Rezerva Evertonu členem nové Premier League U21

05/08/2012 0 Od Riči

Poslední srpnový víkend zahájí rezerva Evertonu novou soutěž, která by měla pomoci hráčům v přechodu mezi akademií a dospělým fotbalem.

V ročníku 2012/13 se rezerva Toffees zúčastní Barclays Premier League U21, tu bude tvořit šestnáct záložních týmů mužstev z Premier League a šest z Champioship. Protože se jedná o projekt s úkolem pomoct hráčům mladším 21 let, v ligových zápasech budou moct být nominováni pouze tři starší fotbalisté věku 21 let a jeden starší brankař věku 21 let.

23 mužstev se rozdělí do tří skupin, dvě po osmi účastnících (Group 1 a 2) a jedna po sedmi týmech (Group 3). Ve skupinách budou mezi sebou hrát kluby až do konce kalendářního roku.

V lednu 2013 podle dosažených výsledků ve skupinách přijde nové rozdělení. Týmy, které skončí mezi prvními třemi v osmičlenných skupinách, a první dva týmy ze sedmičlenné skupiny, utvoří Elite Group Stage. Čtvrté a páté celky z Group 1 a 2 včetně nejlepšího mužstva na šesté pozici, doplní třetí a čtvrtý tým z Group 3 v nové tkz. Qualification Group Tier 1. Zbytek klubů utvoří Qualification Group Tier 2.

Z tohoto druhého kola se postupně přejde do vyřazovací fáze nebo-li chcete play-off. Vítězové Qualification Group Tier 1 a 2 se utkají o jedno místo v semifinále proti vítězi Elite Group. Druhou semifinálovou dvojici bude tvořit třetí a druhý tým z Elite Group.

Pro trenéra rezervy Evertonu, Alana Stubbse, jde o rozumný krok, jež by mohl ztenčit propast mezi mládežnickým a dospělým fotbalem: „Něco se muselo změnit. Podle mého nová liga přinese pozitivní výsledky až v delším časovém horizontu. Mohou také nastat malé problémy na začátku, jelikož jde o novou věc, ale celkově hodnotím tento krok za prospěšný. Potřebujeme zkvalitnit rezervy.“