Preview: Stoke City – Everton

01/05/2012 0 Od Riči

Boj o sedmou příčku se, zdá se, zúžil pouze na dva celky z Merseyside, přičemž oba na sváteční úterý dohrávají 34. kolo. A ten lepší celek z této dvojice zajíždí na Britannia Stadium.

I když jsou oba týmy mimo ohrožení sestupu nebo už nemohou pomýšlet na kvalifikaci do evropských pohárů, rozhodně mají o co hrát. Stoke City může poprvé od roku 1975 skončit v první polovině tabulky. Pokud k tomu připočteme dosažení osmifinále v Evropské lize, nejen Tony Pulis by sezónu určitě hodnotil jako úspěšnou.

A Everton stále doufá v odplatu Liverpoolu za vyřazení ze semifinále FA Cupu. Aktuálně má k sedmému místu o dva body blíže než jeho městský rival, který na svém hřišti přivítá Fulham. Cottagers si tak během čtyř dnů zahrají na obou liverpoolských stadionech. Pro LFC se jim snad bude dařit lépe než v sobotu na Goodison Parku, kde Nikica Jelavić opět udivoval svou střeleckou potencí. Jeho dva góly přispěly k demolici 4:0.

Stoke i o víkendu zůstalo ve svém domově, přivítalo Arsenal. Třetí tým Premier League jenom remizoval 1:1 a ztratil dva bodíky. Tony Pulis ví, že jeho výběr čeká další těžké střetnutí: „Everton aktuálně formou patří k nejlepším mužstvům ligy, takže se budeme muset hodně snažit, abychom jim neodevzdali všechny body.“

Zápasová fakta

Vzájemná
• Stoke v posledních dvou ligových utkáních nad Everton pokaždé zvítězil, aniž by obdržel branku. V prosinci vyloupil Goodison Park a pokud by uspěl i dnes, bude to poprvé od sezóny 1966/67, kdy Toffees porazí dvakrát v jednom ročníku.

Stoke City
• Doma neprohrál pět posledních zápasů v lize, ovšem v Premier League si z osmi posledních pokusů připsal pouze jediný tříbodový zisk.
• V sezóně 2011/12 nastřílel pouze 33 branek, nikdy z Premiership nemá méně.• Pouze jedna branka mu chybí k dosažení stovky ligových gólů na Britannia Stadium.
• Ryanu Shawcrossovi chybí jeden start k 200. utkání za Stoke, Cameron Jerom je zase těsně pod hranicí ligového utkání číslo 200.

Everton
• Nepoznal hořkost prohry v lize šest zápasů (4 výhry, 2 remízy) a byl dvakrát pokořen v poslední 15 klání Premier League.
• V posledních třech ligových utkáních v každém střetnutí střelil čtyři branky, což se mu naposledy podařilo v roce 1964.
• Nikica Jelavić nastřílel v posledních sedmi startech v rámci všech soutěží devět branek.
• V lize se trefil 46x. 23 branek zaznamenali Toffees ve dvanácti zápasech od debutu Jelaviće (4. únor). Na prvních 23 gólů přitom potřebovali stejný počet kol.

Absence

Andyho Wilkisona trápí třísla, a tak opět nenastoupí. Delší dobu jsou mimo Mamady Sidibe (kolenní šlachy) a Salif Diao (koleno). Tony Pulis posadí na lavičku brankářskou jedničku Asmira Begoviće, jelikož jeho náhradník Thomas Sorensen se potřebuje před blížícím Mistrovstvím Evropy rozchytat.

Stále chybí se stehnem laborující Leighton Baines s Jackem Rodwellem a z kádru vyřazený Royston Drenthe. Ze sobotní souboje s Fulhamem jsou u některých hráčů možné drobné šrámy.

Stoke City FC – Everton FC
Dohrávané 34. kolo Premier League
01.05.2012 od 20:45 SEČ, Britannia Stadium, Stoke-on-Trent
Rozhodčí: Anthony Taylor