Fanoušek Spurs před zápasem

09/03/2012 0 Od Riči

Ku příležitosti souboje mezi Evertonem a ambiciózním Tottenhamem Hotspur jsem vyzpovídal redaktora spurs.cz s nickem F.L.C.

Do konce Premier League zbývá 11 kol a Tottenham se aktuálně nachází na třetím místě tabulky. Čekal si to před sezónou?

Absolutně jsem to nečekal. Osobně jsem před sezónou tipoval, že by titul mohl vyhrát Manchester City a že v závěsu bude Manchester United a Chelsea. Tottenham jsem si přál na 4. místě, aby zase mohl prohánět Inter Milán a podobné týmy v LM, ale říkal jsem si, že Liverpool asi nebude snadný oříšek. No, nakonec Chelsea, Liverpool a k mé radosti i Arsenal neměli tak dobrý půl rok, takže se to vše nachomýtlo takhle, Tottenham je ještě pořád relativně bezpečně třetí a já si to užívám.

Na konci sezóny byl byl spokojený, kdyby …

Vzhledem k dosavadnímu vývoji budu spokojený, když Tottenham uhájí tu třetí pozici. Výš už se pár kol nedívám, ale pod sebe se mi taky moc nechce, protože po takovém průběhu by to byla přinejmenším škoda neudržet a nepřepsat zase tabulky za nejlepší umístění klubu v PL.

Spurs nepostoupili v Evropské lize do vyřazovací fáze, někteří fanoušci však vypadnutí přijali s tím, že se preferují domácí soutěže. Co ty?

Já patřím naopak spíš k těm, kteří evropské poháry sledují a užívají si je. Nemyslím tedy ani tak herně, protože někdy se dost přemáhám, abych především zápas LM dokoukal, ale mám rád tyhle turnaje, sledoval jsem to se zaujetím už jako malej harant a zůstalo to ve mně. Takže pro mě osobně je škoda, že Tottenham neučinkuje v evropských pohárech, jednak, protože ho vidím častěji hrát a taky je někdy zajímavá konfrontace s týmem z jiné ligy oproti nekonečnému a stále se opakujícímu kolotoči PL.

Harry Redknapp patří k vážným kandidátům na post reprezentačního trenéra. Myslíš si, že k Albionu přeci jenom odejde už před ME 2012 a koho bys v tom případě nejraději viděl na jeho místě?

No…co k tomu říct. Myslím, že když se člověk rozhlédne po White Hart Lane a vidí všude transparenty a přání, aby Harry zůstal, tak je jasné, co si o tom myslím já. Je to vynikající manažer, prakticky za 3 sezony se dokázal s týmem zapsat do klubových rekordů a vypadá to, že se zapíše znovu. Každopádně mám obavy, že jeho přesun k Albionu je nevyhnutelný a vzhledem k Harryho věku to bude asi i jeho přání a splnění snu. Jsem rád, že se přinejmenším zavázal, že do konce sezóny vydrží, protože by to asi významně narušilo chod takhle dobře rozehrané sezóny. Co se týče jeho nástupce – to je taky otázka do debaty… Můj osobní pocit a „přání“ je, aby to případně po Harrym vzal Mourinho. Je teď volný, má nesporné kvality a myslím, že on je ten, kdo by tým s takovýmhle potenciálem dostal možná ještě o stupínek výš. Vím, že třeba další fanoušek Tottenhamu Aaron mě ukamenuje, protože on by si představoval na tom místě Brita, klidně i z nižší soutěže. Já nevím, mám asi strach, aby tím Tottenham neudělal krok zpátky, na druhou stranu se tím případně nechám rád mile překvapit.

Adebayor, Gallas – bývalí hráči odvěkého rivala a oblékají dres Tottenhamu. Štve tě to či ti to nevadí?

Já jsem takový ten “mírný střed“. Samozřejmě to nejsou hráči na takovém místě oblíbenosti, abych si pořídil dres s jejich jmenovkou, a kdybych mohl já vybrat, tak bych tým doplnil o „sympatičtější“ hráče. Každopádně nepatřím k těm, co by přišli na stadion a házeli po nich kameny. Jednou se stali hráči Tottenhamu a pokud budou odvádět adekvátní práci pro tým, tak se to dá přetrpět. Je to jenom fotbal a stejně tak jsem se přistihl u nedávného zápasu osmifinále LM mezi Arsenalem a AC Milán, že jsem tak trošku přál i domácím v tu chvíli. A může si o tom myslet kdo chce, co chce. Možná by se v tom i pár dalších našlo…:-)

Steven Pienaar se v Evertonu vypracoval mezi nejlepší levé záložníky Premier League, přesto se na White Hart Lane neprosadil. Proč?

Těžko říct, jestli byl pro něho Tottenham tak moc velký oříšek nebo v tom bylo něco jiného. Já si myslím, že prostě to je hráč pro Everton. Znal ten klub, jeho hru, měl určitě spoluhráče, se kterými si vyhověl, takže možná tento “návyk“ v Tottenhamu postrádal a třeba by stačilo jen víc příležitostí v zápasech a chytil by se i u Spurs. Každopádně Harry by ho asi za Bala nevyměnil, takže jsem tomuhle nákupu moc nerozuměl. O to víc, že na lavičce sedí ještě chudák Niko Kranjčar. Suma sumárum – budu rád, když jeho kariéra bude pokračovat dál v Evertonu.

V zimě Redknapp přivedl skomírajícího Louise Sahu, co se od něj ve Spurs očekává?

Já myslim, že stejně jako od všech útočníků tak i od něj se očekávají především góly…:-) Ne, teď vážně – jeho příchod jsem bral jako pokrytí místa za Romana Pavljučenka. Přišlo mi to jako solidní náhrada, dokonce možná krok kupředu, ale nečekal jsem, že se tak dobře chytne v týmu hned od začátku a jsem mile překvapen. Co mě ale štve je fakt, že svým způsobem díky němu sedí Jermain Defoe na lavičce. Ale to je spíš výtka k Harrymu než k Louisovi, ten jen dělá svou práci a dělá ji momentálně velmi dobře.

Tvá ideální sestava?

Pokud je otázka myšlena ze současného týmu, nikoli z historie, tak bych volil asi takhle: Friedel; Walker, Kaboul, King, Assou Ekotto; Bale, Modrič, Parker, Lennon; Adebayor, Defoe. Ale těch variant je pochopitelně víc, nezačlenil jsem Van der Vaarta, Sandra a další, kteří jsou platní na příklad v jiných herních systémech. Ale tak snažil jsem se vybrat tu sestavu, co by mohla být alespoň teoreticky nejsilnější.

Tottenham naposledy vyhrál na Goodison Parku v roce 2007, ukončí v sobotu nepříznivou bilanci?

No, jelikož Tottenham nepatří zrovna moc k týmům, co by měly ve zvyku lámat nepříznivé bilance s ostatními týmy (viz. Manchester United), tak bych to viděl na takovou nějakou dejme tomu remízu. Přání je asi jasné, ale v Goodison Parku se nikomu lehce body nesbírají, natož všechny 3.