Preview: Everton – Fulham

28/04/2012 0 Od Riči

Tři kola před koncem ligy si za sebou Everton v těsném závěsu drží několik aspirantů na svou pozici. Jedním takovým týmem je londýnský Fulham, který se představí na Goodison Parku v rámci 36. kola.

Kdo by to čekal, po mdlém výkony a vypadnutí z FA Cupu Everton nabral ztracenou sebedůvěru na Old Traffordu, kde ještě v 83. minutě sice prohrával 2:4. Ovšem nakonec z prestižního klání dokázal získat bod za remízu 4:4. Tento nerozhodný stav prodloužil neporazitelnost v Premier League, která již nyní činí pět zápasů a prozatím zaručuje Toffees sedmé místo. David Moyes se tak možná dočká během jedenáctého roku v Evertonu osmého konečné umístění v TOP osmičce.

A proti Fulhamu budou David Moyes a jeho svěřenci favorité. Vždyť Cottagers si neodvezli z Goodison Parku bod od roku 1959! A ačkoliv se nacházejí v celkem dobré formě, jsou čtyři střetnutí neporažení, v tabulce venkovních zápasů se nacházejí na třetí příčce od konce. Na hřištích soupeřů zvítězili v letošní sezóně jen třikrát a vstřelili mimo Craven Cottage pouze jedenáct branek.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Fulham odešel poražen ze souboje na Goodison Parku už 18 posledních utkáních. Ligové klání na stadionu Blues nikdy nevyhrál. Naposledy tam bodoval při bezbrankové remízy v roce 1959.
• Everton se bude snažit už o třetí ligovou výhru proti Cottagers po sobě. Mimo to svého sobotního protivníka letos také vyřadil z FA Cupu.

Everton
• Neprohrál posledních pět ligových kol (3 výhry, 2 remízy).
• V posledních dvou kolech vstřelil osm branek. Vděčí tomu kanonádě 4:0 proti Sunderlandu a přestřelce 4:4 s Manchesterem United.
• Ačkoliv Nikica Jelavić, koupený v zimním přestupovém okně, odehrál pouze 12 střetnutí. S osmi góly vévodí klubovým střelcům.
• Leon Osman doufá ve svůj 300. zápas za Everton, kdežto Tony Hibbert může naskočit do 250. ligového zápasu.

Fulham
• Neprohrál čtyři kola v Premier League (3 výhry, 1 remíza). Z posledních deseti ligových kol se šestkrát radoval z tříbodového zisku.
• V aktuálním ročníku vyhrál venku pouze proti Wiganu a Boltonu. Jenom sestupující Wolves a o záchranu bojující Blackburn Rovers jsou v této statistice horší.
• Clint Dempsey nastřílel v posledních čtyřech střetnutích Premiership stejný počet branek. Zatímco Pavel Pogrebnyak se trefil za Fulham při osmi startech šestkrát.

Absence

Leighton Baines opět kvůli poraněnému stehnu nenastoupí. Stejný problém již delší dobu a ve větším rozsahu trápí Jacka Rodwella. Royston Drenthe doplatil na svou nedisciplinovanost a je postaven mimo tým.

Na druhé straně se Stephen Kelly teprve zotavuje ze zranění zápěstí. Steve Sidwell, Bryan Ruiz a Zdeněk Grygerou jsou kvůli zdravotním komplikacím dlouhodobě fotbalu neschopní.

Everton FC – Fulham FC
36. kolo Premier League
28.04.2012 od 16:00 SEČ, Goodison Park, Liverpool
Rozhodčí: Phil Dowd