Deadline Day

01/02/2013 0 Od Riči

Na poslední přestupový den v zimním období se na Goodison Parku přeci jenom aspoň trochu škatulata hýbala. Posilou se stal mladý John Stones, naopak Magaye Gueye odešel na hostování.

Mnozí Evertonians budou však nejspíše počínáním svého klubu na přestupovém trhu zklamaní. Po zrušení přestupu Fera se očekávala větší aktivita než posilnění do budoucna. Osmnáctiletý John Stones má předpoklady vyrůst v kvalitního hráče, ovšem v letošní sezóně těžko pomůže Toffees k vysněné Lize mistrů.

Stones začal nastupovat ve svém mateřském Barnsley od března minulého roku, tehdy mu bylo pouze sedmnáct let. Přesto se stabilně uchytil na postu pravého obránce, do včerejšího odchodu nastoupil za druholigový Oakwell k 28 zápasům, probojoval se také do anglické reprezentaci U19. V Evertonu ho však čeká na pravé straně obranné čtyřky těžká konkurence v podobě Seamuse Colemana a Tonyho Hibberta.

Radost nad talentovaným Angličanem vyjádřil David Moyes: „Jsme spokojení. Jedná se o mladého chlapce, jeho čas přijde v budoucnu. V současné chvíli ho nehodláme využívat.“

Stones, který podepsal kontrakt na pět a půl let, se ocitl v hledáčku mnoho klubů z Premier League (Chelsea, Aston Villa, Sunderland, Manchester City a Wigan), nakonec si ale vybral správně. Oficiální stránky nezveřejnily částku za transfer, BBC ji odhaduje na £3m.

Po členovi rezervy Anton Forrester Everton opustil ještě jeden fotbalista. Magaye Gueye pobyde půlroku na hostování ve francouzském Brestu. Ofenzivní záložník dostane možnost hrát pravidelně, na což si letošní sezónu v Evertonu odvykl, u čtrnáctého celku Ligue 1 se dá očekávat větší herní vytížení.

„Často seděl pouze na lavičce náhradníků. Zatoužil po návratu do Francie, a když přišla nabídka na poslední chvíli, přijmuli jsme ji,“ prozradil skotský manažer.

Podle neoficiálních zdrojů se nachází ve smlouvě i opce na přestup.