě neporazili tým z první poloviny tabulky.

Everton

  • Vítězství nad Manchesterem City bylo první výhrou v pěti ligových zápasech.
  • Šlo o 150. ligové vítězství Davida Moyese, coby manažera Evertonu, a po Alexi Fergusonovi, Arsenu Wengerovi a Harry Redknappovi se stal teprve čtvrtým manažerem, kterému se této hranice podařilo dosáhnout.
  • Největší procento vstřelených gólů ve druhých poločasech patří právě Evertonu – 74%.
  • O bezmála třetinu z celkových gólů se naopak postarali střídající hráči – 7 z 23.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                2-4-8
  • Na DW Stadium:    1-2-3
  • V Premier League:  2-4-7

Posledních pět vzájemných zápasů

17.9. 2011, EPL, Everton – Wigan 3:1 (Jagielka, Vellios, Drenthe – Di Santo)
30.4. 2011, EPL, Wigan – Everton 1:1 (N’Zogbia – Baines)
11.12. 2010, EPL, Everton – Wigan 0:0
30.1. 2010, EPL, Wigan – Everton 0:1 (Cahill)
30.8. 2009, EPL, Everton – Wigan 2:1 (Saha, Baines – Scharner)

Forma

Wigan: LLLLLD – Tottenham (a), prohra 3:1; QPR (a) prohra 3-1; Manchester City (h), prohra 1-0; Swindon Town, FA Cup (a), prohra 2-1; Sunderland (h), prohra 4-1; Stoke City (a), remíza 2-2

Everton: WWDDLW – Manchester City (h), výhra 1-0; Fulham, FA Cup (h), výhra 2-1; Blackburn (h), remíza 1-1; Aston Villa (a), remíza 1-1; Tottenham (a), prohra 2-0; Tamworth, FA Cup, výhra 2-0

Absence

Z Afrického poháru národů se Wiganu vrátil Mohamed Diame a nastoupit by mohla i nová posila, Jean Beausejour. Chybět bude Antolin Alcaraz (tříslo) a Chris Kirkland.

Posily z posledního přestupového dne, Nikicu Jelaviće a Stevena Pienaara žádná zranění netrápí, v účasti v zápase jim tak nic nebrání. Ze zraněné čtveřice Sylvain Distin, Phil Jagielka, Leon Osman a Jack Rodwell, má nejblíže k návratu posledně jmenovaný.

  • Kdy: 4.2. 16:00 SEČ
  • Kde: DW Stadium
  • Rozhodčí: Anthony Taylor