Preview: Everton – Aston Villa

01/02/2013 0 Od Riči

V rozmezí čtyř dnů přivítá Evertonu druhý birminghamský celek. Tradiční Aston Villa bojuje o záchranu a jakýkoliv bodový zisk ze sobotního střetnutí by více než uvítala.

Přestupové okno se zavřelo a na řadu přichází souboje jenom na fotbalových trávnicích. Toffees v lednu kádr příliš neposílili, koupili jenom talentovaného Johna Stonese. Čas pravého obránce by měl přijít až v budoucnu. Zas tak neúspěšné, ale uplynulé období nebylo, vždyť David Moyes udržel všechny své opory. Pouze Magaye Guyey stráví na půlročním hostování ve francouzském Brestu. A upřímně, ztráta Senegalce nebude oslabením.

Everton se aktuálně nachází v poměrně dobré formě, neprohrává, ovšem zase na druhou stranu často remizuje. Každopádně proti Aston Ville se od něj neočekávají nic jiného než tři body. Řeklo by se vzhledem k postavení Villans nic těžkého, uvidí se však v sobotu.

Aston Villa se letos opravdu trápí. Kde je ten tým, který před pár lety spolu s Evertonem dýchal na záda nejlepším celkům Premier League? Klub sice draze prodával hráče, jenže místo nich angažoval špatné a vysoce přeplacené fotbalisty. Dnes na to doplácí manažer Lambert a jeho mladé mužstvo. Pověstný kalich hořkosti si Villans vypili v posledním kole. V důležitém souboji s Newcastlem prohrávali po poločase 0:2 a od fanoušků si vyslechli pískot. V druhém poločase se sice Aston Villa zvedla, více než na snížení se ale nezmohla.

Na výhru se proto ve Villa Parku čeká od poloviny prosince, přičemž leden znamenal pouhé dva nasbírané body.  Lions musejí hlavně vylepšit strašné první poločasy, z celkových 46 inkasovaných branek se jich do první pětačtyřiceti minutovky počítá hned 32. I Everton v létě rozhodl o své výhře 3:1 už v úvodu.

Zápasová fakta

Vzájemná

  • Vícekrát se nikdo jiný v první lize nesetkal, z 195 zápasů Villa zvítězila 72x, Everton 71x
  • Everton porazil Aston Villu v srpnu poprvé po 13 duelech
  • Blues naposledy svého sobotní soupeře zdolali na domácí půdě v březnu 2006
  • z posledních osmi setkání se urodilo hned šest remíz.

Everton

  • 5. místo s 41 body
  • prohrál jednou z posledních 12 ligových kol
  • v letošním ligovém ročníku byl poražen třikrát – prozatím nejlepší bilance od sezóny 1978/79
  • když letos doháněl náskok protivníka, vydoloval nakonec až 20 bodů, lepší bilanci má jenom Manchester United (27 bodů)
  • Phila Nevilla čeká 300. utkání v modrém dresu.

Aston Villa

  • 19. místo s 20 body
  • nezvítězila posledních sedm ligových kol a v nich pětkrát prohrála a inkasovala 22 gólů
  • triumfovala v pěti z posledních 40 ligových kláních
  • 20 nasbíraných bodů po 24 kolech je vyrovnání nejhorší bilance ze sezóny 1955/56
  • obdržela nejvíce branek ze všech týmů Premier League, 46.

Týmové novinky

Posila John Stones se ještě nominace nedočká, ačkoliv oba praví obránci Tony Hibbert a Seamus Coleman zůstávají zranění. Darron Gibson proti West Bromu již odehrál poslední půlhodinu, svalové problémy jsou nejspíše minulostí a očekává se jeho start v základní sestavě.

Everton: Howard, Jagielka, Distin, Heitinga, Baines, Oviedo, Naismith, Hitzlsperger, Osman, Pienaar, Fellaini, Jelavić, Mucha, Duffy, Neville, Anichebe, Vellios, Mirallas, Gibson.

Villans v Deadline Day získali Yacouba Syllu a Simona Dawkinse, oba jsou k výjezdu na Goodison Park připravení. Nejistý je stav Fabiana Deplha, trápí ho kotník. Kvůli zdravotním potížím určitě nenastoupí Chris Herd, Mark Albrighton, Richard Dunne a Gary Gardner.

Aston Villa: Guzan, Given, Marshall, Lowton, Vlaar, Clark, Lichaj, Stevens, Baker, Bennett, Delph, Sylla, Ireland, Westwood, Dawkins, N’Zogbia, Bannan, Holman, Benteke, Agbonlahor, Bent, Bowery, Weimann, Burke, Johnson, Williams, Carruthers.

Co: Everton FC – Aston Villa FC, 25. kolo Premier League
Kdy: 02.02.2013 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool
Rozhodčí: Anthony Taylor