Preview: Everton – Norwich City

23/11/2012 0 Od Meňa

Everton má za sebou druhou porážce v sezoně, v dalším zápase se mu však naskytuje dobrá příležitost k nápravě. Doma přivítá Norwich.

Historie soupeře

První zmínky o existenci fotbalového týmu v Norwichi pocházejí již ze šedesátých let 19. století. Mužstvo nicméně často zahrnovalo sestavu až o čtrnácti hráčích, takže o kopané jako takové se ve východní Anglii nedalo hovořit až do začátku minulého století. Norwich City Football Club byl založen v červnu 1902 na setkání mezi skupinou přátel v Criterion Café. Lokální FA zakrátko dala klubu povolení využívat hřiště na Newmarket Road a první soutěžní zápas Norwich odehrál v kvalifikačním kole FA Cupu proti Lowesoft Town v září stejného roku.

První ligovou soutěží, kterou klub ochutnal, byla Norfolk and Suffolk League, kde čelili i svému největšímu rivalovi z Ipswiche. V úvodní sezoně Norwich finišoval na třetí pozici a ještě většího úspěchu se dočkal za rok, kdy vyhrál titul. V roce 1907 si pak klub změnil barvy na svoji tradiční výrazně žlutou a zelenou, což byl výsledek osvojené přezdívky Canaries, která se naopak uchytila proto, že jeden z prvních manažerů týmu, byl nadšeným chovatelem kanárků.

Začátkem roku 1908 na sebe Norwich upozornil rekordní návštěvou na Newmarket Road, která viděla výhru nad úřadujícím držitelem FA Cupu, Sheffieldem Wednesday. Tento úspěch vedl k dalšímu nárůstu popularity, problémem však byla nutnost najít nové hřiště, kterým se stal plácek ve starém křídovém dole na Rosary Road, kterému se přezdívalo “The Nest“.

Před Canaries ležela, jak se zdálo, nová éra, jenomže stísněné finanční podmínky jakýkoliv fotbalový progres takřka znemožňovaly. Stále se zvyšující dluhy tak dospěly až k likvidaci klubu v prosinci 1917. Jen o několik měsíců později byl ovšem klub znovu založen, tentokrát již s potřebnými peněžními prostředky. O další dva roky na to navíc Football League založila zbrusu novou Third Division a Norwich v ní nechyběl.

První sezona nicméně skončila zklamáním a šestnáctou příčkou a v podobném duchu se nesl i zbytek dvacátých let. Nejlepším umístěním byla osmá pozice, zatímco nejhorším osmnáctá. Další dekáda již naštěstí byla z jiného soudku. Výhra 10-2 nad Coventry City z března 1930 stanovila novou rekordní výhru Canaries a nový manažer Tom Parker dovedl svůj tým až k titulu v Third Division. V mistrovské sezoně Kanárci prohráli jen šestkrát, přičemž hvězdní Billy Warnes a Jack Vinall dali oba shodně po 21 gólech.

Debutová sezona ve druhé lize skončila ve středu tabulky, objevily se však potíže, které nešlo přehlížet. The Nest začalo být svou strukturou nedostačující, obzvláště když Canaries lákali čím dál větší množství diváků. Již ve dvacátých letech nechybělo málo k tragédii, když jedna ze zdí pod tlakem 60 lidí spadla. Naštěstí nebyl nikdo vážně poraněn, v každém případě ale FA neskrývala svoji nespokojenost se stavem hřiště. Psal se rok 1935, když Norwich City našel svůj nový domov na Carrow Road. Zprvu mu však současný stánek příliš štěstí nepřinášel. Po několika průměrných sezonách Canaries v roce 1939 sestoupili.

První dvě sezony po skončení druhé světové války dopadly mizerně. Začátkem 50. let sice sahali pod Normanem Lowem po postupu, jenže následující šedivé roky je poslaly až ke dnu ligové tabulky v roce 1957. Norwich potřeboval v dalším ročníku obsadit vyšší příčku, neboť Football League plánovala zavedení Fourth Division, pro Canaries tedy hrozící riziko dalšího sestupu. Cíl se jim povedlo splnit finišem na 8. příčce.

Nestálá ligová forma se ovšem rozhodně nezrcadlila v FA Cupu v sezoně 1958/59. V prvním kole Kanárci porazili Ilford, pak si až v odvetě poradili se Swindonem a třetí kolo bylo pro východoanglický klub jako z říše snů. Na Carrow Road dorazil Manchester United Sira Matta Busbyho. Norwich vyhrál 3-0 a stejný osud potkal v dalším kole i Cardiff City. Posléze si Canaries políčili i na Tottenham a Sheffield United a vysněné finále bylo na dosah. To už o malém klubu z Norfolku věděla celá Anglie a zdálo se, že média i veřejnost se Norwiche nemohou nabažit. V semifinále Kanárci narazili na Luton a byť byli v utkání jasně horším týmem, dokázali udržet remízu 1-1. Odveta byla vyrovnaná, ale trefa Billyho Binghama, budoucího hráče i manažera Evertonu, znamenala konec žluto-zelených snů.

Canaries však pohárová jízda viditelně povzbudila – v roce 1960 se vrátili do Second Division. Tam nehráli druhé housle, skončili na čtvrtém místě.  A pak přišel rok 1962 a první významná trofej. Ron Ashman tehdy dovedl klub za vítězstvím v League Cupu, když ve finále porazili Rochdale 4-0.

