Obránci Toffees ve formě

25/04/2012 0 Od Riči

Zatímco Leighton Baines si za své výkony v letošní sezóně vysloužil místo v PFA Premier League team of the year, Johny Heitinga aktuálně hraje nejlépe v kariéře.

Levého obránce zvolili do sestavy ročníku samotní hráči, což odhalilo nedělní udílení cen PFA (Professional Footballers´ Association) v londýnském hotelu Grosnvenor. Baines tak dostal přednost před fotbalisty světového jména jako jsou Ashley Cole, Patrice Evra či Gael Clichy.

Premier League Team of the Year: Joe Hart (Man City), Kyle Walker (Tottenham), Vincent Kompany (Man City), Fabricio Coloccini (Newcastle), Leighton Baines (Everton), David Silva (Man City), Yaya Toure (Man City), Gareth Bale (Tottenham), Scott Parker (Tottenham), Robin van Persie (Arsenal), Wayne Rooney (Manchester United)

Jako vždy však Baines nevybočil ze své skromné povahy, ačkoliv se stal od roku 1990 prvním hráčem Evertonu, který se našel v sestavě roku PFA. Naposledy se v ním objevil legendární Neville Southall. „Podle mě bych opravdu neměl být ve výběru, když mám mluvit upřímně. Jsem za nominaci však rád, hlavně protože mě zvolili samotní hráči, což pro mě znamená hodně. Je příjemné soupeřit se jmény jako Clichy či Cole. Nemyslím si, že jsem letos hrál jako nejlepší levý obránce. Pokud tento názor ovšem zastávají lidé, potom jenom skvěle.“

Ocenění pro fotbalistu roku vyhrál Robin van Persie a mladého hráče zase mohl slavit Kyle Walker, s čímž Baines plně souhlasí: „Za mě patří také hlas van Persiemu. Kyle Walker má za sebou též výbornou sezónu. S vítězi nikdo nemůže nesouhlasit.“

Johny Heitinga se sice žádného ocenění nedočkal, přesto hodnotí sezónu z osobního hlediska jako velmi povedenou. Ve svém třetím roce na Goodison Parku dal zapomenout na minuloroční hrozné výkony a natrvalo se usadil ve stoperské dvojici.

„Jde rozhodně o moji nejlepší sezónu v Evertonu, snad udržím nastavenou úroveň a naopak se budu ještě zlepšovat. Možná dokonce lze aktuální ročník nazvat jako můj nejlepší v kariéře. Je mi však pouze 28 let a hodně mě toho ještě čeká. Těším se na budoucnost.

Bez fanoušků bychom ve fotbale neexistovali, proto mě hřeje u srdce, jak o mě mluví v souvislosti s oceněním pro nejlepšího klubového hráče. Hlasování se blíží a já vám zcela určitě neprozradím, koho zvolím. To je tajemství.

Utkání proti Manchesteru United přesně ukázalo, proč jsem chtěl přestoupit do Premier League. Je to nejlepší liga na světě.  Sezóna pro nás ještě neskočila. Čekají nás čtyři zápasy a rozhodně chceme příjemně překvapit. Ve hře je dvanáct bodů, pokusíme se jich získat, co nejvíce to bude možné.“