Everton – Arsenal 0:1

21/03/2012 0 Od Riči

Ani tentokrát Everton na domácí půdě Arsenal neporazil. Hubené vítězství Wengerových hochů zařídil v úvodu střetnutí Thomas Vermaelen.

Darron Gibson se sice uzdravuje, ovšem pro dnešní start ještě zůstal mezi zraněnými. Na listině marodů ho nově doplnili Jack Rodwell a Seamus Coleman, jehož nahradil v sestavě Steven Pienaar. Kromě nucené změny David Moyes upřednostnil na pravém obránci Tonyho Hibberta na úkor Phila Nevilla. Od první minuty vyběhl na hřiště v dresu Arsenalu na Goodison Parku dobře známý Mikel Arteta.

Základní XI
Everton: Howard, Hibbert, Distin, Heitinga, Baines, Drenthe, Fellaini, Osman, Pienaar, Fellaini, Cahill, Jelavić
Arsenal: Szczesny, Sagna, Vermaelen, Koscielny, Gibbs, Rosicky, Arteta, Walcott, Ramsey, Song, Van Persie

Hosté začali zápas s míčem na kopačkách a hned od úvodu se dostávali do šancí. Nejprve van Persie hlavou našel Ramseyho, jenž z prostoru penalty přestřelil. Welšský kapitán neuspěl ani za chvíli, když byla jeho střela zblokována. Ovšem mrzet ho to příliš nemuselo, v 8. minutě při rohovém kopu van Persieho naprosto propadla defenziva Blues a Vermaelen se hlavou prosadil mezi čtyřmi stojícími hráči Evertonu – 0:1. Počáteční tlak Arsenalu neustával, v 10. minutě Howard musel zasahovat proti nebezpečnému pokusu van Persieho, s následnou dorážkou Ramseyho si už poradila obrana.

Po hrozných deseti minutách se konečně Toffees probrali, ve 13. minutě Fellaini hlavou přihrál Osmanovi, který taktéž hlavou zakončoval vedle brány.

Ve 30. minutě po dobré kombinační akci Cahill vybídl Drentheho ke skórování, Holanďan branku vsítil, ovšem asistent rozhodčí signalizoval údajný ofsajd. Ten opakované záběry nepotvrdily.
Everton se snažil o vyrovnání, avšak k vážnějšímu ohrožení branky se nedopracoval, nutno podotknout i kvůli dalším chybným rozhodnutím pomezního. Na druhé straně pálil tvrdě v závěru prvního poločasu Rosický, Howarda ale nepřekvapil.Everton druhou půli načal aktivně, ovšem gólovku měl na kopačce van Persie. V 56. minutě ve vápně naprosto osamocený nejlepší střelec Premiership trefil z voleje jen tyč. I když Evertonians přiváděl k šílenství chybnými rozhodnutími asistent na pomezí, pro tentokrát mohli být rádi, když hlavní sudí po kontaktu Drentheho s Rosickým na hranici vápna neodpískal faul na českého záložníka.

EFC dál pokračoval ve větším držením míče, jenže jeho akce končily před vápnem Arsenalu. Naopak když se k vápnu soupeře dostali Gunners, smrdělo to gólem. Jako při Ramseyho střele z 73. minuty, při níž Howard předvedl dobrý reflex.

V 77. minutě odražený míč z rohu nasměroval Drenthe těsně nad břevno, to bylo poslední, co Holanďan v zápase udělal, jelikož ho vystřídal Vic Anichebe. Do hry se také podíval Magaye Gueye, místo mu uvolnil Leon Osman. Každopádně ani dva svěží hráči Evertonu vyrovnání nepřinesli, Arsenal tak zvítězil 1:0.

Branka: 8. Thomas Vermaelen
ŽK: 52. Tim Cahill, 61. Steven Pienaar – 40. Bacary Sagna
Everton: Tim Howard – Tony Hibbert, John Heitinga, Sylvain Distin, Leighton Baines, Steven Pienaar, Marouane Fellaini, Leon Osman (79. Magaye Gueye), Royston Drenthe (79. Victor Anichebe), Tim Cahill (87. Denis Stracqualursi), Nikica Jelavić
Arsenal: Wojciech Szczesny – Bacary Sagna, Laurent Koscielny, Thomas Vermaelen, Kieran Gibbs, Alex Song, Mikel Arteta, Theo Walcott (79. Gervinho), Aaron Ramsey, Tomáš Rosický (88. Johan Djourou), Robin van Persie
Rozhodčí: Lee Mason
Diváci: 30 330