Preview: Swansea City – Everton

22/09/2012 0 Od Riči

Páté kolo Premier League otevře duel dvou celků, které až na jednu výjimku doposud v lize předvádějí atraktivní fotbal. Swansea přívítá Everton.

Sobotní zápas by měl mimo jiné připomenout skvělého útočníka ze sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. Reč je o Bobu Latchofordovi. Latchord se bil na hřišti za Everton a později i Swansea, problém mu nedělalo střílet branky ze vzduchu, či po zemi. V sezóně 1977/78, když hrál pravděpodobně svůj nejlepší fotbal v kariéře, zaznamenal za Toffees 30 branek. O pět let později již za Velšany skóroval v lize dvacetkrát, přesto se po sezóně poroučeli o ligové patro níže.

Do anglické prvoligové smetánky se Swansea vrátila po dlouhých letech až vloni, přičemž celkové jedenácté místo lze hodnotit za výbornou práci. Mimochodem loňský ročník se stal Everton jedním ze čtyř týmů, jenž si odvezl z jižního Walesu výhru.

Od loňska se však toho na Liberty Stadium hodně změnilo. Manažer Brendan Rodgers se stěhoval do Liverpoolu a na jeho místo usedl dánský elegán Michael Laudrup, jehož nikdo menší než Johan Cruyff označuje za nejlepšího fotbalistu své doby.

Laudrup dříve trénoval ve Španělsku a právě z Pyrenejského poloostrova si přivedl několik hráčů, posledním z nich je křídelník Pablo Hernandez. Nesmíme se zapomínat ani na další posilu z jihu Evropy, ofenzivní záložník Michu se adaptoval více než dobře a zatím táhne Swans za nadějnými zítřky, vždyť první ligová prohra přišla až v posledním čtvrtém kole, a tak za dvě výhry, jednu remízu a prohru posbírali Velšané stejně jako Everton sedm bodů. Joe Allen a Scott Sinclair, dříve pilíři Swansea dnes hráči LFC respektive ManCity, tedy aktuálně týmu nechybí.

Everton ještě cítí křivdu z pondělního duelu proti Newcastlu, nyní se však musí soustředit a najít body ve Walesu. Jeho útočná síla budí respekt, Mirallas, Pienaar, Fellani a také evidentně lepší Vic Anichebe jsou toho důkazem. Posledně jmenovaný musí nahradit v útoku zraněného Jelaviće. Na šanci čeká vzadu také řecký kolos Vellios.

Analýza Marka Lawresona, fotbalového experta pro BBC

Podle mě neznamená pro Swansea prohra proti Aston Ville z minulého víkendu velkou katastrofu, aspoň se ruch kolem týmu utiší. Svěřenci Marka Laudrupa musí zapomenout na první polovinu tabulky, jejich cílem je zachránit se.

Tip 1:1.

Zápasová fakta

Vzájemná

  • Everton se Swansea nikdy neprohrál, z patnácti pokusů zvítězil 11x a čtyřikrát se zrodila remíza
  • Toffees při výjezdu do Swansea vždy skórovali aspoň dvakrát
  • The Swans nevstřelili svému sobotnímu oponentovi branku v posledních osmi utkáních.

Swansea

  • neprohrála v posledních pěti domácích střetnutích
  • jenom Manchester United a Fulham se v letošní trefili stejně jako Swansea desetkrát.
  • pokud by zvítězila, zkompletovala by deset bodů z úvodních pět kol, což by znamenalo její nejlepší start v nejvyšší soutěži
  • Michu se může prosadit ve třetím zápase v řadě na domácí půdě.

Everton

  • prohrál v Premier League pouze jednou ze třinácti posledních utkání (7 výher, 5 remíz)
  • Leighton Baines vstřelil od srpna 2010 v lize deset branek, více než kterýkoliv jiný obránce
  • potřebuje vsítit dva góly, aby dosáhnul na 7 000 ligových zásahů.

Týmové novinky

Obránce Swansea Ashley Williams závodí s časem, trápí ho poraněné koleno. Stoprocentně mimo jsou suspendovaný Chico Flores a zranění Kyle Barley, Garry Monk a Neil Taylor.

Na druhé straně absentuje kvůli kolenu Nikica Jelavić, s poraněním stehnem Darron Gibson a stav Tonyho Hiberta je nejistý. Naopak Bryan Oviedo už může nastoupit.

Co: Swansea City AFC – Everton FC, 5. kolo Premier League
Kdy: 22.09.2012 od 13:45 SEČ
Kde: Liberty Stadium, Swansea
Rozhodčí: Anthony Taylor