Brian Labone

15/03/2012 0 Od Riči

Brian Labone alias Mr. Everton či Labby je jedním z největších hráčů historie Evertonu, který ve své době patřil k nejlepším středním obráncům na světě.

Brian Labone se narodil do ne moc šťastné doby, světlo světa spatřil 23. ledna 1940, tedy během druhé světové války. Už od útlého věku ho doprovázel fotbalový míč, zdálo by se proto jasné, čemu se bude věnovat. Jenže „Labby“ nebyl jen slibný fotbalista, ale i velmi chytrý kluk. A tak se v červenci roku 1957 ve svých sedmnácti letech musel rozhodnout mezi studiem na univerzitě a profesionálním kontraktem v Evertonu. Naštěstí po důkladné poradě s rodiči zvolil druhou možnost.

Labone začal nastupovat pravidelně za rezervní tým, ve kterém sbíral zkušenosti a hlavně piloval dovednosti, které ho měli v budoucnu proslavit – výborné čtení hry, skvělé hlavičky a perfektní odebírání míče. V osobních soubojích jen málokdy fauloval, jeho elegance při zákrocích byla úžasná (za svoji kariéru dokonce obdržel jen dvě karty). Svůj debut za A-tým si odbyl v osmnácti letech na konci ligového ročníku 1957/58 po sedmi měsících strávených na Goodison Parku. Mladý talent naskočil v průběhu utkání za zraněného spoluhráče, a i když Everton prohrál s Birminghamem 1:2 Labone si vysloužil za svůj výkon pochvaly, díky nimž nastoupil v základní sestavě do příštího zápasu se Spurs. Nutno ovšem podotknout, že Labone na počátcích své kariéry nastupoval na pozici středního záložníka, až později se posunul směrem dozadu. V premiérově sezóně si ale zaplatil i nováčkovskou daň. V zápase s Tottenhamem se Labonemu vůbec nedařilo, hlavní zásluhu na tom měl útočník Spurs Bobby Smith, jenž celý Everton vyjma Laboneho svým skvělým výkonem zesměšnil.

V následující sezóně začal v prvním utkání Labone na lavičce a možná to bylo i dobře. Jeho spoluhráči totiž utrpěli debakl od Tottenhamu 4:10, bylo tedy potřeba provést změny v sestavě. A právě Labone se díky této ostudě usídlil v základní sestavě na místě středopolaře, dokonce mu místo uvolnila místo jiná legenda, Tommy Jones, který se musel spokojit s pozicí levého obránce.

Spolehlivé výkony vynesli Labonemu v sezóně 1960/61 pozvánku do reprezentace Anglie do třiadvaceti let. Do výběru Albionu již přicházel jako střední obránce. Následující sezóna byla pro Everton vynikající, klub těžil z výborné práci manažera Harryho Cattericka, jež vynesla Karamelkám po delší době slušné umístění v lize a to 4. místo. Ovšem to nebylo vše! V ročníku 1962/63 Everton v anglické soutěži dominoval a dokonce ji vyhrál. V mužstvu byli v této době kromě Laboneho další vynikající hráči jako Derek Temple, Roy Vernon, Alex Young či Ray Wilson. Výbornou sezónu Mr. Evertona korunovala pozvánka do seniorského výběru Anglie. Labone byl tak vůbec první hráč Toffees v Albionu od II. světové války.

V dalších ročních se Labone podíval s Evertonem i do pohárové Evropy, ale jak v Pohárů mistrů evropských zemí (PMEZ) tak ve Veletržním poháru moc velkou díru do světa s EFC neudělal. Vše si vynahradil v ročníku 1965/1966.  Ve spanilé jízdě FA Cupem mužstvo až na finálové klání se Sheffield Wednesday Toffees neikasovalo. Kapitán Evertonu navíc v tomto ročníku vstřelil dvě branky, jež byly jediné v jeho kariéře.

Velká smůla ale postihla Labbyho po sezóně. V roce 1966 pořádala Anglie MS, na kterém nesměl chybět, avšak překvapivě se elegantní stoper nevešel do předběžné čtyřicetičlenné nominace. A tak si naplánoval svatbu, jenže Alf Ramsey, trenér anglického národního týmu, zapsal Laboneho do užšího výběru. Bohužel svatba byla již naplánovaná, tudíž místo šampionátu vstoupil B. L. do svazku manželského s krásnou Pat.

Po svatbě se příliš mu fotbalově nedařilo, byl opomíjen v reprezentaci a v klubu nepodával takové výborné výkony, jako tomu bývalo zvykem. I tak ale bylo obrovským překvapením, když v roce 1968 prohlásil, že pokud klub za něj najde náhradu, odejde do fotbalového důchodu a vrhne se na dráhu obchodníka. Naštěstí se mu vrátila stará forma, a tak si fotbalový důchod Labone ještě rozmyslel. A udělal dobře, protože v sezóně 1969/70 získal s Evertonem svůj druhý a poslední ligový titul. Navíc si po sezóně zahrál na Mistrovství světa v Mexiku, v němž ale Anglie vypadla již ve čtvrtfinále. Sezóna po MS avšak už úspěšná nebyla, Labone si vážně poranil Achillovu šlachu a navíc neměl pevné místo v základní jedenáctce. I proto v roce 1971 ukončil kariéru, během níž nastoupil za Everton ve 530 zápasech, více utkání si připsal za Karamelky pouze brankař Neville Southall. Legendární je jeden okamžik po Laboneho posledním zápase, když se ho reportér zeptal, co pro něj klub z Goodison Parku znamená. Mr. Everton odpověděl: „Vše,“ načež se dojetím rozbrečel.

I v pokročilém věku se Labone věnoval Evertonu, vykonával pozici funkcionáře. O to větší rána pro celou Anglii bylo, když v květnu 2006 ve věku 66 let na cestě domů zkolaboval. Každý fanoušek Toffees tak bude vždy na Laboneho vzpomínat jako na hráče, který byl ve své době vynikající hráč, a gentleman. Navíc slovu oddaný dodal nový význam.

Kariéra (1958-1971)

Everton
Celkem zápasů (z toho ligových): 530 (451)
Celkem branek (z toho ligových): 2 (2)
Anglie
Celkem zápasů: 26