Pranjić: Everton postupoval příliš pomalu

19/07/2012 0 Od Riči

Daniel Pranjić se měl stát posilou Evertonu, nakonec však zakotvil ve Sportingu Lisabon, který o něj podle samotného hráče projevil větší zájem.

Chorvatský reprezentant, schopný nastoupit ve středu a na kraji zálohy nebo případně jako levý obránce, poslední sezónu patřil Bayernu Mnichov. V německém velkoklubu však nenastupoval, a tak si hledal nový tým. Už v zimě ho kontaktoval Everton, jednání však ztroskotala a Pranjić na začátku července přišel s následujícím vysvětlením: „Lichotí mi, když se o mě zajímá tak úspěšný trenér jako David Moyes. Byl bych také poctěn, kdybych působil v Evertonu. K přestupu jsem byl blízko v lednu, jenže Bayern se rozhodl mě ještě neprodávat.“

Protože na konci loňské sezóny Pranjićovi v bavorském týmu skončila smlouva, z pozice volného hráče po něm mohl šáhnout kdokoliv. Hráč prostřednictvím rozhovorů do médií upřednostňoval Toffees, probíhala jednání, avšak 13. července se třicet jedna let starý fotbalista upsal Sportingu Lisabon.

A dnes již jako zaměstnanec portugalského mužstva vysvětlil svůj krok: „David Moyes veřejně prohlašoval, jak mě chce vidět v Evertonu. Ale měl jsem pocit, že se vše táhne příliš pomalu. Mohl jsem čekat do konce srpna, jenže Sporting přispěchal s konkrétní nabídkou, což mě přesvědčilo. Chtěl mě také Besiktas, Sporting však považuji za správnou volbu.“

Everton tedy ztratil velmi slušného náhradníka, který by ho nestál ani libru. Fanoušci jistě vedení odpustí, pokud se podaří přivést Stevena Pienaara. Jihoafričan by o návrat na Goodison Park stál, všechno proto závisí na jednání šéfů obou klubů Billa Kenwrighta a Daniela Levyho.

Poté, co EFC opustil mladý útočník Joao Silva, po němž sáhl Levski Sofia, sbohem Blues dal také Jose Baxter. Absolvent akademie klubu na rozdíl od Portugalce odešel zdarma, jelikož odmítl podepsat novou smlouvu. Baxter debutoval v prvním týmu v 16 letech, naplno se ale dokázal prosadit jen v rezervě, a tak se rozhodl zkusit štěstí jinde. Velký zájem o něj má manažer Crystal Palace Dougie Freedman.