Neville: Ztrapnili jsme se

11/03/2013 0 Od Meňa

Everton se v sobotu nejapným způsobem připravil o šanci zahrát si po roce semifinále FA Cupu a v čele těch, kteří si sypou popel na hlavu, je kapitán Phil Neville.

Zdánlivě měli před sebou Toffees úkol, který se řadil k těm jednodušším. S výhrou nad trápícím se a v lize o záchranu bojujícím Wiganem se počítalo, jenže Moyesova družina předvedla naprostý kolaps, v rozmezí tří minut si nechala nasázet tři branky a s pohárem se loučí po prvním zápase proti prvoligovému týmu. Mluví se o jedné z nejhorších porážek za poslední roky a nešetří se hlavně Phil Neville, doslova a do písmene strůjce druhého gólu Latics.

„Jsme víc než zklamaní. Byl to katastrofální víkend s katastrofálním výkonem, před tím se nemůžeme schovávat. Za svůj výkon se stydím, jako kapitán jsem nepodal dost dobrý výkon. Tenhle kalich si musíme vypít do dna a kritiku musíme přijmout.“

Nečekaná prohra je jen vyvrcholením krize, ve které se Everton od přelomu roku nachází. V lize od Nového roku Blues zvítězili v pouhých třech zápasech a z boje o Ligu Mistrů se stal čistě boj o Evropskou ligu. A také o tu se při momentální výkonnosti bude muset Everton ještě hodně poprat.

Situaci navíc nepřidává ani nejistota panující ohledně budoucnosti Moyese na Goodison Parku. Manažerovi na konci sezony končí smlouva a její prodloužení je v nedohlednu. Skot však odmítá, že by to mělo mít vliv na aktuální špatnou týmovou formu.

„Lidé si k sobě rádi dávají jedna a jedna. Ale každý, kdo viděl sobotní zápas ví, že to s tím nemá nic společného. Byl to jen špatný výkon ode mě a týmu. S ničím jiným to nemělo nic společného. Myslím, že fanoušci si uvědomili, že jsme prostě neměli dobrý den,“ vysvětluje Moyes.

„Po celý zápas jsme se nedokázali zbavit nepřesných přihrávek, špatné kontroly míče, prohraných soubojů a dalších negativ. Jde o spoustu drobností, které jsou postupně čím dál víc viditelné. Hodně fanoušků a sportovních novinářů je ne pokaždé vidí, ale jak sezona postupuje, tak tyhle slabiny vycházejí na povrch.“

Přesto se Moyes do velké kritiky svých hráčů nepustil, ačkoliv si dobře uvědomuje, že hra jeho týmu se od začátku roku dramaticky zhoršila. „Měli to těžké. Začátkem druhé půle se snažili bušit na dveře a dát kontaktní gól. Pokoušeli jsme se dostat do převahy a v prvních patnácti minutách se nám to podařilo, ale bez žádného efektu.

I proti Readingu minulý týden se ve hře našly prvky, které se mi nepozdávaly. Samozřejmě nehodlám říct, o co šlo a zároveň neříkám, že jsou to ty, které se objevily i proti Wiganu. My jsme nehráli dobře a oni ano. Celý tým je v tom společně, nejde tu o jednotlivé hráče. Loni nás také potkalo zklamání, ale odrazili jsme se a zakončili sezonu silně, a to o to samé se pokusíme i letos.“