Fanoušek LFC před derby

12/03/2012 0 Od Riči

Před Merseyside derby, patřící k vrcholům sezóny, nám pár slov prostřednictvím rozhovoru prozradil příznivec té druhé strany – dEst.

LFC po šesti letech získal trofej, ovšem pravděpodobně si už v Premier League nezajistí místa zaručující kvalifikaci do Ligy mistrů, což patřilo k předsezónním cílům. Jaké pocity v tobě převládají?

LFC se nikdy nevzdává. Já stále v to 4. místo věřím i když pravda, bude to hodně složité. Liverpool nějakou trofej potřeboval, 6 let na takový tým je dlouhá doba, trošku jsem se obával i o ten Carling cup, když jsem viděl loni Arsenal ve finále. Navíc stále je tu šance vyhrát i FA cup, sezóna se bude hodnotit těžko, cíl 4. místo daleko, ale reálná šance vyhrát dva poháry, to tu taky dlouho nebylo.

Proč se Liverpoolu v lize nedaří splnit očekávání?

To je jednoduchá otázka. V 26 odehraných zápasech 30 vstřelených golů a jeden z nejhorších útoků Premier League. Koncovka trápí tým celou sezonu.

Po příchodě nových majitelů se utratilo hodně peněz, ovšem hráči jako Adam, Carroll, Downing či Henderson prozatím nepředvádějí nikterak oslňující výkony. Jak hodnotíš dosavadní přestupovou politiku?

Přestupovou politiku hodnotím 50/50. Liverpool pod Benítezem postrádal angličany, a Hodgson a Dalglish museli pak nějaké kupovat kvůli pravidlu homegrown players. Každého z těch hráčů co si vyjmenoval bych hodnotil jednotlivě. Nejvíc jsem čekal od Adama a ten se ukazuje zatím jako největší propadák, minulý týden kdy jsem byl osobně na Anfieldu jsem si ověřil, že ten hráč na LFC nemá. U Carrolla je problém, že když už se dostával do formy a odehrál povedené zápasy, Kenny ho znova nepochopitelně posadil na lavičku. I když tady bude asi hrát roli i tréninková morálka Andyho. Downing měl jedno slabší období, kdy se mu opravdu nedařilo, ale jinak patří k lepším hráčům tuhle sezonu, je poctivý v obraně, větrá levou stranu, je aktivní, už mohl mít spoustu asistencí, ale tím se vracím ke střelecké nemohoucnosti celého týmu. Henderson je pro mě osobně nejlepší přestup a přitom jsem si myslel, že to bude největší propadák a bude naprosto zbytečný. Mladý, dynamický i dobře technicky vybavený hráč, jeho největší problém je, že málo střílí. I on trpí Kennym, jeho pozice je ve středu, ale je často strkán na kraj zálohy.

Vraťme se ještě k majitelům, jaké cíle si dali do dalších let a jsou splnitelné?

Cíle jsou jasné, sám John W. Henry řekl, že cíl je vyhrát Premier League a pak ho znovu obhájit . Myslím, že základ máme dobrý, vyhrála se po 6 letech trofej, a hlavně právě máme dobré majitele, kteří v tom umí chodit, a už mají podobné zkušenosti i když v jiném sportu.

Jestliže se Liverpool letos neprobojuje do Ligy mistrů, neodskočí mu definitivně špička Premier League? Přeci jenom nejlepší hráči z Evropy stěží přijdou do klubu jen kvůli historii a současný kádr zatím nevypadá, že dokáže skončit do 4. místa.

Důležitý je, že se bude hrát aspoň Evropská liga, vyhrál se Carling cup, nemám strach o to, že by do LFC nešli správní hráči, bojím se jen toho, jaké Kenny vybere.

Není King Kenny prostě jenom Kenny? Tím narážím na fakt, zda je ideálním řešením na pozici manažera.

Kenny dokázal pozvednout tým loni po Hodgsonovi a zabojoval ještě po poháry, ale čím dál víc jsem přesvědčen, že neměl zůstávat ve funkci po tom půlroce. Špatně reaguje na průběhy zápasů, staví hráče na pozice, kde normálně nehrají. Doufal jsem, že Kenny obstará tu motivační stránku, a Steve Clarke bude dohánět to ostatní v taktice apod. No zatím se tak neděje. Ale furt je to legenda klubu, a nevím jestli na současném trhu by byl někdo lepší, těžko říct, moc volných manažerů kvalitou na LFC mě nenapadá.

Nechci rozpitvávat kauzu Evra–Suaréz. Co mě ale překvapilo, byl postoj vedení LFC, které se Uruguayce nezastalo.

Právěže klub se zastával Suáreze až moc. Problém byl v tom, že v tom nepokračoval po určení trestu od FA. Klub se měl odvolat, ale neudělal to. Nechápu proč.

Den po souboji Liverpoolu s Evertonem oslaví David Moyes deset let jako manažer Toffees. Závidíš ho Evertonu?

David Moyes je pro mě manažer ideální pro Everton. Pracuje s velmi omezenými financemi a nemůže utrácet, a toho dělá kvalitním, protože to prostě umí. Do LFC bych ho nechtěl, podle mě je jeho strop právě Everton a na velkoklub to nebude. Kdyby dostal větší prostor a peníze, tak by to mohlo skončit velkým propadákem.

Z čeho usuzuješ, že by Moyes ve velkém mužstvu s většími finančními možnostmi pohořel?

On má neskutečný čich na přestupy, v tom je génius opravdu, ale v taktice hodně zaostává, občas u něj nechápu i některý nasazování hráčů, což ale sám musíš vědět. Bylo by zajímavý sledovat jak by pracoval s větším obnosem peněz, ale můj názor je takový, že s větším obnosem peněz, by ztratil to kouzlo, kdy vytáhne neznámýho hráče, kterej je pak hodně důležitej v jeho týmu, a na to by dojel. Hodně zajímavý taky bylo podzimní odpálkování Sahy, který když nemá zdravotní problémy, je jeden z nejlepších útočníků v PL, což teď ukazuje i v Tottenhamu. Navíc už dřív Yakubu, který pro změnu střílí goly v Blackburnu a spolíhat na Jelaviče, což je zatím stále otazník, Velliose a za zenitem hrajícím Cahillem, mi nepřide zrovna šťastný.

Co pro tebe vlastně znamená Merseyside derby, jakou mu přikláníš hodnotu a jak vlastně bereš Everton?

Merseyside beru velmi prestižně. Je to prostě derby s městským rivalem, bitva o město Liverpool, které snad zůstane letošní sezonu v červené barvě.

Které derby ti utkvělo v paměti v tom pozitivním smyslu, a které naopak v tom negativním?

Tady bych vybral 3 zápasy. Výhra z penalt Dirka Kuyta v Goodisonu. Pak vyřazení z FA cupu na Anfieldu golem Goslinga v 119.minutě a to poslední Merseyside derby, ze kterýho jsem měl hodně smíšený pocity, díky panu Atkinsonovi.

Tvůj tip na výsledek?

2:0 pro Reds a střelci gólů budou Kuyt a Bellamy.