Preview: Everton – Chelsea

10/02/2012 0 Od Meňa

Proti Chelsea se Evertonu v posledních letech daří. Potvrdí se to i sobotním domácím zápase?

Historie soupeře

Historie Chelsea začala docela zajímavě, nejprve totiž existoval stadion a teprve poté vznikl klub. Pojďme se na to podívat ale postupně. Už v roce 1877 byl postaven stadion Stamford Bridge, jenž sloužil jen jako atletický stánek a závodiště chrtů. Až v roce 1904 si Henry Augustus Mears řekl, že by bylo vhodné stánek zrekonstruovat a vyhledat pro něj vhodný klub. Nabídl tedy stadion Fulhamu, ovšem ten odmítl. Zklamaný Mears chtěl vše zabalit, avšak přesvědčil ho jeho poradce Fred Parker a rok později vzniká na Stamford Bridge klub s názvem po sousední čtvrti – Chelsea FC.

Chelsea se chtěla okamžitě přihlásit do ligy, ale Jižní fotbalová liga její vstup odmítla. Londýnští se tedy obrátili na Severní fotbalovou ligu. Ta jejich návrh přijala a Chelsea mohla hrát v rámci Severní fotbalové ligy druhou divizi bez toho, aniž by si něco vybojovali na hřišti. Sami si tak můžete udělat obrázek, co stojí za jejím přijetím.

První větší úspěch přišel v roce 1920, tehdy se tým okolo manažera Davida Calderhealda, jenž působil v Chelsea až 26 let, což je nejvíce ze všech manažerů, co se kdy na Stamfordu vystřídali, po letech balancování mezi první a druhou divizí prošel až do semifinále FA Cupu a vybojoval 3. místo v první divizi.

Od roku 1930 se Chelsea téměř natrvalo usadila v první divizi, na 32 let. Další významný zápis pochází z roku 1935, na domácí utkání se silným Arsenalem se přišla podívat rekordní návštěva v historii klubu a druhá nejvyšší návštěva v historii anglické ligy (89 905 lidí). Čtyřicátá léta nějak významná ničím nebyla, připomenout by se jen mohl nákup tři hráčů za 22 000 liber – Lena Gouldena, Tommyho Walkere a nám všem známého Tommyho Lawtona. V roce 1952 nastupuje do funkce manažera Ted Drake a brzy si připisuje první velký úspěch. V sezóně 1954/55 Chelsea šokuje Anglii a tým bez větších hvězd vyhrává ligu. V této době hrál v týmu výborný Jimmy Greaves, produkt akademie Chelsea.

V roce 1965 poprvé klub vyhrál Carling Cup, v napínavém dvojzápase si poradil s Leicesterem. Velkou zásluhu měl na triumfu křídelní hráč Bobby Trambling, jenž je s 202 góly dodnes nejlepší střelec Chelsea. Rok 1970 znamenal vítězství v FA Cupu, Chelsea se ale dařilo i na evropské úrovni, svědčí o tom vítězství v poháru UEFA. Jenže plánování přestavby stadionu přineslo jen finanční potíže a tým paběrkoval mezi první a druhou divizí. V roce 1989 ale Chelsea vybojovala první divizi a začalo se blýskat na lepší časy.

V roce 1993 nastoupil do funkci manažera Glen Hoddle a hned přinesl úspěchy – finále FA Cupu v první sezóně a ve druhé semifinále PVP. Hoddle poté ale přešel na lavičku anglické reprezentace a tudíž ho musel vystřídat Ruud Gullit, který přivedl skvělá jména Gianlucu Vialliho, Roberta Di Mattea, Franka Leboeufa, Gianfranca Zolu či Graeme Le Sauxe. A přišly i trofeje – v Ligovém poháru a FA Cupu. Poté Gullita střídá Vialli a opět je úspěšný, vyhrává PVP.

