Co dělá Moyese speciálním?

14/03/2012 0 Od premierleague.cz

Paul Fletcher vyzpovídal Alana Irvina, jenž zná Davida Moyese velmi dobře. Prozrazuje, jaký je.

Dnes je to už 10 let, co David Moyes odešel z Prestonu, aby přijal výzvu obnovit slavné jméno Evertonu. Ve své dekádě v Goodisonu, si vytvořil 48letý Skok pověst jednoho z nejrespektovanějších manažerů v Premier League.

Everton pod taktovkou Moyese skončil čtyřikrát šestý v Premier League, v roce 2005 se kvalifikoval do Champions League a v roce 2009 dosáhl finále FA Cupu. Moyes je třetím nejdéle sloužícím manažerem v prvních čtyřech anglickách ligách a byl jmenován Asociací ligových manažerů nejlepším manažerem roku 2003, 2005 a 2009.

Alan Irvin se aktuálně stará o evertonskou akademii a byl asistentem Moyese pět a půl roku. Zde vysvětluje, proč Moyes tak dlouho vydržel v tak nemilosrdném prostředí.

Žádný kámen neotočen

Davidova pozornost ke každému detailu je udivující. Nevynechá nic a přípravy na trénincích jsou hrozně důkladné. Jak se zápas blíží, dostává velmi rychle nápady o tom, jak chce k utkání přistoupit, a jak chce, aby jeho tým hrál. Podle toho uspořádá týden tréninků. Jsem si jist, že několik tréninků má stále stejné, jako když začínal v Evertonu před desíti lety, ale vždy hledá nové způsoby, aby bylo vše čerstvé a pro hráče povzbuzující. Poslední co chcete, aby byl váš tým znuděný. Je důležité dělat něco, co mužstvo inspiruje a motivuje dosáhnout další úrovně.

Požaduje vysokointenzivní trénink a zcela přesně ví, jakým způsobem chce, aby vypadal. Nejde o smích nebo vtipy, přesto chce, aby byly tréninky zábavné a v takovém tempu, jako jsou samotná utkání.

David je aktivní manažer, který chce trénovat. Personál přebírá některé tréninky během týdne, ale jakmile jsou důležité, co se týče příprav na zápas, pak se jich ujme on. Než hráči nastoupí do zápasu, přesně ví, co se od každého z nich očekává. Instrukce jsou přesně dány a neexistuje možnost, aby si je vynaložily špatně.

Mistr manažerského umění

Nemyslím si, že je tu moc hráčů, kteří pracovali s Davidem a nemluvili by o něm dobře. Zjistil jsem, že každý z nich měl s ním dobrý vztah. Mezi ním a hráči je velký respekt.

Když má mužstvo turné v předsezónní přípravě, v plánu je vždy jedna noc plná jídla a pití. David by poseděl s hráči, ale neřekl bych, že by si byl s nimi blízký, a to je přesně ta cesta, jak by to mělo fungovat. Není pochyb, kdo je váš šéf.

David Unsworth, bývalý hráč Evertonu
„Bere si každý trénink sám, tréninky jsou dynamické a ve vysokém tempu. Je typem manažera, který vás povzbuzuje. Vezme si čas, aby si týmem, ale i s hráči jednotlivě promluvil. Jeho manažerské schopnosti jsou prvotřídní.“

Lidé by se na něho mohli dívat jako na toho, kdo na lajně řeční a zuří, ale takhle to není. Ví, že pokud křičíte, hráči vás přestanou poslouchat. Zřídkakdy ztratí o poločase náladu. Raději stráví čas tím, že pracuje s hráči, aby jim pomohl najít řešení specifického problému.

Nikdy se nepřestane učit

David je velmi skromný a myslím, že mu pokora pomáhá, protože to znamená, že se vždy snaží ve všem zlepšovat. Sám sebe důkladně rozebere a myslím, že má kvality, jaké najdete u těch nejlepších manažerů. Po tom vše, kdo vlastně řídí manažery? To musí přijít zevnitř.

Je velmi dobrým studentem. Mám ti namysli, že pokud chybuje a má pocit, že se rozhodl hodně špatně, podívá se na to a pokusí se, aby chybu neopakoval. Zvažuje každé rozhodnutí hodně pečlivě. Zřídkakdy řekne něco, aniž by si myšlenku předem nepromyslel. Myslím, že z tohoto důvodu udělal za poslední léta velká rozhodnutí.

Během pěti a půl roku, co jsem s ním pracoval, se rozhodně zlepšoval. A to protože se díval v první řadě na sebe.

Pracovitost a rozhodnost

V managementu je zásadní, abyste byl připraven naskočit do auta, řídit čtyři hodiny, abyste se podíval na zápas, pak jel nazpátek a ráno vstal kvůli tréninku. Nikdy si na to nestěžoval. Ve skutečnosti nastaví určité standardy, kterých se drží i jeho personál.

Myslím, že David odvádí v Evertonu fantastickou práci. Miluje být v klubu. Nemyslím si, že by cítil, že pracuje pod velkým tlakem. Jistě nedává najevo často své dojmy, ale myslím, že není pochyb, že by zvládl tlak, který by byl na něho vyvíjen ve špičkových klubech.

Mohl by David jít na vyšší úroveň? Myslím, že rozhodně, bez otázek. Prokázal, že dokáže vést Everton při občas obtížných okolnostech, s malým kádrem a rozpočtem, který má kdekdo vyšší. Nevidím důvod, proč by jeho metody nefungovaly jinde.

Je to milý chlápek, který je neskutečně pracovitý a který odvedl v Evertonu pozoruhodnou práci. Nicméně musím říct, že si velký kredit zaslouží také Bill Kenwrigh a vedení. Když se nedařilo moc na hřišti, vždy se za Davida postavili.