Preview: Liverpool – Everton

12/03/2012 0 Od Meňa

Na Anfieldu nevyhrál Everton už dvanáct let. Povede se mu aktuální vynikající formy využít k prolomení nepříjemně dlouhého čekání?

Historie soupeře

Vznik druhého městského klubu se jak víme nesl v podivném kontroverzním duchu. Naštvaní akcionáři Evertonu, kterým se John Houlding rozhodl navýšit nájemné Anfield Road o neuvěřitelných 150%, se raději rozhodli přehnaně velkému Houldingovu egu ustoupit, a tak později spatřil světlo světa Goodison Park. Anfield však dlouho prázdný nezůstal, hned ve stejném roce, tedy léta páně 1892 Houlding založil LFC.

Mužstvo, které tvořilo hned 13 skotských profesionálů brzy získalo první trofej – pro vítěze Lancashire League. Rokem 1901 už Liverpool slavil první titul ve First Divison, zatímco o tři roky později také první finále FA Cupu. V letech 1923 a 1924 klub získal na dlouhou dobu poslední ligový titul. Čekat musel klub déle než je tomu dnes – další pohár Liverpool získal až v roce 1947.

O pár let později se klubu ujímá legendární postava liverpoolských dějin, Bill Shankly. Ten klub dostává ze zajetí Second Divison, kam Reds spadli v roce 1954 a pomalou patnáctiletou prací v klubu vybudoval mančaft, který náháněl Evropě hrůzu. V roce 1964 Liverpool získal další prvoligový titul, a za rok už se ve vitríně na Anfiledu blýskal první získaný FA Cup. Začátkem roku 1972 navíc slaví první úspěch na evropském poli – vítězství v poháru UEFA.

A přišla osmdesátá léta. Zlatá fotbalová éra v Merseyside. Liverpool během nich získal třikrát Pohár vítězů evropských zemí, tři ligové poháry, šest ligových titulů a jedno vítězství v Charity Shield. Během 80. let se tak pohár pro vítěze ligy ani jednou neopustul Liverpool, Everton se z jeho zisku mohl radoval v roce 1985 a 1987. Právě předposlední dekáda 20. století je ale paradoxně zároveň jedním z nejsmutnějších období klubu.

V roce 1985 celý fotbalový svět hluboce zasáhla tragédie na heyselském stadionu v Bruselu. Liverpoolští rowdies tehdy zavinili smrt několika fanoušků turínského Juventusu, což mělo za následek pětiletý zákaz nástupu všech anglických mužstev v evropských soutěžích. Everton na řádění liverpoolských bezmozků krutě doplatil. Jeho špičkové mužstvo mohlo Evropu pravidelně dobývat, jenže místo toho se Howardu Kendallovi rozpadlo pod rukama. O čtyři roky později naopak Evertonians dali najevo svou solidaritu. Desitky liverpoolských rodin po tragédii na Hillsborough ztratili své blízké, a tak se po sheffieldském neštěstí město zase načas spojilo.

Roku 1990 Liverpool získal poslední ligový titul. Od té doby třikrát triumfoval v FA Cupu, stejně jako v Ligovém poháru. Ušatý pohár pro vítěze Ligy Mistrů liverpoolští osahali naposledy v roce 2005. Přijít však mělo slabší období. Pod nadvládou neoblíbených texaských majitelů upadl Liverpool do průměru, byť v sezoně 2008/09 dlouho pomýšlel na titul. Šestileté čekání na trofej červení ukončili letos pod vedením jiných amerických byznysmenů a pod nástupcem u některých fanaticky uctívaného Beniteze, Kennym Dalglishem, když jak jinak než na penalty porazili ve finále Ligového poháru Cardiff City.

Zápasová fakta

Sobotní duel bude již 217. soutěžním a 186. ligovým Merseyside derby. V celkové bilanci vede Liverpool s 85 výhrami, oproti 66 vítězstvím Evertonu. V 65 případech se týmy rozešly smírně. Ligová statistika čítá 70 výher Liverpoolu, 57 Evertonu. Červení se ovšem v plných bodových ziscích nevymezují pouze na svůj píseček, naopak z jedenácti posledních ligových zápasů na Goodison Parku zvítězili osmkrát.

