Preview: Fulham – Everton

02/11/2012 0 Od Meňa

Sobotní zápas na Craven Cottage bude znamenat přímý souboj o přední příčky v tabulce. Toffees a Cottagers od sebe dělí jen dva body.

Sezona Premier League se zanedlouho ocitne ve třetině a před desátým kolem se v Evertonu stále mohou plácat po ramenou. Blues stále okupují pohárové pozice, které po celý dosavadní průběh ročníku zatím neopustili. Pátá příčka s šestnácti body víceméně spravedlivě odráží výkony na hřišti, byť ti, co si rádi rýpnou mohou namítat, že bodíků by mohli mít Toffees přeci jen ještě o pár víc.

Z posledních tří zápasů totiž Everton pokaždé vydoloval jen remízu a všechny přitom přišly v utkáních proti soupeřům z druhé poloviny tabulky. Naposled se o body rozdělil v dalším kontroverzním a rozhodčími silně ovlivněném derby s Liverpoolem. Forma tedy ukazuje, že poslední ligová výhra je již více než měsíc stará a pakliže Blues hodlají přeměnit sny o evropských pohárech ve skutečnost, s dalším vítězstvím by se již zdržovat neměli. David Moyes to dobře ví.

„Pokud máme soupeřit na špici, tak musíme vyhrávat zápasy a hrát dobře. Jestliže budeme hrát tak, jak dosud, vyhrávat budeme. Zatím jsme spokojeni. Výkony jsou slušné a v tabulce máme dobrou pozici. S tím vším jsem spokojen, ale zároveň si myslím, že jsme již mohli mít o několik bodů navíc. Po sobotě už budeme mít odehráno deset zápasů a budeme moci náš start zhodnotit ještě trochu lépe. Fulham, stejně jako my, usiluje o podobné příčky a zápasy proti nim jsou vždycky těžké.“

Cotagers patří společně s Evertonem také spíše ke spáčům, kteří se k síle probouzejí až průběhem sezony. Letos se nicméně Fulhamu start rovněž povedl a daří se mu držet krok s konkurencí. Do sezony vletěl pětigólovou výhrou nad Norwichem a byť poté přišla těsná prohra s Manchesterem United a jasná porážka od West Hamu, body se Cottagers daří sbírat pravidelně. Z posledních tří zápasů si mužstvo od Temže odneslo bodů pět, což momentálně stačí na sedmou příčku se čtrnácti body k tomu.

Historie soupeře

Fulham byl založen roku 1879, což z něj činí nejstarší fotbalový klub v Londýně. Původní název klubu nesl jméno Fulham St. Andrew´s Church Sunday School. Status profesionálního klubu získal v roce 1898, kdy zpočátku hráli Southern League Division Two. Své zápasy hrává již od roku 1896 na Craven Cottage, jehož současná kapacita činí 26,000 diváků.

Fulham nikdy nepatřil mezi kluby, kterým dlouhá léta patřila prvoligová příslušnost. Od počátku 20. století si vyzkoušel pobyt jak v tehdejší Second Division, ale hrával i ve čtvrté lize. Nicméně v roce 1949 se Fulham podíval i do First Division. Tam se ale  příliš neohřál, po třech sezonách jej čekal sestup. Na počátku 70. let se Cottagers pohybovali v Division 2. Ovšem právě v 70. letech zažil Fulham největší domácí pohárový úspěch. V roce 1975 se totiž probojoval do jediného finále Anglického poháru v klubové historii. Zajímavé je, že klub k dosažení finálového zápasu potřeboval neuvěřitelných 11 zápasů, což je rekord. Nakonec však v londýnském finále Fulham podlehl West Hamu.

Poté se Chalupáři vesměs stále pohybovali mezi třetí a druhou ligou, horší časy však měly teprve přijít. V letech 1994 – 1996 totiž Fulham hrál až Division 3, tedy čtvrtou nejvyšší soutěž. Cottagers ale napomohl ze zlého snu vysvobodit egyptský milionář Mohamed Al-Fayed. I za pomoci jeho prostředků se Fulham roku 1999 vyhoupl do druhé ligy a o dva roky později slavil návrat mezi elitu.

Nedlouho poté se klubu ujal manažer Chris Coleman. Pod ním hráli Lily Whites pěkný a také účelný fotbal, a proto neměli se záchranou v Premiership příliš velké starosti.

