Preview: Everton – Manchester City

15/03/2013 0 Od Meňa

Po vyřazení z Anglického poháru Evertonu zbývají jen ligové boje a pokud to s evropskými poháry myslí vážně, musí začít vyhrávat. A hned zkraje se o to pokusí proti úřadujícím šampionům.

Raději hned zapomenout. To si po pohárové prohře s Wiganem přejí nejen Evertonians, alei celý tým. Toffees museli zkousnout ostudnou porážku, která je stála další výlet do Wembley a nezbývá jim nic jiného, než soustředit zbytek svých sil na Premier League, která pomalu spěje do své finální etapy.

David Moyes, který nechává všechny v nejistotě a napětí, zda vůbec bude manažerem Evertonu i v příští sezoně, tedy své jedenácté výročí na lavičce Blues za zvuku fanfár rozhodně neoslavil. Ostatně k nějaké velké radosti v Evertonu poslední dobou nemá nikdo žádný důvod. Skvělý start do sezony je dávno zapomenut, vysněná Liga Mistrů je v nedohlednu a ještě k tomu Everton spadl na sedmou příčku, přičemž jej předběhl Liverpool, který se přitom povětšinu sezony zdánlivě pohyboval v tak bezpečné vzdálenosti…

Vysvobození z blbé nálady, nebo také její prohloubení, může přinést právě sobotní duel proti Citizens. Ti moc dobře vědí, že ani proti z formy hrajícímu Evertonu to na Goodison Parku nebude žádný med, o čemž se na vlastní kůži pravidelně přesvědčují. Manciniho City si z Goodisonu v posledních třech zápasech neodvezlo ani bod. Celkově navíc z dostupných jednadvaceti bodů dokázal Mancini v utkáních proti Toffees získat jen prachbídné čtyři.

Everton tak bude doufat, že jeho schopnost obírat Manchester City o body se nezadrhne, protože na rozdíl od něj nemají manchesterští se solidní výkonností výraznější problémy. Od překvapivé prohry se Southamptonem se Citizens dali dohromady a výhrami nad Chelsea a Aston Villou si upevnili druhou příčku v tabulce.

Zápasová fakta

Jediná výhra Manchesteru City nad Evertonem v posledních sedmi ligových zápasech, je stará rok a půl, kdy Citizens doma Toffees porazili 2-0. V domácím prostředí Everton vyhrál poslední tři vzájemné zápasy a pokud vyhraje počtvrté, bylo by to poprvé po 92 letech, kdy na Goodison Parku porazil Citizens čtyřikrát v řadě.

Everton

  • Prohra s Wiganem byla teprve druhou domácí prohrou z posledních sedmnácti zápasů.
  • Gól se mu nepodařilo vstřelit jen ve čtyřech z dosavadních 28 zápasů. Tři z těchto utkání však přišly v posledních sedmi zápasech.
  • O titul remízového krále se s dvanácti nerozhodnými výsledky dělí se Stoke City a Norwcich City.

Manchester City

  • Vítězství by bylo jeho jubilejním 1800. v ligovém fotbale.
  • V šesti z předchozích osmi zápasů udržel čisté konto a celkově gól nedostal ve třinácti ligových zápasech.
  • Z vítězně rozehraných utkání Citizens ztratili pouhé čtyři body, přičemž jich vyhráli 14 a remizovali ve dvou.

Absence

Everton bude s velkou pravděpodobností nadále bez Phila Jagielky (kotník) a Tima Howarda (záda). Citizens by se mohl vrátit Sergio Aguero, který doléčuje zranění kolene, chybět však bude Jack Rodwell, Micah Richards a Carlos Tevez.

Kdy: 16.3. 13:45 SEČ
Kde: Goodison Park
Rozhodčí: Lee Probert