FA Cup Preview: Cheltenham Town – Everton

06/01/2013 0 Od Meňa

Rok se s rokem sešel a Everton vstupuje do dalšího ročníku magického FA Cupu. Ve třetím kole bude usilovat o postup na hřišti Cheltenhamu.

Možná poslední zbývající fotbalová soutěž, která si i přes veškeré nástrahy moderní doby dokázala udržet všechny svoje charakteristické rysy od tradic třeba až k známé nevyzpytatelnosti, je tu. Samotný FA Cup začal pro ty nejmenší trpaslíky na fotbalové mapě Anglie již v letních měsících, mrazivý leden je pak měsícem M, kdy do bojů o prestižní trofej vstupují jména vzbuzující respekt.

Everton je v posledních sezonách týmem, se kterým je v FA Cupu radno počítat. Možná je to téměř čtyři roky stará prohra ve finále, která Toffees stále motivuje hnát se co nejdále. Nejblíže se slávě Everton ocitnul loni, jenže pouť nejstarší fotbalovou soutěží na světě skončila v té nejhorší možné chvíli, na nejhorším možném místě a proti nejhoršímu možnému týmu – v semifinále, ve Wembley a s Liverpoolem.

Čtvrtoligový Cheltenham do Anglického poháru vkročil již začátkem listopadu, a to výhrou nad Yate. Ve druhém kole pak v odvetě Robins porazili Hereford a po roce se mohli začít těšit na další duel proti celku z Premier League. V minulé sezoně se celek z jihozápápadní Anglie ve třetím kole podíval na White Hart Lane, kde prohrál 3-0.

Jak Everton, tak Cheltenham  do zápasu půjdou s dobrou ligovou formou. Zatímco Blues si v tabulce drží pátou pozici, Robins v League Two okupují příčkou čtvrtou a pomýšlejí na další účast v play-off. Loni se Cheltenham dokonce podíval až do Wembley, kde v souboji o postup do League One podlehl Crewe Alexandra.

„Pro město to bude velký zápas,“ těší se na pondělní večer manažer Robins, Mark Yates. „Zápas proti Tottenhamu loni byl skvělý z pohledu, že jsme si zahráli na fantastickém stadionu a díky té zkušenosti, ale tentokrát hrajeme doma se sedmi tisíci diváky v zádech. Atmosféra bude výborná, protože hráče z Premier League na Whaddon Road nevidíme každý den.“

Everton je jiný tým než Tottenham, ale v každém případě mají kvalitu a svůj způsob hry. Občas když hrajete proti provoligovému týmu, tak vám může vyhovovat, když hraje na dlouhé míče, ale s hráči jako Anichebe, Jelavić a Fellaini vám to může uškodit. Budeme muset hrát co nejlépe.“

Jako užitečný zdroj inforamcí Davidu Moyesovi určitě posloužil Luke Garbutt. Devatenáctiletý levý bek totiž strávil na hostování v Cheltenhamu většinu loňské sezony. „Cheltenham bude hodně motivovaný. Jak jejich hráče znám, budou se chtít předvést, obzvlášť, když zápas poběží v televizi a nastoupí proti hráčům z Premier League. Když jsme loni hráli proti Tottenhamu, tak se nám dařilo v lize a do zápasu jsme šli s velkým sebevědomím. Neměli jsme co ztratit a tak jsme také hráli, a v pondělí to bude stejné.“

Zápasová fakta

  • Půjde o první vzájemný soutěžní zápas. Oba kluby se spolu v historii utkaly jedinkrát, a to pouze v rámci exhibičního utkání pro Nicka Jordana a Raye Baverstocka v dubnu 1990. Cheltenham tehdy na Whaddon Road vyhrál 1-0.
  • Je tomu již sedm let, co Everton naposledy ve třetím kole remizoval. V sezoně 2005/06 se Toffees rozešli smírně s Millwallem.
  • Kromě jediného zápasu se Everton letos v lize pokaždé trefil a podobně je na tom také v poháru. V posledních třinácti utkáních FA Cupu gól nevstřelil jen jednou, a to během ostudné domácí prohry s Oldhamem z roku 2008.
  • Posledním hráčem Evertonu, který ve třetím kole vstřelil hattrick, byl v roce 1988 Graeme Sharp, který tak bohatě přispěl k výhře 5-0 nad Sheffield Wednesday.

Absence

David Moyes podle svých slov do zápasu pošle co nejsilnější tým, po náročné sérii čtyři zápasů ve dvanácti dnech se ale změn v základní sestavě určitě dočkáme. Manažer bude mít z čeho vybírat, jedinými hráči, kteří budou stoprocentně chybět jsou Darron Gibson a Tony Hibbert, kteří se zotavují ze zranění stehenního respektive lýtkového svalu.

  • Kdy: 7.1. 20:45 SEČ
  • Kde: Whaddon Road
  • Rozhodčí: Kevin Friend