Začátkem 70. let se Canaries poprvé podívali do First Division. Nekonzistentní výkonnost je málem stála sestup, nicméně série dobrých výsledků koncem sezony jim zajistila prvoligovou příslušnost. Navíc se týmu znovu dařilo i v Ligovém poháru. V semifinále Kanárci porazili silnou Chelsea, ve finále však byl nad jejich síly Tottenham. V dalším finále si klub zahrál v roce 1985 a tentokrát už šlo o představení vítězné, když znovu ve vyrcholení Ligového poháru, porazili Sunderland 1-0. To by Canaries za běžných okolností zajistilo účast v Evropě, jenže ve stejné sezoně zároveň sestoupili a po neštěstí na Heysel Stadium, mohl Norwich na zápasy proti soupeřům z kontinentu, zapomenout.

Sezona 1992/93 a zároveň čerstvě založená Premier League, se pro Canaries dlouho vyvíjela fantasticky. Norwich povětšinu roku vévodil tabulce, nakonec se však musel spokojit s třetí příčkou za Manchesterem United a Aston Villou. Tentokrát už se tedy do poháru UEFA podíval a ani v něm se neztratil. Porazil Vittesse Arnhem a poté i slovutný Bayern Mnichov. Dodnes jsou přitom Canaries jediným anglickým týmem, který Bayern porazil na jejich starém Olympijském stadionu. Pohádka skončila v dalším kole, kde už nestačili na Inter Milán.

Postupně však síla týmu slábla. Odešli hráči jako Tim Sherwood, Robert Fleck, Jeremy Goss, Chris Sutton nebo Mark Robins, a tak se Norwich připravoval na boj o samotné udržení. Přestože se to klubu nejprve dařilo, nevyhnutelné přišlo a s výjimkou sezony 2004/05, kdy Norwich válčil mezi elitou, v roce 2009 klesli Kanárci dokonce až do třetí ligy. Tam se tápajícího celku ujal Paul Lambert, League One s ním vyhrál a v další sezoně se Norwich neuvěřitelnou jízdou Championship prokousal až k druhému místu. Canaries se tak stali prvním týmem, který během dvou sezon postoupil ze třetí ligy až do Premier League, od Manchesteru City, kterému se tento kousek povedl v roce 2000.

Zápasová fakta

Sobotní utkání bude 52. vzájemným setkáním, a to ve všech soutěžích. Celkově jsou s jednadvaceti výhrami úspěšnější Toffees, kteří zároveň vyhráli v pěti ze sedmi posledních zápasů proti Canaries, včetně dvou pohárových z let 1995 a 2004. Naposledy Norwich na Goodison Parku zvítězil v září 1993, a šlo o vysokou výhru 5-1, která je nejvyšší venkovní výhrou Canaries v Premier League. Oba vzájemné zápasy z loňska skončily nerozhodně.

Everton

  • V letošní sezoně zůstává doma neporažen. Z pěti zápasů vyhrál tři a dvakrát remizoval.
  • V prvních poločasech vstřelil čtrnáct branek, více, než kterýkoliv jiný tým.
  • Za rámeček si ovšem nemůže dát formu defenzívy. V předchozích sedmi zápasech Everton inkasoval jedenáctkrát, přičemž poslední nulu udržel koncem září proti Swansea.
  • Timu Howardovi schází do dvoustého odehraného ligového utkání v řadě pět zápasů. Momentálně jde o nejdelší sérii ze všech hráčů v celé soutěži.

Norwich City

  • Po pomalejším začátku nabírá formu. Je neporažen v pěti posledních zápasech, z nichž tři domácí vyhrál a zbylé venkovní remizoval. Canaries tak prožívají nejdelší sérii neporazitelnosti od ledna 1994.
  • Udržel již pět čistých kont, což je o dvě více, než se jim podařilo za celou minulou sezonu. Zároveň v této kategorii společně s West Hamem a Stoke City kralují.
  • Do zápasu vstoupí ze třináctého místa, tedy ze své zatím nejvyšší příčky v sezoně.

Vzájemná bilance

  • Celkově:                  21-15-15
  • Na Goodison Parku:  13-7-6
  • V Premier League:     3-5-3

Posledních pět vzájemných zápasů

7.4. 2012, EPL, Norwich City – Everton 2-2 (Jelavić 2x)
17.12. 2011, EPL, Everton – Norwich City 1-1 (Osman)
2.2. 2005, EPL, Everton – Norwich City 1-0 (Doherty OG))
23.10. 2004, EPL, Norwich City – Everton 2-3 (Kilbane, Bent, Ferguson)
3.1. 2004, FA Cup, Everton – Norwich City 3-1 (Kilbane, Ferguson 2x)

Absence

Everton bude na jeden zápas postrádat vykartovaného nejlepšího střelce Marouane Fellainiho a na několik týdnů se po operaci kolene ocitl mimo hru Phil Neville. Po téměř třech měsících se nicméně vrací Darron Gibson a zahrát by si mohl také Tony Hibbert. U hostí je nejistý start Michaela Turnera, kterého trápí rameno.

  • Kdy: 24.11. 16:00 SEČ
  • Kde: Goodison Park
  • Rozhodčí: Mike Jones