Everton – Sunderland 4:0

09/04/2012 0 Od Meňa

Velikonoční pondělí Everton opravdu zpříjemnit umí. Nezvyklým gólovým představením i s oslabenou sestavou rozstřílel Sunderland.

Již základní sestava jednoznačně napověděla, že Everton během nadcházejícího víkendu čeká největší zápas sezony. Šetřit na semifinále FA Cupu se tak mohl Leighton Baines, jenž se tak v sérii odehraných ligových zápasů v řadě zastavil na čísle 99, a na lavičce se neobjevil ani Tim Cahill a Nikica Jelavić. V úvodní jedenáctce je nahradili Phil Neville, Denis Stracqualursi a James McFadden, přičemž k náhradníkům tentokrát patřili i jinak nepostradatelní Sylvain Distin a Darron Gibson.

Úvodní minuty nabídly vcelku pohledný fotbal v podání domácích, dominance nicméně k ohrožení brány nevedla. Hra se navíc brzy zklidnila do takové míry, že první šance nejen domácích, ale celého zápasu, přišla až v 28. minutě. Tehdy se po pěkné výměně dostal do vápna Magaye Gueye, kde přihrával lépe postavenému Stevenu Pienaarovi, který ale břevno vysoko přestřelil. Seřízenou mušku neměl o minutu později ani Marouane Fellaini se svojí dalekonosnou ránou.

Sunderland o sobě dal pořádně vědět až po půlhodině. Larsson uvolnil u pravé postranní čáry Bardsleyho, který bez váhání centroval a před Timem Howardem už čekal Sessegnon se svými efektními nůžkami, které si ale cestu do brány neprostříhaly. Na druhé straně se o chvíli později o slovo přihlásil McFadden, ovšem se svojí střelou zpoza vápna neuspěl. Potvrzení toho, že před přestávkou se hra přece jen zvedla přinesl ještě James McClean, který se protáhl kolem vápna a nepřesně, byť celkem nebezpečně, vystřelil.

Také druhý poločas Toffees odstartovali aktivně, tentokrát již ovšem s gólovým přídavkem. V 50. minutě se po rozehrání rohového kopu dostal ke střele z první Leon Osman, jehož střelu Mignolet zlikvidoval. Míč však vyrazil směrem k číhajícímu Gueyemu, který z úhlu propálil všechno, co mu stálo v cestě a mohl oslavit svůj první gól v modrém dresu.

S držením výsledku neměl Everton kdovíjaké potíže. Až do 74. minuty, kdy se Sunderland po dlouhé době osmělil a byla z toho skrumáž před Howardovou bránou, ze které ale Blues vyšli z čistou kůží. To už se ale nedalo říct o následujícím dění na druhé straně hřiště.

Patnáct minut před koncem se u konce jedné z akcí ocitl Steven Pienaar, míč si ideálně připravil a krásnou technickou střelou balon z okraje vápna zakroutil ke vzdálenější tyči. To ale z repertoáru domácích nebylo všechno. Black Cats se ještě nestačili rozkoukat a Leon Osman už kulatý nesmysl nádherně mířil po pěkné mezihře do vnitřní strany tyče a za záda nešťastného Mignoleta.

Everton tak poprvé od konce října vstřelil v zápase tři góly, na jejich poměry už tak velkému apetitu to ale pořád bylo málo. To už byl na hřišti štěstí a hlavně góly přinášející žolík Victor Anichebe a byl to právě on, kdo přidal čtvrtý hřebíček do rakve Mackems, když napodruhé jeho pokus po přihrávce Pienaara z otočky po teči doplachtil do odkryté brány.

I s úmyslně oslabenou sestavou a myšlenkami ve Wembley tak Everton překvapivě rutinně došel ke svému největšímu vítězství sezony a my můžeme jen doufat, že získané sebevědomí zúročí i v oné zásadní sobotní bitvě.

Everton: Howard, Hibbert, Heitinga, Jagielka, Neville (83. Coleman), Gueye, McFadden (65. Drenthe), Pienaar, Fellaini (78. Anichebe), Osman, Stracqualursi

Sunderland: Mignolet, Bardsley (58. Richardson), Kilgallon, Turner, Vaughan (75. Wickham), Cattermole (59. Ji Dong-Won), Larsson, Gardner, Colback, McClean, Sessegnon

Góly: 51. Gueye, 75. Pienaar, 76. Osman, 81. Anichebe

Žluté karty: Cattermole, Richardson

Držení míče: 61% – 39%

Střely celkem: 22 – 3

Střely na bránu: 12 – 0

Rohové kopy: 5 – 2