Preview: Everton – Tottenham Hotspur

09/03/2012 0 Od Meňa

Ve zbývajících březnových dnech Everton čeká nabitý a v neposlední řadě nelehký program. Jako prvním jsou na seznamu Spurs.

Historie soupeře

Klub byl založen roku 1882, ještě pod původním názvem Hotspur FC. Zpočátku se hrálo na stadionu Tottenham Marshes a na Northumberland Parku, ale už po dlouhá desetiletí je domovským svatostánkem Spurs White Hart Lane. Roku 1901 začal Tottenham postupně stoupat divizemi vzhůru a ve stejném roce klub poprvé vyhrál Anglický pohár, kterých má dnes ve své vitríně úctyhodných osm. O sedm let později se Spurs dostali do druhé nejvyšší soutěže a rok na to, už poprvé slavili postup mezi prvoligovou elitu.

Ovšem před vypuknutím první světové války skončil Tottenham na posledním místě. Za normálních okolností by jej samozřejmě čekal sestup, jenže klub mělo zachránit rozhodnutí Fotbalové asociace rozšířit počet účastníků nejvyšší soutěže ze dvaceti na dvaadvacet. Jenže to si nenechal líbit prezident Arsenalu Harry Norris, který protestoval proti tomu, aby byly v lize ponechány poslední dva týmy – Chelsea a právě Tottenham a tak se po bouřlivých diskuzích rozhodlo, že posledního účastníka určí hlasování. Tottenham z ostatních kandidátů získal nejméně hlasů a sestoupil. Proto není divu, že od té doby panuje mezi Tottenhamem a Arsenalem obrovská rivalita.

Lilywhites tedy začínali znovu od druhé ligy, kterou okamžitě vyhráli. Na nováčka si nevedli vůbec špatně – po roce v Second Division obsadili konečné šesté místo a druhé vítězství v FA Cupu. Jenže po úspěších přišel pád a v roce 1928 se Spurs umístili na sestupové 21. pozici. Jenže tentokrát si klub ve druhé lize nepobyl pouze rok, ale celkem pět sezón.

Po druhém světovém válečném konfliktu mohl Tottenham slavit větší úspěch až v roce 1955, kdy se stal vicemistrem First Division, ale další úspěchy již nepřicházely. Tottenham sice patřil mezi přední kluby, ale úsěch v podobě titulu se mu vyhýbal. Historie se měnila v sezoně 1959/60, kdy Tottenham jako první klub v historii slavil double – zisk ligového titulu a Anglického poháru. Pro nejstarší pohárovou trofej světa si Kohouti došli i o rok později. Roku 1963 se Tottenham stal prvním anglickým klubem, triumfujícím v evropském poháru. Pohárové zápasy vůbec klubu nadmíru seděly. V lize Tottenham úspěchy slavil zřídkakdy, zato ve vyřazovacím systému si vybudoval pověst obávaného týmu. V dalších letech do Severního Londýna putovala trofej jak pro vítěze FA Cupu, tak dvakrát Ligový pohár a jednou pohár UEFA.

V 80. letech sklízeli Spurs úspěchy opět především na poli pohárovém. V letech 1981 a 1982 na White Hart Lane putoval Anglický pohár a za dva roky přišel triumf opět v poháru UEFA. Ovšem poslední dekáda 20. století už tak slavná nebyla. V roce 1998 klub málem sestoupil. Zachránil jej až George Graham, bývalý kouč konkurenčního Arsenalu. Graham tým nejen zachránil od propadu ale dokonce s ním už po roce vyhrál Ligový pohár.

V novém tisíciletí se Tottenham už pod vládou současného vlastníka Daniela Levyho stává předním klubem, a na důkaz toho dokázal v roce 2008 vyhrát Ligový pohár, v jehož finále zdolal v prodloužení Chelsea. Klubový progres navíc pokračuje i pod Harry Redknappem. Spurs dovedl do Ligy Mistrů a na White Hart Lane vytváří tým, který pomýšlí na příčku ze všech nejvyšší – ligový titul.

Zápasová fakta

Půjde o 163. setkání obou celků. Tottenham doposud zvítězil v 60 případech, Everton se radoval 53krát a 49 zápasů skončilo remízou. I v éře Premier League mají Spurs navrch, tentokrát ovšem poněkud drtivějším způsobem. Od roku 1992 Kohouti Everton porazili devatenáctkrát a jen šestkrát se radovali Toffees. Loňská výhra Toffees ve vzájemném zápase na Goodison Parku navíc byla prvním domácím vítězstvím nad Spurs od dubna 2004, ovšem s výhrou v kapse odjížděli Spurs z Old Lady naposled v únoru 2007.

Everton

  • Sérii neporazitelnosti prodloužil již na šest zápasů.
  • Tristní střelecká produktivita však pokračuje – v posledních čtrnácti ligových zápasech vstřelili Blues jen 12 gólů.
  • Od začátku sezony 2009/10 bylo proti Evertonu odpískáno jen osm penalt, což je druhé nejnižší číslo v lize. Na druhé straně jsou Arsenal a Wigan, kteří zavinili 21 respektive 20 pokutových kopů.

Tottenham

  • Do zápasu půjde s dvěma porážkami v řadě, což naposled zažil po dvou úvodních kolech sezony.
  • Spurs zvítězili jen ve dvou ze sedmi minulých ligových utkání.
  • V předchozích dvanácti zápasech inkasovali 23 gólů.
  • První patnáctiminutovky zápasů mívá nejlepší v soutěži – vstřelil v nich již deset gólů, nejvíce v lize.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                 53-49-60
  • Na Goodison Parku: 35-27-19
  • V Premier League:    6-14-19

Posledních pět vzájemných zápasů

11.1. 2012 – EPL, Tottenham – Everton 2-0
5.1. 2011 – EPL, Everton – Tottenham 2-1 (Saha, Coleman)
23.10. 2010 – EPL, Tottenham – Everton 1-1 (Baines)
28.2. 2010 – EPL, Tottenham – Everton 2-1 (Yakubu)
6.12. 2009 – EPL, Everton – Tottenham 2-2 (Saha, Cahill)

Forma

Everton: DWWDWW
QPR (a), remíza 1-1
Blackpool (h), FA Cup, výhra 2-0
Chelsea (h), výhra 2-0
Wigan (a), remíza 1-1
Manchester City (h), výhra 1-0
Fulham (h), FA Cup, výhra 2-1

Tottenham: WLLDWD
Stevenage (h), FA Cup, výhra 3-1
Manchester United (h), prohra 1-3
Arsenal (a), prohra 5-2
Stevenage (a), FA Cup, remíza 0-0
Newcastle United (h), výhra 5-0
Liverpool (a), remíza 0-0

Absence

Everton aktuálně nepočítá žádné zraněné. Phil Jagielka, Leon Osman i Jack Rodwell si v týdnu zahráli za rezervu a vyhlížejí návrat do prvního týmu. Chybět by tak měl pouze Steven Pienaar, který proti svému kmenovému klubu nastoupit nemůže.

Tottenham bude možná postrádat Aarona Lennona, který nedohrál odvetu 5. kola FA Cupu proti Stevenage a závodit s časem bude i Louis Saha, který má problémy s kolenem. Ve zbytku sezony již Spurs nepomůže Michael Dawson s poraněnými vazy v kotníku. Dlouhodobě mimo hru je také Jermaine Jenas a Tom Huddlestone.

  • Kdy: 10.3. 18:30 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Mark Halsey