Preview: Reading – Everton

16/11/2012 0 Od Riči

Minulé kolo Everton dokázal prolomit sérii remíz, když zdolal Sunderland. A další tři body bude chtít vyválčit na půdě Readingu, který letos coby nováček Premier League ještě nezvítězil.

Ovšem podcenit mužstvo Briana McDermotta? To rozhodně není dobrý nápad. Přestože se Royals nacházejí na osmnácté příčce, prozatím nedávají příliš velkou příčinu řadit se na jistého sestupujícího. Vždyť z deseti ligových zápasů hned šestkrát remizovali, kolikrát jim k první výhře scházel kousek. Proti Evertonu rozhodně mají šanci, vždyť slovy klasika – míč je kulatý a začíná se za stavu 0:0. Ovšem kvalitami jsou Toffees zcela jistě na vyšším stupni na Madejski Stadium by měli zvítězit.

Hra Evertonu se v letošní sezóně točí hlavně kolem Marouane Fellaniho, jenž v posledním kole gólem a asistencí pomohl obrátit nepříznivý vývoj proti Sunderlandu. Na Belgičana se budou jeho spoluhráči spoléhat i tentokrát, zvlášť když obrana Readingu zatím prokazuje nemalou zranitelnost a chybět kvůli zranění bude Fellainiho krajan Kevin Mirallas. Letní posila z Olympiakosu se na Ostrovech adaptovala hned, sice (snad) ještě nepředvádí své nejlepší umění, i tak už patří mezi klíčové muže Moyesovy sestavy. Nahradit by měl Mirallase Steven Naismith, další letní posila. Ten se teprve dostává po plné zátěže po těžkém zranění, avšak vypadá to, že si ho skotský manažer oblíbil a upřednostňuje ho před konkurenty.

Pokud jsem se zmiňoval o špatné defenzivě Readingu, Everton v obraně také dvakrát jistotou neoplývá. Soupeřům dává zbytečně příliš prostoru a ti tedy často lacino zakončují z dobrých pozic. Je otázkou, zda ve stoperské dvojici Jagielku doplní Heitinga nebo Distin.

A dočkáme se Phila Nevilla na lavičce? Fanoušci si to přejí, uvidíme, zda je David Moyes vyslyší a nasadí německé kladivo Thomase Hitzlspergera. Pravděpodobně ale ne, kapitána opět uvidíme ve středu zálohy po boku Leona Osmana, který po středečním debutu v anglické reprezentaci má o motivaci postaráno.

Analýza Marka Lawresona, fotbalového experta BBC

Boss Readingu Brian McDermott se snaží ze svého mužstva dostat maximum, otázkou je, jestli to bude stačit na záchranu v Premier League. Reading si potřebuje vzít inspiraci z Norwiche a remízy proměnit ve výhry. Nezáleží jakým způsobem, avšak aby se tak stalo. A brzy.

Tip 1:2.

Zápasová fakta

Vzájemná

  • Reading porazil ze šesti ligových střetnutí Everton pouze jednou, v sprnu 2007 na domácí půdě o výsledku 1:0 rozhodl Steven Hunt
  • Royals překvapili celý Goodison Park sezóně 2010/11, z Liverpoolu si tehdy jako druholigový tým odvezli postup do dalšího kola FA Cupu za výhru 1:0.

Reading

  • Minulý víkend po remíze 0:0 s Norwichem poprvé v sezóně udržel čisté konto
  • třetinu z 12 vstřelených ligových gólů nastřílel v posledních pěti minutách zápasů
  • ve všech čtyřech případech po první vsítěné brance remizoval.

Everton

  • V posledních 20 ligových kolech prohrál jednou
  • Davida Moyese dělí jeden bod od hranice 600 bodů v Premier League.

Týmové novinky

Jimmy Kebe bojuje se zraněním třísel a jeho start je ohrožen. Zcela jistě nenastoupí brankař Alex McCarthy (rameno) záložníci Danny Guthrie (stehno) a Jem Karacan (koleno).

Kevin Mirallas si z posledního zápasu odnesl poranění třísel a hrát nebude stejně jako delší dobu absentující Darron Gibson. Stav Tonyho Hibberta a Vica Anichebe bude ještě prozkoumán a není vyloučen.

Historie soupeře

Reading FC byl založen o Vánocích roku 1871, profesionálního statusu se dočkal o 24 let později. V počátcích se klubu přezdívalo The Biscuitmen podle místní tradiční továrny na výrobu sušenek. V úvodu sedmdesátých let minulého století však firma zanikla a od té doby se týmu přezdívalo The Royals. Na začátku historie neměl Reading vlastní stadion, a tak hrával všude možně po okolí. Až v roce 1895 se přestěhoval do Elm Parku, kde vydržel do roku 1998.

Slávu Readingu přineslo v roce 1913 turné po Itálii, kde porážel slavné mančafty ze Serie A včetně samotné Squadry Azzurry. Ačkoliv Royals dostali na turné pozvánku i o rok později, už se ho nezúčastnili kvůli I. světové válce, v níž přišlo mnoho hráčů Readingu o život. Dva roky po skončení války nastoupil do Third Division, v níž hrával velkou dobu své historie. Občas sice nakoukl i do Second Division nebo došel do semifinále FA Cupu (1927).

Zlom přišel v roce 1990, kdy do klubu vstoupil podnikatel John Madejski, který začal vytvářet nadstandartní podmínky a hlavně se obklopoval lidmi, co fotbalu rozuměli. V raných letech nového milénia se Reading dostal z třetí ligy až těsně před brány Premier League, v play-off o PL ovšem neuspěl. Dílo bylo dokonáno v sezóně 2005/06, Reading vedený Stevenem Coppellem suverénně ovládl Championship a postoupil do nejvyšší soutěže.

V ní se udržel dvě sezóny, v té první udivoval perfektními výkony všechny odborníky a jen těsně se nekvalifikoval do evropských pohárů. V druhé sezóně to už bylo o poznání horší, a tak následoval pád do druhé ligy. Současný manažer Brian McDermott vystřídal své předchůdce Steve Copella v prosinci roku 2009 a v minulém ročníku se mu podařilo postoupit do Premier League z prvního místa Championship. John Madejski po konci sezóny 2011/12 navíc prodal 51% práv klubu Thames Sport Investment vedené Rusem Antonem Zingarevichem.

Co: Reading FC – Everton FC, 12. kolo Premier League
Kdy: 17.11.2012 od 16:00 SEČ
Kde: Madejski Stadium, Reading
Rozhodčí: Martin Atkinson