Rozhovor s Elstonem

17/04/2012 0 Od Meňa

Generální ředitel Evertonu, Robert Elstone, odpověděl stránce bluekipper.com na několik zajímavých otázek.

Jaké dlouhodobé kroky jsou podnikány v otázce udržení Davida Moyese?

Musí jimi být vyvíjení jednoho z nejlepších pracovních vztahů ve fotbale. A vztah mezi předsedou a manažerem mluví za sebe. Z pohledu vzájemného respektu si myslím, že již není co zlepšovat. Klub samozřejmě chce, aby David zůstal dlouhodobě a vztah s předsedou je k tomu absolutně klíčový. David ví, že dostupné prostředky jsou pro něj odkloněny, ale přejeme si, aby měl k dispozici všechno k tomu, co chce dělat.

Kdy se na veřejnost dostane podoba nových dresů od Nike?

Zaprvé bych chtěl poděkovat Le Coq Sportif za skvělou práci, kterou pro nás odvedli. Naslouchali a reagovali na všechny záležitosti, které jsme řekli a žádali. Vyprodukovali řadu kvalitního hracího i tréninkového vybavení. Teď jdeme dál a diskutujeme o tom, zda budeme nový domácí dres nosit v posledním zápase sezony proti Newcastlu, nebo jej odhalíme v polovině června.

Budeme se držet naší Královské modré?

Dokonce probíhají debaty o tom, co vůbec opravdová Královská modrá je! Hodně fanoušků chce, abychom hráli v tmavěji modré, někteří zase ve světlejší. Preferencí je každopádně skutečná Královská modrá. Nikoliv tmavěmodrá, ale Královsky modrá. Vnímání barev je vysoce individuální a nikdy se na ní stoprocentně neshodnete. Uděláme naše maximum a předem slibujeme, že na nový domácí dres se můžete právem těšit.

Jaký je celkový rozdíl mezi prodeji letošních a loňských sezonních permanentek?

Neutečeme tomu, návštěvnost v této sezoně je zklamání a základním kamenem prodejů je cena permanentky. V porovnání s minulou sezonou jsme přišli o 2500 permanentek, spadli jsme tedy na konečné číslo 22 tisíc prodaných permanentek. Naše nejvyšší čísla z posledních let pocházejí z období před finále FA Cupu 2009, kdy jsme byli na čísle 25500. Je to znepokojující a budeme tvrdě pracovat na nápravě skrz nové ceny, lepší platební možnosti a intenzivnější marketing.

Jaký je maximální počet dostupných sezonních permanentek?

Není nijak nastaven. Když se jich prodá například 30 tisíc, prodá se jich 30 tisíc!

Na moment k přestupům – je tu šance, že by Steven Pienaar mohl přijít natrvalo? Nebo Landon Donovan?

Co se hráčů týká, jde o Davidova rozhodnutí a já vím, že s herními posouzeními a potřebami bude již v předstihu. Pokud je chce přivést, je na nás pokusit se vymezit finance, aby to bylo možné. Tato sezona je ovšem díky snížené návštěvnosti a nevysvětlitelnému nedostatku živých přenosů náročnější. S penězi budeme dále velice natěsno.

Došlo k nějakým posunům v otázce nového stadionu?

Bohužel ne. Přestože trávíme velké množství času opětovným navštěvováním lokalit a zkoumáním jiných možností, nemáme nic, co by mohlo fungovat. Není tu nedostatek designů a lokalit. Bohužel ale všem chybí podstatná věc, což je finanční podpora. Samotný projekt bez nějaké formy podpory třetí strany nebude pro Everton komerčně fungovat. Myslím, že v posledních 20 letech nebyl postaven stadion, který by netěžil z „vnější“ veřejnosti nebo soukromé pomoci. Možná Emirates, kde byl ale klíčem prodej Highbury pro výstavbu bytového komplexu.

Nemáme pořadník pro sezonní permanentky a ve skutečnosti potřebujeme kvalitu, než kvantitu – žádné omezené výhledy, lepší prostranství a vybavení a tento posun v kvalitě by nejspíš žádnou službu našemu závažnému dluhovému břemenu neudělal. To je náš problém. Situace se mezitím může změnit, ale stále věříme, že se objeví velký obchodní projekt, který finanční prostředky odemkne. Bohužel něco takového se v Merseyside v blízké budoucnosti jen těžko stane.

Možnost společného stadionu Liverpool v podstatě vyloučil, takže dokud nezmění názor, na tuto možnost můžeme zapomenout. Abych se ale vyjádřil jasně – pokaždé jsme zdůraznili, že náš zájem o sdílení stadionu platil pouze za předpokladu, že bychom byli rovnocenným partnerem jak co se týče vlastnictví, tak komerčních a provozních aspektů.

