Preview: Queens Park Rangers – Everton

21/10/2012 0 Od Riči

Nedělní odpoledne svede dohromady dva týmy s odlišným postavením, zatímco domácí QPR se krčí na dně tabulky, Everton prohání nejlepší celky.

Situace na Loftus Road opravdu není záviděníhodná, pouze jedna prohra dělí QPR od vyrovnání nelichotivé bilance z roku 1991, kdy z prvních osmi kol nezvítězil. Tehdy se Rangers dokázali ze špatného startu oklepat a nakonec skončili jedenáctí, v dnešní Premier League se ale delší období bez výraznějšího bodového zisku nevyplácí více než v minulosti. A ještě jedna nelichotivá statistika pro QPR, pokud v neděli Evertonu podlehne, půjde od sezóny 1995/96 o nejdelší šňůru bez vítězství v první lize. Mimochodem QPR v roce 1995/96 sestoupil.

Vleklá zranění jistě komplikují situaci, ovšem pouze tento faktor nezapříčinil pět proher ze šesti soutěžních zápasů. Londýnský celek doplácí na velké množství individuálních chyb a nesehranost kádru, který byl v létě doplněn o mnoho nových jmen. Mark Hughes potřebuje čas, pomalu se však volá po jeho nástupci, jenž by měl být Harry Redknapp.

To Everton, bývalý klub Hughese, se aktuálně nachází v dobrém rozpoložení, z posledních šestnácti ligových kol prohrál jen jednou a užívá si nezvykle povedený start. V loňské sezóně například dosáhnul současných čtrnácti bodů až na konci listopadu. Rozdíl mezi oběma kluby činí také vstup do utkání. Everton skóroval v prvním poločase v lize desetkrát, QPR zase v úvodních 26 minutách inkasoval již v šesti soutěžních kláních. První třetina vzájemného měření tak bude důležitá.

QPR potřebuje jednoduše zlepšit defenzivní část hry. Bobby Zamora určitě dokáže zaměstnat obranu Toffees, Adel Taarabt, pokud zkrotí svou horkokrevnou povahu, také představuje v ofenzivě nebezpečí. V záloze se do formy z ManUnited dostává Park Ji-Sung a Estaban Granero zatím slovu posila dokládá správný význam. Jenom ta obrana!

Toffees hrají ve formě, proto nikoho nepřekvapí, že se daří i jednotlivcům jako Baines, Mirallas, Jelavić a Fellaini. Posledně jmenovaný ale bude kvůli zranění chybět, a tak nastává otázka koho nasadit místo něj. Zatím nemastného Naismithe nebo zlepšujícího se Anichebeho, který by s Jelavićem vytvořil útočnou dvojku. Vzhledem k Moyesově oblibě k rozestavení 4-5-1 bude nejspíše platit první varianta.

Analýza Marka Lawresona, fotbalového experta BBC

QPR se nachází na spodku tabulky, jenže svými výkony si říká o lepší umístění. Musí se vyvarovat špatným rozhodnutím v obraně a individuálním chybám. Oběma problémům se dá předejít.

Tip 1:1.

Zápasová fakta

Vzájemná

  • Everton zvítězil na Loftus Road jednou za posledních 25 let, v březnu 1995 Andy Hinchcliffe zařídil brankou z nastavení výhru 3:2.

Queens Park Rangers

  • neradoval se z tříbodového zisku během úvodních sedmi kol poprvé od ročníku 1991/92
  • prohrál poslední tři ligová utkání, z posledních osmi ligových utkání pak prohrál šestkrát
  • Mark Hughes triumfoval v Premier League nad Davidem Moyesem dvakrát ze třinácti pokusů (2 výhry, 6 remíz, 5 proher).

Everton

  • v posledních čtyřech ligových kolech v jednotlivém zápase skóroval aspoň dvakrát
  • ze 14 gólů v lize deset nastřílel v prvním poločase, v čemž je v soutěži nejlepší
  • z posledních 16 ligových utkání prohrál jednou (9 výher, 6 remíz, jedna prohra)
  • Tim Howard nechyběl ve ligovém střetnutí 190x po sobě, déle aktuálně nikdo v řadě nehraje
  • Davida Moyese čeká 200. venkovní ligový výlet, prozatím přivezl na Goodison Park z výjezdů 58 výher
  • 14 vstřelených branek v úvodních sedmi kolech zaznamenal naposledy během sezóny 1985/86, kdy se stal mistrem.

Týmové novinky

Jose Bosingwa a Anton Ferdinand se stihli uzdravit, Armand Traore bojuje se zápasovou kondicí a větší porce minut u něj je vyloučena. Mimo hru je kvůli zranění kolene, Evertonians známý, Andy Jonhson.

Marouane Fellani chybí kvůli menšímu zdravotnímu problému s kolenem, stále mimo jsou delší dobu absentující Tony Hibbert a Darron Gibson. Nově podepsaný Thomas Hitzlsperger si musí na debut ještě počkat.

Co: Queens Park Rangers FC – Everton FC, 8. kolo Premier League
Kdy: 21.10.2012 od 17:00 SEČ
Kde: Loftus Road, White City, Londýn
Rozhodčí: Jon Moss