Stoke City – Everton 1:1

01/05/2012 0 Od Riči

Everton proti Stoke výkonem neohromil, čtyři branky nenastřílel, bod za remízu 1:1 se však vzhledem k prohře Liverpoolu počítá jako plusový.

Vítězná sestava se nemění, jenže Moyes musel oproti sobotnímu duelu s Fulhamem pravděpodobně kvůli zraněním nahradit Gibsona a Nevilla. Jejich místa v základní sestavě zaujali Tim Cahill a Vic Anichebe. Toffees tak nastoupili v rozestavení 4-4-2.

Sestavy
Stoke City: Begović, Huth, Jones, Wilson, Shawcross, Whitehead, Walters, Upson, Delap, Crouch, Etherington.
Náhradnící: Sorensen, Whelan, Fuller, Shotton, Jerome, Woodgate, Palacios.

Everton: Howard, Hibbert, Heitinga, Jagielka, Distin. Cahill, Osman, Pienaar, Fellaini, Anichebe, Jelavić.
Náhradníci: Mucha, Stracqualursi, McFadden, Gueye, Barkley, Coleman, Duffy.

Toffees začali utkání územní převahou, byl to však domácí Etherington, který poprvé vystřelil na bránu. Jeho padající pokus ze 14. minuty šel nad bránu. Stejně dopadl také za čtyři minuty Robert Huth a jeho hlavička po dlouhém autu Delapa.

Ve 22. minutě kvůli zdravotním problémům odešel ze hřiště Vic Anichebe, který se zranil při špatném dopadu po výskoku. Nahradil ho krajní záložník Magaye Gueye, Everton se proto vrátil k formaci s jedním hrotem.

Poprvé Blues výrazněji ohrozil Begoviće v 27. minutě, po skrumáži ve vápně pálil nedůrazně Leon Osman. Tentýž hráč pálil zpoza vápna o chvíli už razantněji, ovšem jen doprostřed brány.

V 31. minutě opět Stoke zahrozil z autu Delapa, následnou Huthovu vysokou hlavičku Howard vyrazil na rohový kop.

Ve 35. minutě se u lajny dobře uvolnil Gueye, ostrým centrem našel Jelaviće, jenž kolenem zakončil nad bránu. Everton dál působil aktivněji, z otočky pálil Pienaar, Begović jeho ránu těsně vyrazil nad břevno a Gueye to zase zkoušel po odraženém míči po rohu, prostor mezi třemi tyčemi minul.

Těsně před poločasovou přestávkou se Everton ujal vedení, přičemž mu vydatně pomohlo štěstí. Hibbertův centr trefil Shawcrosse, od něj se míč odrazil ke Crouchovi a do brány – 0:1.

Ve druhém poločase se hra vyrovnala, v 57. minutě si Osman vyměnil míč s Pienaar, prvně jmenovanému při střele nevyšel krok a o hodně minul svatyni Potters.

Stoke se dočkalo vyrovnání v 69. minutě, Camerone Jerome, který byl na hřišti dvě minuty, dostal míč do běhu, poradil si s Jagielkou a Heitingou a překonal i Howarda – 1:1. Evertonu se vymstila menší pasivita.

Přibližně patnáct minut před koncem utkání se Everton vrátil k rozestavení 4-4-2. Denis Stracqualursi nahradil Gueyeho, pravděpodobně majícího zdravotní problémy.

V 81. minutě Osmanova zblokovaná střela příliš Begoviće nevystrašila. Toffees se nadechovali k závěrečnému náporu… Zůstalo ale jen u nadechování, naopak Stoke se v nastavení dostal do dobré příležitosti. Po rohou Jones z voleje překopl z blízkosti. A rána Hutha z dálky se ztenčovala do míst, kde kraloval Howarda. Body se po remíze 1:1 dělily.

Branky: 69. Cameron Jerome – 45. vlastní Peter Crouch
ŽK: 54. Marc Wilson, 62. Ryan Shawcross – 90+5. Steven Pienaar
Stoke City: Asmir Begović, Robert Huth, Matthew Upson, Ryan Shawcross, Matthew Etherington, Rory Delap (67. Glenn Whelan), Dean Whitehead, Marc Wilson, Peter Crouch (67. Cameron Jerome), Kenwyne Jones, Jonathan Walters (67. Ricardo Fuller)
Everton FC: Tim Howard, John Heitinga, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Tony Hibbert, Tim Cahill, Steven Pienaar, Leon Osman (89. James McFadden), Marouane Fellaini, Victor Anichebe (22. Magaye Gueye (79. Denis Stracqualursi)), Nikica Jelavić
Rozhodčí: Anthony Taylor
Diváci: 26 500