K rekonstrukci Goodisonu; viděl jsem práci Chelsea na potenciální rekonstrukci Stamford Bridge a můžete v ní vidět paralely s přestavbovými problémy Goodisonu. Mají velice podobné potíže – cena, fázování individuálních tribun, nejistota ohledně získání okolních pozemků, málo místa a další záležitosti, po moderním stadionu vyžadovány. A přestože byla jejich čísla i na jihovýchodní Londýn dost velká, čelili stejným problémům, i když mají daleko lepší finanční zajištění. Právě to podtrhuje naše vlastní analýzy problémů s Goodisonem. Takže ne, za současných okolností nepřipadá žádná přestavba v úvahu.

Je Goodison v akutním nebezpečí ztráty certifikátu bezpečnosti kvůli dřevěné konstrukci tribuny Bullens Road?

Ne, není.

Jak to vypadá s regulacemi UEFA Financial Fair Play? Udály se nějaké změny?

Pomálu ztrácím vůli se touto problematikou dál zabývat, i když vím, že bych neměl. Navštívil jsem konference, kde byl řečník požádán o shrnutí “Fair Play“ a zdá se, že toho nejsou schopni. Není tu žádná souhrnná verze. Na začátku mé kariéry jsem si zapamatoval jednu dobrou radu, která zněla, “když přejdeš ulici za ženou či mužem na druhé straně a nedokážeš jim něco najednou vysvětlit, pak je to příliš komplikované“. No a Fair Play v tomto testu selhává. Principem zůstává, že kluby musí žít ze svých prostředků. A utrácení je limitováno na peníze vydělané z návštěvnosti, televizí a sponzorů. Znamená to, že miliardářský fanda třeba Tranmere Rovers by je v příštích deseti let nemohl přeměnit v evropské šampiony. Takové financování je „mimo zákon“. Místo toho by jim mohl postavit nový stadion, nebo tréninkové hřiště a pomalu a bez záruky vybudovat tým žijící ze vstupného, který by mohl stoupat tabulkou. Teď na to má každý svůj pohled. Já osobně nesouhlasím. Profesionální fotbal v Anglii vždy dobrodincům dovoloval takovým či onakým způsobem zajišťovat naše kluby a to teď buď nemohou, nebo jsou silně omezeni. Nevím, co je na tom špatného. V našem případě nás to ale posunuje do mírně silnější pozice. Mnoho našich rivalů se spoléhá na peníze bohatých majitelů. Ale myslím, že to klubům příliš nedovoluje uvolnit se z ekonomické svěrací kazajky. Naopak by to ještě mohlo prohloubit současný monopol.

Je pravda, že musíme prodat jednoho důležitého hráče za sezonu, abychom mohli vůbec fungovat?

Ne, není. Je pravda, že náš rozpočet, i když je pod dobrým dohledem, zůstává velmi těsný. Ztrácíme pět milionů za sezonu a to číslo klesá jen pokud se nám daří na hřišti. Všechny ztráty pokrýváme lepšími výkony na trávníku, případnými většími příjmy ze vstupného či od sponzorů nebo půjčováním – což je stále těžší a těžší, nebo nakonec obchodem s hráči. To, jak klub financujeme, není žádným tajemstvím a myslím, že fanoušci tomu rozumí a oceňují, že všechny peníze jdou do Finch Farm.

Co pro klub finančně znamenal postup do semifinále FA Cupu?

Když jsme se v roce 2009 dostali do finále, vydělali jsem zhruba 5 milionů. Ale tehdy jsme byli častěji v televizi a bylo nastaveno vyšší vstupné. Také nám ale vznikly dodatečné náklady, které z této částky musí být odečteny – pořádání zápasů na Goodisonu, stejně jako zvyšování hráčských bonusů za postupy. V této sezoně jsme měli jen dva televizní zápasy – proti Sunderlandu – a také ceny vstupného jsou nižší. V širším kontextu – každá ligová pozice má cenu jednoho milionu a každý ligový televizní přenos vydělá kolem půl milionu. FA Cup znamená pěkný bonus, ale za ligovým příjmem zůstává s velkým odstupem.

Jsme v nebezpečí napodobení glasgowských Rangers?

