Gibson už hrál, jenže Neville podstoupil operaci

19/11/2012 0 Od Riči

Zatímco Darron Gibson se ze zranění stehenní svalu uzdravil a odehrál více než v hodinu v ligovém utkání za EvertonU21, Phil Neville v pátek podstoupil operaci kolene, která ho vyřadí na šest až osm týdnů.

Darron Gibson chybí od začátku září, jeho problémy se stehenním svalem oproti původním předpokladům absenci o dost prodloužily. V neděli se však konečně vrátil do zápasového rytmu, při bezbrankové remíze s Readingem v rámci Premier League U21 pobyl na hřišti 63 minut a trenér Alan Stubbs neskrýval radost: „Vedl si skvěle. Střetnutí zvládl bez komplikací, což je pokrok. V rámci procesu rekonvalescence jde správným směrem.“

Návrat irského reprezentanta přišel velmi vhod, v pátek totiž Phil Neville podstoupil operaci kolena, kvůli níž by si měl nedobrovolně odpočinout od fotbalu maximálně dva měsíce. Jelikož Neville a Gibson hrají ve středu zálohy, bezcitně to lze nazvat jako výměnu ‚kusu za kus‘. David Moyes po sobotní prohře s Readingem hořekoval nad ztrátou kapitána Toffees, v mužstvu postrádal jeho vůdcovské schopnosti.

Kádr ale rozšíří také Ross Barkley, osmnáctiletý klenot se vrací z dvouměsíčního hostování v Sheffieldu Wednesday. Na Hillsborough Barkley patřil k příjemnému oživení vesměs trápícího se celku, vždyť Owls se momentálně nacházejí na 21. příčce Championship.

Mladý střední záložník nastoupil dvanáctkrát v základní sestavě, jednou naskočil do zápasu z lavičky a vsítil čtyři branky. Za měsíc říjen byl navíc zvolen nejlepším klubovým hráčem.

Phil Neville ovšem není jediným hráčem s aktuálními operačními zkušenostmi, Luke Garbutt též podstoupil chirurgický zákrok. Ten snad vyřešil vleklé obtíže nadějného levého obránce s kotníkem, Garbuttova absence se dle Alana Stubbse odhaduje až na dvanáct týdnů.

„Luke absolvoval operaci a k dispozici má být opět za deset až dvanáct týdnů. Zdravotní problémy mu řádně komplikují letošní sezónu, nedávno laboroval s podkolenní šlachou. Všichni jsme zklamáni, protože je to mladý kluk s vyhlídkou na úspěšnou kariéru,“ litoval Alan Stubbs.