V novém tisíciletí Chelsea opět pokračuje ve sbírání triumfů, tentokrát se daří v FA Cupu. Po sezóně 1999/00 střídá Vialliho Rainieri, který zaznamenává finále FA Cupu z roku 2002. V červnu 2003 kupuje klub ve velké finanční tísni ruský oligarcha Roman Abramovič, čímž Chelsea zachraňuje asi od pádu někam do League One. Ovšem jak se později ukazuje, Chelsea FC v roce 2003 zaniká a vzniká uměle vytvořený klub Čukotka FC. V Čukotce se neustále střídají trenéři. Hráči, kteří bojují srdcem jsou pro klub zbyteční, a jsou nahrazování zbytečně přeplacenými megahvězdami.

Takto bych mohl pokračovat dál a dál až bych skončil třeba u 1000000% nárůstu “pravých věrných fanoušků“. Bohužel Abramovič z toho jak si udělal z Chelsea hračku a inspiroval další bohaté pány, kteří jen ničí starou dobrou Premier League. Ale samozřejmě nemůže zapomenout na zaplacené trofeje z doby Romana: 3x mistr Premier League (2004-05, 2005-06), vítězové FA Cupu a Carling Cup (2007, 2009 a 2010).

Zápasová fakta

Půjde o 165. soutěží klání mezi oběma kluby, přičemž počet výher Evertonu momentálně stojí na čísle 50. Stal se jím triumf z posledního kola loňské sezony, kdy o výhře Toffees rozhodl krásným sólem Jermaine Beckford. Na Goodison Parku navíc Chelsea prohrála také předloni, platí tak, že v lize Chelsea z posledních dvou utkání odjížděla s prohrou.

Everton

  • Remizoval ve třech z posledních čtyř ligových zápasů a zvítězil pouze jednou z šesti.
  • Víc, než jeden gól v zápase hráči Evertonu nevstřelili od konce listopadu. Celkově posbírali zatím 24 gólů a jen dva týmy jsou na tom s gólovou produktivitou ještě mizerněji – Wigan a Stoke City.
  • Statisticky nejproduktivnější útočník týmu, Victor Anichebe, dal všechny své tři ligové góly jako střídající hráč.
  • Jediný zápas chybí Sylvainu Distinovi k dosažení hranice stovky zápasů za Everton. Leighton Baines dokonce nastoupí ke svému stému utkání v řadě.

Chelsea

  • V letošním kalendářním roce je stále neporažena, poslední tři zápasy ale remizovala (Norwich City, Swansea City, Manchester United).
  • Od svého loňského přestupu posbíral Fernando Torres víc žlutých karet (čtyři), než gólů (tři).
  • Franka Lamparda dělí pouhý gól od 150. ligové trefy v kariéře.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                  50-52-62
  • Na Goodison Parku:  36-25-17
  • V Premier League:     6-16-17

Posledních pět vzájemných zápasů

26.10. 2011, LC 4, Everton – Chelsea 1-2 (Saha – Kalou, Sturridge)
15.10. 2011, EPL, Chelsea – Everton 3-1 (Sturridge, Terry, Ramires – Vellios)
22.5. 2011, EPL, Everton – Chelsea 1-0 (Beckford)
19.2. 2011, FA Cup 4, Chelsea – Everton 1-1 (Lampard – Baines; 3-4 pen)
29.1. 2011, FA Cup 4, Everton – Chelsea 1-1 (Saha – Kalou)

Absence

Mezi absentéry Jagielku, Osmana, Colemana a Rodwella se zařadil také Tim Cahill, kterého zlobí zranění chodidla. Chelsea se může po zranění lýtka respektive podkolení šlachy vrátit Lampard s Obi Mikelem, mimo hru však zůstává Terry a Ramires, kteří oba nehrají kvůli problémům s kolenem. Po trestu se vrací Ashley Cole.

  • Kdy: 11.2. 16:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Mike Jones