Krom toho, že je liverpoolské derby jedním z nejčastěji hraných zápasů v anglickém fotbale se vyznačuje ještě jedním, o poznání však méně výsadním postavením. V dvacetileté historii Premier League padlo v derby již 20 červených karet, více než ve kterýchkoliv jiných zápasech. Naposled se červenalo v letošní sezoně na Goodisonu, kde vyhrocené derby hrubě nezvládl Martin Atkinson a předčasně poslal ze hřiště Jacka Rodwella.

Liverpool

  • Kenny Dalglish vyhrál coby manažer Reds z 22 derby dvanáctkrát a třikrát byl na poražené straně. Mezi výhry patří mimojiné dvě vítězství ve finále FA Cupu 1986 a 1989. Celkově s Evertonem jako lodivod Liverpoolu neprohrál 11 zápasů v řadě. Naposled se tak stalo v březnu 1988.
  • V letošní sezoně posbíral zatím jen čtyři domácí výhry. Jde o nejhorší vizitku v nejvyšší soutěži za posledních padesát let, kdy v měl v sezoně 1951/52 po třinácti domácích utkáních taktéž jen čtyři výhry.
  • Pokud nastoupí Steven Gerrard, půjde o jeho 400. zápas v Premier League. Stane se tak 25. hráčem, který této hranice dosáhne a teprve pátým fotbalistou, který tolik zápasů odehrál za jeden klub. Více už mají jen Ryan Giggs (592), Jamie Carragher (476), Paul Scholes (474) a Gary Neville (400).

Everton

  • Oslavenec David Moyes by k desetiletému výročí určitě nemohl dostat krásnější dárek, než výhru v derby. Čísla však mluví proti němu – z devatenácti derby vyhrál jen tři a jedenáctkrát prohrál. Všechny tři ligové výhry se přitom zrodily na Goodison Parku.
  • Do karet však bude Evertonu hrát lepší forma. Zatímco Liverpool prohrál tři poslední zápasy, Blues prožívají další jarní probuzení a drží sedmizápasovou neproherní sérii. Ve třech minulých zápasech proti soupeřům, kterým v tabulce patří vyšší posty, navíc udržel čisté konto, ačkoliv šlo bez výjimky o domácí zápasy.
  • Na výhru na hřišti týmu, který je v tabulce výše, však Everton stále čeká. Na druhou stranu ještě neprohrál na stadionu týmu, který je v tabulce pod ním.

Vzájemná bilance

  • Celkově:               85-65-66
  • Na Anfield Road:   40-34-24
  • V Premier League: 17-13-9

Posledních pět vzájemných zápasů

1.10. 2011, EPL, Everton – Liverpool 0:2
16.1. 2011, EPL, Liverpool – Everton 2:2 (Distin, Beckford)
17.10. 2010, EPL, Everton – Liverpool 2:0 (Cahill, Arteta)
6.2. 2010, EPL, Liverpool – Everton 1:0
29.10. 2009, EPL, Everton – Liverpool 0:2

Forma

Liverpool: LLDWLD
Sunderland (a), prohra 1-0
Arsenal (h), prohra 1-2
Cardiff City (n), remíza 2-2 (výhra 3-2 na penalty)
Brighton (h), výhra 6-1
Manchester United (a), prohra 2-1
Tottenham (h), remíza 0-0

Everton: WDWWDW
Tottenham (h), výhra 1-0
QPR (a), remíza 1-1
Blackpool (h), FA Cup, výhra 2-0
Chelsea (h), výhra 2-0
Wigan (a), remíza 1-1
Manchester City (h), výhra 1-0

Absence

Ani jeden z týmů netrápí nijak rozsáhlá marodka. Liverpoolu bude chybět Daniel Agger se zlomeným žebrem, dlouhodobě zraněný Lucas a pochyby panují u Glena Johnsona. Everton postrádá pouze Darrona Gibsona.

  • Kdy: 13.3. 21:00 SEČ
  • Kde: Anfield Road
  • Rozhodčí: Phil Dowd