Proč by měl Oviedo uspět

09/09/2012 0 Od Riči

Jes Mortensen, odborník na dánský fotbal, v rozhovoru odpovídal na otázky, jejichž tématem byl Bryan Oviedo, letní posila z FC Kodaně.

Prozraďte nám něco o Bryanovi? Jaký je to typ hráče?

Označil bych ho za velmi, velmi ofenzivního hráče. Často útočí z pozice levého obránce, ofenziva je jeho největší předností. Rychlost, brilantní technika, přesně centry, schopnost připravit šanci – v jeho repertoáru se nachází vše, čímž se vyznačuje moderní krajní obránce. V dnešní době mezi trenéry žádné zboží. Everton jednoduše koupil dobrého fotbalistu.

Jaký zanechal dojem v Kodani?

Když přestoupil v roce 2010, takticky zaostával, v tomto ohledu se však zlepšil. Po čase odešel na hostování do FC Nordsjællandu, aktuálního účastníka Ligy mistrů, kde hodně vyspěl. Po návratu do Kodaně nabyl sebevědomí, ukázal své kvality a rychle se stal první volbou na svůj post a důležitým článkem kádru Kodaně. Nahrával na góly, pár jich také vstřelil, ne moc, ale pár ano. Než si prošel hostováním, byl ve stínu levého švédského reprezentačního obránce Oscara Wendta.

Jak moc se cítili fanoušci Kodaně zklamáni ztrátou Bryana?

Bez pochyb byli zklamáni. Jenže jeho smlouva by za rok skončila a Bryan se nechal slyšet, že nový kontrakt nepodepíše, protože chce zkusit lepší soutěž, takže jedinou možností bylo, pokud na něm chtěla Kodaň vydělat, prodat ho. A po vypadnutí z předkola Ligy mistrů nebylo jiného východiska. V Dánsku jsou lidé zvyklí na podobné situace, pro fotbalisty úrovně Ovieda není pouze zdejší liga skutečnou výzvou. Přesto ze sportovního hlediska fanoušci jsou po jeho odchodu smutní.

Zvládne se Bryan poprat s přechodem z dánské Superligy do Premier League?

Podle mě ano. V Kodani se neustále zlepšoval, stále v jeho 22 letech patří k mladým hráčům. V Premier League samozřejmě potřebujete lepší fyzickou kondici, rychlost, střetáváte lepší hráče, ale v minulosti bylo pro Bryana testem Dánsko, kde po výkonnostním progresu uspěl, takže to zvládne znovu, myslím si. Reprezentuje Kostariku, což mu zcela určitě jenom prospívá.

Leightona Bainese zvolili v minulé sezóně hráči nejlepší levým obráncem Premier League. Jak Bryan dopadne v boji o místo v základní sestavě s talentovaným a populárním Leightonem?

Leighton Baines bude pro něj tvrdou konkurencí, Bryan se tím ale vyrovná. Musí na začátku přijmout roli náhradníka, jelikož Leighton je skvělý hráč, v Evertonu odvádí perfektní výkony již několik let a Kostaričan se dostal do pozice nového člena mužstva. Ovšem v Anglii se hraje mnoho utkání a on dostane šanci. Moc dobře si uvědomuje, že přišel do těžké ligy, velkého klubu, kde jsou na něho kladeny vysoká očekávání, a kde soupeří o místo s výbornými spoluhráči.

V úvodu angažmá v Kodani také nepatřil do základní sestavy, avšak díky mentální síle, pracovitosti místo naříkání, se zlepšil a vybojoval si základní sestavu.

Očekáváte tedy jeho úspěšné působení v Evertonu?

Vždy je těžké jako nováček naskočit do Premier League, ten tlak hráčům nepomáhá. Bavíme se o vynikající lize, jedné ze dvou nejlepších na světě společně se španělskou. V Anglii možná méně závisí na fyzické kondici a naopak více na adaptaci na styl fotbalu, to Bryanovi vyhovuje. Každý nový fotbalista v Anglii potřebuje čas na aklimatizaci, počítám tak se šesti měsíci. Bryan se hodí do Premier League, a proto čekám, že se v ní prosadí.