Jelavić: Sám sebe jsem překvapil

24/05/2012 0 Od Meňa

Nikica Jelavić přicházel ze Skotska s vizitkou ostrostřelce a během svého prvního půlroku v náročnější Premier League to jen potvrdil. Až natolik, že je sám překvapen.

11 gólů a vítězství v posledním zápase sezony. Určitě hezký způsob, jak zakončit sezonu.

Samozřejmě, mám radost. Jedenáct gólů ve čtrnácti nebo patnácti zápasech je skvělé číslo, ale bez kluků jako Ossie, Steven, Tim nebo Felli bych neměl šanci. Máme dobrý tým.

Jaké to je přijít do nového týmu a hned dávat tolik gólů?

Už když jsem podepsal, tak jediné, co jsem mohl udělat, bylo dávat maximum a pokusit se o co nejvíce zásahů. Myslím, že poslední tři měsíce byly pro mě i pro tým skvělé, takže mě fanoušci i spoluhráči rychle přijali. Jsem spokojený.

Proč myslíš, že ses tak dobře a rychle prosadil?

Pokaždé, když přijdete do nového klubu, čeká vás nová liga, jiná kultura, zkrátka všechno je odlišné, ale v těchto situacích si vždycky věřím. Jak jsem řekl, hodně mi navíc pomohli spoluhráči a všichni v klubu, zejména na začátku, a začátky mi hodně ulehčili. Přijali mě, jako kdybych tu byl už několik let.

Překvapilo tě, jak dobře se ti dařilo?

Trochu. Ne, upřímně jsem překvapený, za cíl jsem si dával pět nebo šest gólů, i s tím bych byl spokojený. Když přijdete do Premier League, je to pro vás obrovský krok. Je to přesně takové, jaké jsem čekal – těžké a musíte bojovat v každém zápase na 100 procent, takže za jedenáct gólů mám samozřejmě velkou radost.

Je mezi těmi jedenácti góly tvůj osobní favorit?

Všechny jsou moje oblíbené, každý z nich pěkný, ale žádného zvláštního favorita nemám.

Dva z nich se ti podařilo vstřelit proti Manchesteru United. Co pro tyhle trefy znamenaly?

Samozřejmě hodně, ale důležitější pro mě možná byl gól proti Liverpoolu v semifinále. Trefit se ve Wembley byl splněný sen. Když jste malý kluk ve své rodné vesnici, můžete o tom jen snít a najednou o patnáct let později ve Wembley opravdu hrajete. Byl to skvělý zážitek, bohužel jsme prohráli, ale snad to příští sezonu dáme do pořádku.

Zmínil jsi spoluhráče, kteří ti pomohli dávat góly, ale jak se ti hraje s celým novým týmem?

Everton už měl samozřejmě dobrý tým dlouho předtím, než jsem přišel. Tak dobře jsem zapadl protože jsem útočník a všichni ode mě očekávají góly, ale bez hráčů, personálu a každého v klubu by to pro mě bylo daleko těžší. Akceptují mě jako bych tu byl už několik let a ne pár měsíců.

Jak důležité je pro útočníka mít na hřišti takovou podporu?

Jako útočník pokaždé potřebujete dobré záložníky, přesné centry a někoho, na koho se můžete spolehnout, to je důležité. Ale velkým faktorem je i náš týmový duch, tvrdé tréninky a precizní manažer.

Díky tvým gólům sis snadno u fanoušků získal přízeň. Jak se ti Evertonians líbí?

Znamená to pro mě hodně, obzvlášť když jsem tu teprve tři a půl měsíce. Ale všichni fanoušci milují góly a jsem rád, že mě tak rychle přijali.

Chorvatská fotbalová legenda Davor Šuker říká, že v další sezoně by ses mohl stát dvacetigólovým útočníkem, ale pokud budeš pokračovat ve stejném tempu, mohli bychom se klidně bavit o třiceti gólech. Myslíš, že by ses na takovou úroveň dokázal dostat?

Ve fotbale je všechno možné, ale před sezonou o číslech nikdy nepřemýšlím. Půjdu zápas po zápase, budu se snažit dávat góly z každé šance. Ale posledních pár sezon se mi hodně dařilo, takže samozřejmě doufám, že se na tom nic měnit nebude.

Čeho podle tebe Everton může v příští sezoně dosáhnout?

Doufám, že udržíme tým pohromadě, přivedeme nějaké posily a upřímně řečeno, s takovým mužstvem si zasloužíme lepší umístění. Pokud nikoho neztratíme a přijde pár kvalitních hráčů, můžeme bojovat o Evropu.

Jak moc by pro tebe, jakožto útočníka znamenalo, kdyby Steven Pienaar přišel v léte natrvalo?

Je s ním strašně jednoduché hrát. Pokaždé mě na hřišti najde, jediné co musím udělat, je naběhnout si do prázdného prostoru. Bylo by to skvělé.

V evropských pohárech sis již zahrál. Domníváš se, že současný Everton by byl na poháry dost dobrý?

Myslím, že ano. Od mého příchodu jsme v lize prohráli tuším jen dva zápasy, což je vynikající bilance. Nepochybuji, že tento tým by mohl v Evropě uspět.