Éra charizmatického Colemana skončila na jaře roku 2007. Novým manažerem se stal Lawrie Sanchez. Ten ale týmu spíše uškodil než pomohl. Na špatné výsledky také v zimě doplatil a týmového kormidla se uchopil zkušený trenér Roy Hodgson. Pod ním se přece jen výkony jeho nových svěřenců začaly zlepšovat. Cottagers zažili neuveřitelný závěr sezony. Vše naplno nastartoval obrat na City of Manchester Stadium a potom se „bílá mašina“‘ nezastavila až do finálního kola, kdy zdolala Portsmouth. Borci od řeky Temže tak všem, kteří jej předčasně odepisovali, dokonale vytřeli zrak.

Jakékoliv sestupové obavy přitom vzaly v příští sezoně za své. Namísto toho Cottagers finišovali na báječném sedmém místě a mohli již spřádat plány pro premiérovou účast v evropském poháru. Ta převýšila veškerá očekávání a Fulham se překvapivě prokousal až do finále Evropské ligy. Největší zápas klubové historie se vyvíjel nadějně až do několika minut před koncem prodloužení, kdy sny Chalupářů vítězným gólem utnul Diego Forlán z Athletica Madrid.

Zápasová fakta

Oba celky jsou ve vzájemných soubojích úspěšnější rozdílně. Zatímco Everton ve více případech zvítězil v lize, Fulham zase častěji triumfoval v pohárových soubojích. Celkově převažuje šestadvacet výher Blues oproti osmnácti Whites, jedenáctkrát se pak zrodila remíza.

Ve dvaadvaceti společných kláních v Premier League však skončil jen jeden zápas nerozhodně a bylo to v předloňské sezoně v Londýně. Everton vyhrál třináctkrát, Fulham osmkrát. Pouze dvakrát z 22 zápasů, které mezi sebou Whites a Toffees v PL sehráli, se navíc z vítězství radoval venkovní tým; v obou případech jím byl Everton, a to v květnu 2009 a také v loňské sezoně. V posledních šesti vzájemných zápasech zůstávají Blues bez porážky, přičemž pět zápasů vyhráli.

Fulham

  • Jeho dosavadní čtrnáctibodový zisk po devíti odehraných kolech je největší od sezony 2003/04.
  • V letošním kalendářním roce v domácím prostředí získal 32 bodů ze 14 utkání. Lépe už jsou na tom jen Manchester City (41), Manchester United (34) a Newcastle United (33).
  • Letos už ztratil deset bodů ze zápasů, ve kterých se ocitl ve vedení.

Everton

  • V letošní sezoně a dohromady v osmnácti posledních zápasech prohrál jen jednou. Gól navíc nedal jen ve dvou z těchto zápasů.
  • V kolonce vstřelených gólů svítí číslice 17, což je v právě probíhající části sezony týmové maximum od sezony 1985/86.
  • Kevin Mirallas je nejčastěji faulujícím hráčem (16 faulů), který ještě v letošní sezoně neobdržel žlutou kartu.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                 18-12-26
  • Na Craven Cottage: 16-6-5
  • V Premier League:    8-1-13

Posledních pět vzájemných zápasů

28.4. 2012, EPL, Everton – Fulham 4-0 (Jelavić 2x, Fellaini, Cahill)
27.1. 2012, FA Cup, Everton – Fulham 2-1 (Stracqualursi, Fellaini)
23.10. 2011, EPL, Fulham – Everton 1-3 (Drenthe, Saha, Rodwell)
19.3. 2011, EPL, Everton – Fulham 2-1 (Coleman, Saha)
25.9. 2010, EPL, Fulham – Everton 0-0

Absence

Oba týmy se mohou spolehnout téměř na kompletní složení mužstva. Fulhamu se po operaci kyčle zotavuje pouze Simon Davies a Mickael Tavares nehraje kvůli bolavému hamstringu. Evertonu se po jednozápasovém trestu vrací Steven Pienaar a Kevin Mirallas by měl být fit po lehčím zranění z derby. Chybět bude stále Darron Gibson.

  • Kdy: 3.11. 16:00 SEČ
  • Kde: Craven Cottage
  • Rozhodčí: Neil Swarbrick

COME ON YOU BLUES!