Samozřejmě, že ne. Jedním z problémů, se kterými musím žít, je množství spekulací ve fotbale a sága Rangers je z toho pohledu typická. Pochybuji, že někdo zná plné příčiny a důvody problémů Rangers, o jejich rozsahu ani nemluvě. V našem případě máme čistou a plně auditovanou pozici a jsme si naprosto vědomi všech aspektů našeho cash flow, závazků a risků. Na Goodison Parku operujeme nejlepšími postupy a tak to i zůstane.

Ukázal někdo zájem o koupi klubu, nebo dokonce předložil nabídku? Pokud ano, kdo?

Na podzim jsme vedli diskuze asi s tuctem potenciálních kupců nebo jejich poradci. To je tucet stran, které si našly čas na posouzení a zapsali se k dohodě důvěrnosti. Tehdy jsme věřili, že z toho mohlo něco vzejít. Bohužel se tak nestalo. Znovu nastalo ticho, přitom k němu nebyl žádný důvod. Je to nepředvídatelné a nelogické. A zatímco je to proces, který by prověřil trpělivost každého, je to také proces, který se aktuálně tváří méně optimisticky jakožto důsledek globálního ekonomického strachu. Hledání investic řadíme na vrchol našeho seznamu a pokračujeme v práci s partnery po celém světě, abychom docílili výsledku, který chceme.

Proč klub nestanoví hodnotu, za kterou je klub na prodej?

Protože žádná stanovená cena není. Není to jako koupě domu nebo drahého auta. Ocenění fotbalového klubu není věda. Je to nepřesné, subjektivní a bez pravidel. „Normální“ podnikání jsou oceňovány na předpovědích budoucích příjmů. Jaké jsou naše budoucí příjmy? Fotbal je nepředvídatelný. Nedávno tu bylo několik fotbalových transakcí, kde byla hodnota buď zveřejněna nebo se o ní spekulovalo. Zopakuji jednu věc, a to, že jsme s nikým doposud nevstoupili do vážných diskuzí o ceně a nebyla to žádná překážka. Je to jako zaseknutá deska, nejdůležitější je to, že investor je seriózní a chce Everton posunout dopředu.

Objevilo se několik implikací, nikoliv opravdových obvinění, že členové vedení odčerpávají z klubu peníze. Jaká bude vaše odpověď?

Jsem tím zděšen. Tento klub je průhledný, otevřený a poctivý. Opakovaně jsme řekli, že nikdo z členů vedení si peníze z klubu nebere. Ani v žádné formě odměn, vydání, ničeho. Tečka. Pokud tomu, nebo číslům, které vydáváme, někdo nevěří, tak je to stejné jako říct, že lžu. Nejen, že tu nejsou žádné výdeje a odměny, neexistují žádné související preferenční nebo pohodlné obchody s čímkoliv, co kupujeme nebo obchody, do kterých vstupujeme. Je to takhle jednoduché.

Velká otázka, která není některým lidem jasná, se točí kolem jednotné částky v účetnictví pro „Provozní náklady“, která činí asi 24 milionů. Je možné uvést detaily?

Tu částku tvoří zhruba 25 nákladových center které jsou, jako každá oblast klubu, neustále monitorovány. Zahrnuje každou položku výdajů kromě platů. Je to mnohem méně, než u řady klubů podobné velikosti. Navíc jsme si nedávno najali specialistu, který by měl toto číslo stlačit ještě více dolů.

365 dní v roce udržujeme Goodison a Finch Fram. Platíme nájem, sazby a značné účty za technické služby. Udržujeme jeden z nejkvalitnějších trávníků v lize, podporujeme moderní techniku, zajišťujeme si IT a komunikační infrastrukturu. V této sezoně jsme pořádali již 24 zápasů a platili policii, stewardům a zařizovali drahý provoz během hracích dní. Méně častěji jsme cestovali k venkovním zápasům a financovali velkou cestující skupinu takovým způsobem, který zajistí, že máme co nejlepší šanci vyhrát zápas. Často zajišťujeme velký cestující support! Jako každý byznys platíme právníkům, účetním, poradcům a auditorům až příliš moc, ale fotbal je byznys, který upoutává pozornost a my potřebujeme pomoc od profesionálních partnerů. Je to velké a komplexní podnikání. V našem klubu jsou náklady pod kontrolou a minimalizovány.

Takže částka 24 milionů provozních nákladů je za Goodison Park i Finch Fram dohromady?

Ano, jsou to provozní náklady celého klubu, všechno kromě platů. Poznámka, že plýtváme penězi, je celá špatně. Máme nízký počet personálu, oddané zaměstnance, kteří často pracují ve složitém prostředí a svou práci dělají dobře. Tento klub je hrdý na to, že řídí loď, která má tak skvělý týmový spirit.