Reid na blogu

12/03/2013 0 Od Riči

Peter Reid, klubová legenda z úspěšných osmdesátých let, ve svém blogu promluvil o nadcházejícím ligovém kolem s Manchesterem City, pozici Jána Muchy, či záchranářských bojích.

Je třeba vzchopit se

Před sobotním zápasem všichni sršeli optimismem a vírou, zvlášť když los přidělil domácí prostředí. Výkon proti Wiganu byl ale zklamáním. Wigan si počínal v kombinaci lépe než Everton, bohužel. Přeju mu hodně štěstí a Toffees se teď jednoduše musí přeorientovat na souboj s Manchesterem City.

V lize je ve hře stále dost bodů, pokud by Everton dokázal o víkendu zvítězit, zcela jistě by se mužstvu vrátil impuls. Přijede silný soupeř, poslední mistr, což oceňuji. Všichni budou na Manchester City připravení.

V pondělí jsem se setkal na charitativní akci v kriketovém klubu v Lanchashire County s Philem Nevillem. Líčil mi, jak jsou hráči zklamaní a chtějí se revanšovat. Mluvil mi přímo z duše. Jestliže vás, ať už ve fotbale nebo v životě, zaskočí nezdar, vzchopíte se a bude bojovat.

Pamatuji si na naši mistrovskou sezónu 1984/85. V Ligovém poháru proti Grimsby jsme vyhořeli, prohráli jsme 0:1. Vystřelili jsme na bránu snad třicetkrát, avšak gólman protivníka Nigel Batch chytal skvěle. Naštěstí jsme se po kolapsu postavili zpátky na nohy. A o to ve fotbale jde. Everton čeká těžké utkání proti Manchesteru City. Na druhou stranu výborná vzájemná bilance a fanoušci na Goodison Parku, kteří jsou fantastičtí, mužstvo podrží, jsem si jist.

Obhájit titul není lehké

Vždy se těžce opakuje zisk mistrovského triumfu. Když jsme se v letech 1985 a 1987 stali mistry, následující ročníky nám přišly obtížné. Pochopitelně chtěl totiž každý pokořit mistra. Manchester City se aktuálně nachází na druhé příčce a jeho příznivci vám jistě potvrdí horší ofenzivní činnost a méně vstřelených branek v porovnání s minulou sezónou.

Postihlo je několik zranění – chyběl Vincent Kompany, dostavily se tresty a pár hráčů odjelo na Africký pohár národů. Ztráta důležitých jmen bolí, ovšem v současnosti se Manchester City dostal do výborné formy.

Mucha bude těžit z odehraných minut

Naskočit do rozjetého vlaku není záviděná situace. Jána Muchu nyní čeká pravidelná porce zápasů potom, co Tim Howard bude kvůli zranění absentovat pár týdnů. Po několika odchytaných utkáních, doufám tedy, Mucha získá sebedůvěru. V sezóně1985/86 vypadl pro potíže s kotníkem Neville Southall, naše stabilní brankařská jednička. Bobby Mimms ho zaskočil a vedl si dobře.

Každému fotbalistovi – a zvlášť brankařům – odehraná střetnutí bez pochyb pomáhají. Nesmíme zapomenout, že Mucha patřil do slovenské reprezentace a představil se na Mistrovství světa.

Poslední dva měsíce rozhodnou

Zatímco Everton bojuje o kvalifikaci do evropských pohárů, na opačném konci tabulky Premier League zuří boj o záchranu. QPR bych dříve označil za jasného sestupujícího, jenže nyní Harry Houdini vykouzlil nadějné výsledky. Situace se mění po týdnu, jen telepat by předpověděl, kdo poputuje o patro níže.

Reading si protrpěl sérii špatných duelů, z čehož vzešlo rozhodnutí propustit Briana McDermotta. V osudí číhá stále spousta zvratů. O víkendu se v důležité bitvě utká Aston Villa s QPR. Jaký přívlastek si zaslouží tento zápas?

Ruku na srdce, nedokáži tipnout sestupující. Jsem si jistý pouze jednou věcí, rozhodne se až v posledním kole, protože rozdíly jsou zanedbatelné.